Työura

Kim, 23, ponnisti amiksesta yliopistoon, vaikka kukaan ei uskonut – luki pääsykokeisiin 450 tuntia

Kim, 23, ponnisti amiksesta yliopistoon, vaikka kukaan ei uskonut – luki pääsykokeisiin 450 tuntia
Kim Riuttamäki aloitti tänä syksynä opiskelut Tampereen yliopiston kauppatieteellisessä. Hän luki pääsykokeisiin 450 tuntia.

Kim Riuttamäki, 23, oli ajatellut ammattikoulusta valmistumisen jälkeen olevansa rakennusalalla loppuelämänsä. Toisin kävi, sillä tällä hetkellä hän opiskelee yliopistossa kauppatieteitä. Pääsykokeisiin valmistautuminen vaati paljon.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 3.10.2021.

Vielä hetki sitten Kim Riuttamäki kuvasi itseään LinkedIn-postauksessaan sanoilla ADHD, amis, laitosnuori ja härvääjä. Ne eivät kuitenkaan määrittele hänen tulevaisuuttaan.

Hän on myös rullajäätelöä valmistavan Rullis-yrityksensä toimitusjohtaja ja tuore Tampereen yliopiston kauppatieteellisen opiskelija.

Yliopistoon pääseminen oli Riuttamäelle unelma, jonka toteutumista hänen lähipiirinsä pitkään epäili. He arvelivat Riuttamäen vain hukkaavan aikaansa hakiessaan kouluun. Epäilyt saivat miehen sisuuntumaan ja olivat polttoainetta motivaatiolle.

”Epäilykset eivät tuntuneet hyvälle, mutta kanavoin ne voimavaraksi. Halusin näyttää kaikille niille, jotka eivät uskoneet minuun. Mun piti todistaa, etteivät epäilijät ole oikeassa minusta.”

Pääsykokeisiin valmistautuminen vei 450 tuntia

Riuttamäki luotti itseensä, laati selkeän suunnitelman, sitoutui tavoitteeseensa. Pääsykokeisiin valmistautuminen vei koko viime kevään.

”Tutkin etukäteen, millaisella lukumäärällä kauppatieteelliseen on yleensä päästy. Keskiarvo oli 350 tuntia. Koska minulta puuttui taustalta lukioaineita, päätin opiskella 500 tuntia. Laskin, että luin lopulta 450.”

Hän jakoi urakan viikkotasolle, teki päivittäisen lukusuunnitelman exceliin, osallistui valmennuskurssille ja hankki hyvät materiaalit. 

Riuttamäellä on diagnosoitu aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö ADHD, joka vaikuttaa muun muassa hänen keskittymiskykyyn. Hän tiesi sen aiheuttavan lisähaastetta opiskeluun.

Hän kasvatti keskittymiskykyään poistamalla häiriötekijöitä, kuten sulkemalla puhelimen ja jaksottamalla opiskelua tunnin pätkiin. Hän jopa muutti päivärytmiään niin, että luki öisin ja nukkui päivisin. 

”Yöllä ei ollut houkutuksia, kun kaikki nukkuivat. En voinut soitella kavereille eikä some päivittynyt. Ei ollut muuta mahdollisuutta kuin lukea”, hän perustelee.

Ja niin ovet kauppakorkeakouluun avautuivat tänä syksynä. Kova pääsykokeisiin valmistautuminen kannatti. Se on sinnikkyyden, rohkeuden, itsevarmuuden ja korkean työmoraalin ansiota. On mukana varmasti ripaus onneakin, Riuttamäki arvelee.

Lue myös: Melissa opiskelee koodariksi, vaikka sen piti olla mahdotonta – kumoaa nyt yleisen ennakkoluulon alasta

Vain 5 prosenttia päätyy amiksesta yliopistoon

Riuttamäki on siinä mielessä poikkeuksellinen yliopisto-opiskelija, että hän on suorittanut peruskoulun jälkeen ammattikoulun eikä lukiota. Ylen mukaan hänen kaltaisiaan on vain noin viisi prosenttia kaikista yliopisto-opiskelijoista, vaikka ammattitutkinnon suorittaneet voivat yhtä lailla hakea sekä ammattikorkeakouluun että yliopistoon.

Juvalta kotoisin oleva Riuttamäki opiskeli ammattikoulussa autoalaa. Se ei tuntunut omalta ja hän vaihtoi rakennusalalle, josta valmistui.

”Taustani ei ole hirveän huikea. Kun pääsin amiksesta, en nähnyt hirveästi vaihtoehtoja ja ajattelin olevani rakennustyöntekijä loppuelämäni.”

