Työhaastattelu

7 yleisintä työhaastattelukysymystä – näin niihin kannattaa vastata

7 yleisintä työhaastattelukysymystä – näin niihin kannattaa vastata
Kun mietit etukäteen, mitä vastaisit yleisiin työhaastattelukysymyksiin, et jää sanattomaksi haastattelussa.

Työhaastatteluissa toistuvat usein samat kysymykset. Silti niihin kannattaa valmistautua huolellisesti joka kerta erikseen ja räätälöidä vastaukset aina kunkin työpaikan mukaisesti. Lue vastausvinkit tästä jutusta.

Työurasi aikana osallistut moniin työhaastatteluihin. Haastatteluissa joudut vastaamaan erittäin usein samoihin kysymyksiin: mitkä ovat vahvuutesi? Mitkä ovat heikkoutesi? Miksi meidän pitäisi palkata sinut?

Vaikka yleiset työhaastattelukysymykset ovat jo hieman kuluneita ja kaikille varmasti tuttuja, haastattelijat luottavat niihin kerta toisensa jälkeen. Miksi? Siksi, että vastauksesi näihin kysymyksiin kertovat sinusta todella paljon.

Kannattaa siis valmistautua vastaamaan näihin jopa hieman kliseisiin kysymyksiin. Parhaimmat vastaukset ovat uniikkeja ja auttavat sinua erottumaan niistä, jotka vastaavat: ”Heikkouteni on se, että teen liian paljon töitä.”

Katso yleisimmät työhaastattelukysymykset ja helpot vinkit miten niihin kannattaa vastata:

1. Kerro jotain itsestäsi

Ensivaikutelma on kaikista tärkein. Työnantaja tai haastattelija aloittaa yleensä haastattelun pyytämällä sinua kertomaan jotain itsestäsi. Se on hyvä keskustelunavaus, joten aloita vahvasti. Muista, että tapaat henkilön ensimmäistä kertaa ja sinun on kerrottava itsestäsi ytimekkäästi ja mahdollisimman mielenkiintoisesti.

Kerro lyhyesti urastasi: työhistoriastasi, tärkeimmistä saavutuksistasi ja tavoitteistasi. Haastattelijalla on jo ansioluettelosi, joten sinun ei tarvitse kerrata koko taustaasi. Kerro jotain, mikä erottaa sinut muista hakijoista ja tuo esille motivaatiosi.

Lue lisää: ”Kerro jotain itsestäsi” – miten vastata klassikkokysymykseen työhaastattelussa?

2. Miksi haluat tulla meille töihin?

Tämän kysymyksen avulla haastattelija haluaa mitata motivaatiotasi ja selvittää, kuinka paljon olet tutustunut yritykseen ennen haastattelua. Kysymykseen vastaaminen on helppoa, jos tiedät jotain yrityksen taustoista, tarjonnasta, toimialan tilanteesta ja haettavasta tehtävästä.

Ota siis selvää, millä alalla yritys toimii, minkälainen kulttuuri yrityksessä on ja mitkä ovat sen missio ja visio. Kerro keräämäsi tiedon avulla, miksi haluat työpaikan ja miksi sinun kokemuksesi sopii kyseiseen työtehtävään.

Lue lisää: ”Miksi hait tätä työpaikkaa?” Näin hurmaat rekrytoijan vastauksellasi työhaastattelussa

3. Mitkä ovat vahvuutesi?

Vahvuuksistasi osaat toivottavasti kertoa jo melko hyvin, sillä olet toivottavasti avannut niitä jo työhakemuksessa. Käy silti varmuuden vuoksi läpi vielä työpaikkailmoitus, jonka perusteella hait tehtävää.

Työpaikan kuvauksessa kerrotaan yleensä tehtävän vastuualueet ja listataan erilaisia taitoja, joista on apua tehtävässä suoriutumisessa. Jos sinulla on näitä taitoja, kerro ne vahvuuksinasi. Muista käyttää hyviä esimerkkejä sen sijaan, että vain listaat luonteenpiirteitäsi.

Haastattelussa saatetaan kysyä myös suurimmasta saavutuksestasi. Vinkkejä siitä kertomiseen löydät tästä artikkelista.

