Ozan Yanaria (vihr.) hämmentää, että hän ei saa juuri ollenkaan asiallista palautetta, Silvia Modig (vas.) epäilee, että törkypalaute johtuu siitä, että hän on nainen. Eniten asiatonta palautetta aiheuttaa maahanmuutosta puhuminen tai maahanmuuttajan puhuminen.
Metron oranssi muovipenkki. Sellaisella Ozan Yanar (vihr.) istui pari vuotta sitten, kun ikävä ajatus iski tajuntaan.
”Yhtäkkiä tuli sellainen tunne, että saan kestää tätä paskaa loputtomiin. On vaan ihmisiä, jotka eivät hyväksy minua”, Yanar kertoo puhelimitse.
Yanar epäilee, että koska hänellä on vähän tummempi iho kuin suurimmalla osalla suomalaisista, mikään hänen tekemänsä ei ole joillekin ihmisille tarpeeksi.
”Kerran pidin vihreiden ryhmäpuheenvuoron eduskunnassa talousasioista. Aloin saamaan viestejä, joissa vihamielisesti kyseltiin, että miksi minä ulkomaalaisena kerron, miten Suomessa pitää elää.”
”Teki mieli sanoa näille henkilöille, että olen suomalainen kansanedustaja ja saan palkkaa siitä, että puhun siitä, millaisen budjettipainotuksen vihreät puolueena haluaa.”
Törkeimmissä viesteissä Yanaria uhataan väkivallalla tai toivotaan hänen kuolemaa.
Yanar kertoo palautteen menevän joskus ihon alle, mutta mielipiteisiin tai toimintaan se ei vaikuta. Varsinkin, koska hän usein kadulla kulkiessaan saa kiitoksia ja ihmiset haluavat tulla halaamaan häntä.
”Otan vakavasti vain uhkaukset”
Myös Silvia Modig (vas) kertoo, että törkypalaute ei enää hetkauta. Törkeisiin viesteihin on jollain tavalla tottunut eikä se vaikuta toimintaan.
”Nykyään otan vakavasti enää ne viestit, joissa on suoranaisia uhkauksia.”
Modig toki myöntää, että eivät törkeät viestit hyvältä tunnu. Yleisin haukkusana on Modigin mukaan suvakkihuora.
”Sitten toivotaan, että joudun jonkin seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Se on sen porukan yritys vaientaa minut.”
Eniten palautetta aiheuttaa maahanmuuttoasioiden kommentoiminen. Kun Modig ei esimerkiksi Oulun tapauksien yhteydessä tuominnut kaikkia Suomeen tulleita maahanmuuttajia, alkoivat maahanmuuttoon vihamielisesti suhtautuvat lähettää vihaviestejä kaikkia kanavia pitkin.
Modigia ihmetyttää, että naiseus on joillekin oikeus hyökätä.
”Jos minä ja mieskansanedustaja puhutaan samasta asiasta, minulla on sähköposti täynnä törkeitä viestejä, mieskansanedustajalla ei ole mitään.”
Maahanmuutto näyttää olevan se aihe, joka saa ihmiset vihaiseksi. Maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuva Laura Huhtasaaren (ps.) avustaja Saana Lehto kertoo, että Huhtasaaren saama törkypalaute on "laajaa ja härskiä".
Huhtasaari ei ehtinyt vaalikiireiden takia kommentoida aihetta enempää.
Viekö törkypalaute yhteiskuntaa taaksepäin?
Vihapuheen yleistyminen huolestuttaa kansanedustajia. Yanarin mielestä tilanne voi pahimmillaan kaventaa demokratiaa, kun vihapuhetta suoltavan äänekkään vähemmistön käytös saa ihmiset vaikenemaan.
Yanar on huolestunut myös siitä, että haluavatko ne nuoret, jotka eivät näytä perusvirtasilta, osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.
”Jos he alkavat pohtia, että eivät kestä sitä, että heidän ihmisarvoa katsotaan alaspäin, se voi estää heitä hakeutumasta tiettyihin tehtäviin.”
Näin yhteiskunta voi menettää parhaita kykyjään.
Modigin mielestä kansanedustajista ei kannata olla hirveän huolissaan vihapuheen takia. Hän muistuttaa, että kansanedustajana hänellä on hyvät mahdollisuudet jakaa kokemuksia kollegoiden kanssa. Suoranaiset uhkaukset puolestaan voi viedä eduskunnan turvapalveluun tietoon, jolloin niihin voidaan suhtautua oikealla tavalla.