Kim Riuttamäki ja Rullis Oy
Kim Riuttamäki perusti syksyllä 2019 rullajäätelöä myyvän Rulliksen. Yritys on laajentanut toimintaansa useampaan kaupunkiin.

Mutta toisin kävi. Armeijan jälkeen syksyllä 2019 Riuttamäki sai idean omasta yrityksestä ja vuotta myöhemmin alkoi haaveilla kauppakorkeakouluun pääsemisestä. Isoin askel oli tehdä päätös kouluun hakemisesta. 

Minkä uskot olevan syy siihen, ettei useampi toimi tavallasi?

”Riittävän moni ei ole mennyt samaa polkua. Siksi halusin kertoa oman tarinani. Olen saanut jo palautetta kaltaisiltani nuorilta, jotka ovat sanoneet, että jos minä pystyin tähän, hekin pystyvät.”

Lue myös: Miten löytää oma ala? Vastaa 5 kysymykseen, niin selvität unelma-ammattisi

”Ulkopuolista oloa ei ole tullut”

Opiskelut ovat alkaneet muun muassa laskentatoimen, johtamisen ja taloustieteen kursseilla. Alku on sujunut hyvin. Riuttamäellä on kova halu oppia.

”Ensimmäistä kertaa elämässäni minua oikeasti kiinnostaa enemmän opiskella kuin tehdä jotain muuta. Iltaisin opiskelen ennemmin kuin vaikka katson televisiota tai selaan somea.”

Riuttamäki kokee istuvansa porukkaan samalla tavalla kuin muutkin. Hänet on otettu hyvin vastaan, eikä hänellä ole ollut ulkopuolista oloa. Vaikka Riuttamäki on poikkeuksellinen opiskelija, kurssikaverit eivät ole tehneet hänestä olettamuksia taustansa perusteella.

Mutta kauppakorkeakoulu on vain yksi etappi Riuttamäen polulla. Hänen tähtäimessään on paikka ison yrityksen johdossa. Tämänkin tavoitteen hän on jo purkanut palasiin. Ensimmäisenä pitäisi päästä testaamaan koulusta saatuja oppeja käytännössä.

”Haluaisin päästä tekemään tavoitteellista B2B-myyntiä johonkin yritykseen”, hän sanoo. 

Lue myös: Opiskelija, etsitkö osa-aikaista työtä? Katso ainakin nämä työpaikat

Kimin 4 vinkkiä: Näin ponnistat haluamallesi uralla vaikeasta taustasta huolimatta

  1. Tee itsellesi selväksi, millaista elämää haluat elää ja miksi.
  2. Kirkasta itsellesi tavoitteet ja tee suunnitelma siitä, kuinka pääset niihin.
  3. Mieti myös, miksi et voisi päästä tavoitteeseen. Usein syyt eivät ole todellisia, jos on hyvä suunnitelma, on valmis sitoutumaan ja on riittävän motivoitunut. 
  4. Usko itseesi ja tavoitteen toteutumiseen. Jos haet kouluun tai työpaikkaan, muttet usko itsekään pääseväsi sinne, tuskin pääset.

Lue myös:

Saitko haluamasi opiskelupaikan? Älä unohda hoitaa näitä käytännön asioita

Petteri haki kuusi kertaa turhaan oikikseen – epäonnistuminen johti lopulta unelmien uralle

Kannattaako opiskelupaikka ottaa vastaan? Voiko varasijalta päästä opiskelemaan? Lue vinkit

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa? Tässä hyviä, hyödyllisiä ja hauskoja vaihtoehtoja välivuodelle



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Monipuolisia nuoriso-ohjaajan tehtäviä alan opiskelijoille

Monipuolisia nuoriso-ohjaajan tehtäviä alan opiskelijoille

Helsinki – Julkaistu 19.1.
Kesätyöntekijöitä WorkPowerille

Kesätyöntekijöitä WorkPowerille

Uusi Helsinki ja 11 muuta – Julkaistu 22.1.
Kesätyöntekijöitä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Kesätyöntekijöitä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Uusi Vantaa ja 3 muuta – Julkaistu 22.1.
Kesätöihin DNA:lle

Kesätöihin DNA:lle

Uusi Helsinki ja 23 muuta – Julkaistu 22.1.
Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Uusimaa ja 4 muuta – Julkaistu 3.1.
Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 10.1.
Kausityöntekijöitä HOK-Elannolle Kappeliin ja Mummotunneliin

Kausityöntekijöitä HOK-Elannolle Kappeliin ja Mummotunneliin

Helsinki – Julkaistu 2.1.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.