Lue lisää: Mitkä ovat vahvuutesi? Näin vastaat työhaastattelussa

4. Mikä on suurin heikkoutesi?

Heikkouksista kertominen on monelle työhaastattelun vaikein paikka. Yritä kuitenkin välttää kliseet, ja muista, että haastattelija huomaa kyllä, jos yrität kääntää heikkouden vahvuudeksi.

Valitse siis oikea heikkous ja lisää vastaukseen jotain positiivista. Kerro, että kyseessä on ongelma, jota pyrit työstämään. Esimerkiksi: ”Minulla on paha tapa kiirehtiä projektien kanssa, koska haluan saada ne nopeasti tehtyä. Olen kuitenkin opetellut hidastamaan tahtia ja keskittymään enemmän laatuun kuin määrään.”

Lue lisää: Mikä on heikkoutesi? Näin vastaat kiperään työhaastattelukysymykseen

Haastattelussa voidaan myös kysyä suurimmasta epäonnistumisestasi. Katso videolta vinkkejä vastaamiseen tai lue lisää aiheesta tästä artikkelista.

5. Missä näet itsesi viiden tai kymmenen vuoden kuluttua?

Vastauksesi tähän kysymykseen tulisi kuvastaa haluasi sitoutua yritykseen ja sen kasvuun. Kerro, että haluat oppia mahdollisimman paljon ja kasvattaa osaamistasi. Voit myös mainita, että haluat nousta yrityksessä eteenpäin tulevaisuudessa. Vastauksessa pitäisi tulla ilmi, että haluat luoda pitkän uran yrityksessä.

Kysymyksen tarkoitus on ennen kaikkea selvittää, ovatko odotuksesi urastasi realistisia, oletko tarpeeksi kunnianhimoinen ja onko kyseinen tehtävä linjassa myöhempien tavoitteidesi suhteen. Yritykset rekrytoivat mielellään henkilöitä, jotka haluavat kasvaa ja kehittyä urallaan.

Lue lisää: Kuinka vastata kysymykseen: ”Missä näet itsesi 5 vuoden kuluttua?”

6. Miten reagoit konflikteihin?

Kun haastattelija kysyy tämäntapaisia kysymyksiä, he haluavat, että kerrot esimerkkejä kyseisistä tilanteista. Kuvaile tilanne, jolloin joudut konfliktin tai muun ongelmantilanteen keskelle työpaikalla.

Kuvaile tilannetta, kerro miten hoidit sen ja miten asia lopulta ratkaistiin. Tarina kannattaa kertoa alusta loppuun, mutta pidä vastauksesi ytimekkäänä.

7. Miksi meidän pitäisi palkata sinut?

Tämä kysymys saattaa olla viimeisimpiä, joita sinulle esitetään haastattelun aikana. Kuten ensimmäinen kysymys, tämäkin on hieman ympäripyöreä, joten mieti vastaustasi etukäteen. Tiivistä tärkeimmät kykysi ja saavutuksesi ja kerro, miten niistä olisi hyötyä rekrytoivalle organisaatiolle.

Jos sinulta ei kysytä tätä kysymystä, saat todennäköisesti mahdollisuuden kysyä haastattelijalta jotain. Kokeile silloin kysyä esimerkiksi joku näistä kysymyksistä.

Lue myös:

Mitkä ovat vahvuutesi? Näin vastaat työhaastattelussa

”Mikä on suurin saavutuksesi?” – kuinka vastata kysymykseen työhaastattelussa

Miten valmistautua työhaastatteluun? Ota perusteet haltuun

”Kysyttävää?” Kysy täydellinen kysymys, joka toimii lähes joka työhaastattelussa

Kuinka vastata kysymykseen: ”Missä näet itsesi 5 vuoden kuluttua?”

”Miksi hait tätä työpaikkaa?” Näin hurmaat rekrytoijan vastauksellasi työhaastattelussa



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Alan työpaikat

Sairaanhoitajia HUS Psykiatrialle

Sairaanhoitajia HUS Psykiatrialle

Helsinki – Julkaistu 20.10.
Kesätöihin Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle

Kesätöihin Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle

Lahti ja 8 muuta – Julkaistu 6.11.
Erikoislääkäreitä, erikoistuvia lääkäreitä ja lääkäreitä HUS Psykiatrialle

Erikoislääkäreitä, erikoistuvia lääkäreitä ja lääkäreitä HUS Psykiatrialle

Espoo ja 1 muu – Julkaistu 1.11.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.