Työnhakijat kokevat eniten tyytymättömyyttä heti rekrytointiprosessin alkuvaiheissa. Työnantajakuvakonsultti Antti Hyrkäs kertoo, miten varmistat, ettet kadota osaajia työnhaun kriittisillä alkumetreillä.
Duunitorin Työnhaku Suomessa 2023 -tutkimuksesta selviää, että moni työnantaja menettää ehdokkaan kiinnostuksen heti rekrytointifunnelinsa alkupäässä eli vaiheessa, jolloin hakijat vasta kartoittavat erilaisia työmahdollisuuksia. Juuri näissä ensimmäisissä kosketuspisteissä olisi tärkeää saada mahdollisimman suuri joukko kiinnostumaan.
Tässä havaintoihin perustuvat viisi vinkkiä, joiden avulla et karkoita
hakijoita heti työnhakuprosessin alussa.
Lataa Työnhaku Suomessa 2023 -tutkimusraportti täältä ≫
1. Ilmoita palkka
Työmahdollisuuksien kartoittamisen vaiheessa hakijat olivat
tyytymättömiä etenkin siihen, että palkkaa tai palkkahaitaria
ei kerrota ilmoituksessa. Palkka on konkreettisin asia, jota työntekijä työsuhteesta hakee. Siksi sen mainitsematta jättäminen on kummallista.
Asiaan on tulossa muutoksia uuden palkka-avoimuusdirektiivin myötä, mutta vielä on mahdollisuus ottaa edelläkävijän rooli. Kerro siis palkka tai palkkahaitari avoimesti työpaikkailmoituksessa.
2. Kerro kulttuurista
Mahdollisuuksien kartoittamisessa tyytymättömiä oltiin myös
siihen, miten hyvin työpaikan kulttuurista ja ilmapiiristä kerrottiin ilmoituksessa ja työnantajan sisällöissä.
Edelleen melko harva työnantaja kertoo itsestään ihmisten kautta, eikä kulttuuria osata kuvailla osuvalla tavalla. Anna siis työntekijöidenne kertoa, mikä juuri teissä on hienoa. Sanoittakaa rohkeasti myös organisaationne kulttuuria ja ilmapiiriä ja tuokaa niitä esiin viestinnässä.
3. Erotu rohkeasti
Kolmas kipukohta kartoitusvaiheessa oli erottumisen heikkous. Suuri osa työnantajista ei yksinkertaisesti ole brändännyt itseään riittävän hyvin. Kaupalliset brändit erottuvat, mutta työnantajat ja niiden viestit muhjaantuvat toisiinsa.
Paras lääke ongelmaan on ottaa strategisempi asenne rekrytointiin – erottuvuutta rakennetaan aina suhteessa kilpaileviin työnantajabrändeihin. Perässähiihtämisen sijaan on olennaista löytää uniikki asema
hakijoiden silmissä.
4. Viesti ja perustele
Kun hakemus on lähtenyt, on työnantajien viestintä työnhakijoiden suuntaan usein niukkaa. Ehdokas ei aina tiedä, onko hän vielä mukana pelissä. Etenkin 25–34-vuotiaiden ryhmässä kaivataan jatkuvaa viestintää rekrytoinnin etenemisestä ja omasta sijoittumisesta.
Mikäli valinta ei lopulta kohdistu henkilöön, anna myös lyhyt perustelu siitä, mitkä asiat vaikuttivat päätökseen – tämä on arvokasta tietoa hakijalle, jotta hän voi ensi kerralla onnistua paremmin.
5. Tee hakeminen helpoksi
Hakijoille tärkeimpien asioiden joukossa on vuosi vuodelta vahvemmin myös työn hakemisen helppous. Asenteet ovat muuttuneet, eikä työnhaun ensimmäisiin vaiheisiin enää haluta investoida aikaa ja vaivaa samalla tavalla kuin ennen. Mahdollisuus hakea työtä ilman CV:tä tai hakemuskirjettä ei yltänyt kipukohtien kärkikolmikkoon hakemisen alkuvaiheissa, mutta oli sijalla viisi, kun kysyimme, mikä on tärkeää rekrytoinnissa.
Mitä muuta suomalaisten tavoista hakea töitä selvisi?
Lataa Työnhaku Suomessa 2023 -tutkimusraportti täältä ≫
Työnhaku Suomessa 2023 -raportti kerää yhteen yli 3600 suomalaisen kokemukset ja näkemykset töiden hakemisesta tämän päivän työmarkkinoilla. Tutkimus on tehty yhteistyössä Taloustutkimus Oy:n kanssa ja se on osa Duunitorin Kansallista rekrytointitutkimusta.
Lue myös:
5 asiaa, jotka tulisi käydä ilmi jokaisesta työpaikkailmoituksesta – tarkistuslista työnantajalle
Joka neljäs kokee syrjintää työnhaussa – asiantuntija: anonyymi rekrytointi ei riitä ratkaisuksi