”Kansanedustajat ovat valinneet astua esiin. Kansalaisaktiiveille törkypalaute on hirveämpää.”
Modigin mielestä uhkana on, että törkeät viestit normalisoituvat. Tästä hän syyttää myös joitakin kansanedustajia.
”Jotkut poliitikot puhuvat täysin epäsopivalla tavalla. Heidän pitäisi muistaa, että poliitikkojen sanat ovat tekoja. On iso vastuu valita sanansa järkevästi ja kunnioittaen.”
Esimerkkinä Modig mainitsee puolustusministerinä toimineen Jussi Niinistön (sin), joka haukkui perustuslakiasiantuntijoita perustuslakitalebaneiksi.
Onko olemassa vihaista ja asiallista palautetta?
Kaikki kansanedustajat eivät saa törkypalautetta. Arja Juvonen (ps) kertoo, että hän saa toki vihaista palautetta, mutta ei mitään uhkailua.
”Yleensä ihmiset kiukuspäissään laittavat tiukkojakin viestejä. Pyrin aina vastaamaan ystävällisesti ensimmäiseen viestiin ja perustelen omaa kantaani. Se laannuttaa jo lähettäjän ensimmäistä tuskaa ja vihaa. Jos siitä käynnistyy keskustelu, niin viimeistään minun toisen viestini jälkeen sävy vaihtuu.”
Usein vihaiset palautteen lähettäjät pahoittelevat lopulta vihaista sävyään.
Silvia Modig puolestaan kertoo, että hänelle lähetetyt viestit voi jakaa kolmenlaisiin. Ensinnäkin on asiallinen palaute, jota on suurin osa hänelle lähetetyistä viesteistä.
Sitten on voimakassanainen palaute, jossa ihmiset purkavat pahaa oloaan jostain asiasta. Näiden viestien lähettäjien kanssa Modig kertoo käyvänsä keskustelua.
Vasta viimeisenä on uhkaukset ja haukkumiset.
Yanar kertoo, että hän ei saa asiallista palautetta juuri lainkaan. Kaikki arvostelevat palautteet ovat vihaista henkilöön menevää haukkumista.
”Se on hämmentävää. Olisin otettu rakentavasta kritiikistä ja kävisin mielelläni keskustelua.”
Arkipäiväistyminen vähentää palautetta
Arja Juvonen tuli tunnetuksi, kun hän äänesti vastoin perussuomalaisten kantaa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Juvonen oli vaalikoneissa kertonut kannattavansa tasa-arvoista avioliittolakia, mutta oli pitänyt kantansa piilossa.
”Minua haukuttiin käärmeeksi ja pelkuriksi. Minulla oli kuitenkin koko ajan tähtäimessä, että kun se hetki tulee, äänestän sen lain puolesta.”
Äänestyksen jälkeen Juvosen sähköpostiin, postiin ja Facebookiin alkoi sataa viestejä. Kaikki kiitoksia ja kehuja.
”Vastasin niihin viesteihin varmaan puolen vuoden ajan. Niitä oli satoja ja satoja. Minua liikutti hirveästi, että viestejä tuli paljon iäkkäiltä ihmisiltä.”
Juvoselle kokemus vahvisti sitä käsitystä, että pitää elää niinkuin opettaa ja toimia rehellisesti arvojen mukaan.
Silvia Modig kertoo, että kun hän tuli valituksi eduskuntaan, sai hän vihapalautetta, koska oli avoimesti homoseksuaali. Jotkut miehet myös lähettivät kuvia peniksistään.
”Kun on jonkin vähemmistön edustaja, saa ottaa vastaan ennakkoluuloja. Vuosien varrella lesbopalaute on jäänyt minimiin. Kun asiat arkipäiväistyvät, ei niistä enää haukuta.”
Modig toivookin, että kun ihmiset oppivat tuntemaan erilaiselta näyttäviä ihmisiä, ennakkoluulot vähenevät.
”Loppujen lopuksi ihmiset ovat ihan samanlaisia.”
Lue lisää Duunivaaleihin liittyviä uutisia »
Oma ehdokas vielä hukassa? Tee myös Duunitorin työhön keskittyvä vaalikone:
Lue myös:
Ota rakentava palaute vastaan oikein – 4 askelta onnistumiseen