Työyhteisötaidot

Työpaikan ärsyttävin tyyppi saattaa sittenkin olla oikeassa – tästä syystä valittaminen työpaikalla kannattaa

Työpaikan ärsyttävin tyyppi saattaa sittenkin olla oikeassa – tästä syystä valittaminen työpaikalla kannattaa
Kyseenalaistaminen tai sen vastaanottaminen ei ole aina helppoa, mutta tarpeellista se on.

Kyseenalaistaminen on asia, jota arvostetaan muuttuvassa työelämässä yhä enemmän. Vai arvostetaanko? Aki Ahlroth pohtii valittamisen ja välittämisen eroja kolumnissaan.

Kolumni on julkaistu ensimmäisen kerran lokakuussa 2018.

Väitämme arvostavamme ihmisiä, jotka kyseenalaistavat perinteisiä toimintamalleja ja ajattelutapoja. Perustelemme tämän ulkoa opetellulla latteudella, jonka mukaan kyseenalaistajat ovat kultaakin arvokkaampia, sillä jumahtaneet ajatukset sinetöivät organisaation aseman häviäjien joukossa.

Todellisuudessa kyseenalaistajat ärsyttävät meitä suuresti. He ovat sietämättömiä valittajia, jotka eivät ole koskaan tyytyväisiä mihinkään. Kun muilla on visio ja halu painaa kaasua, kyseenalaistaja laskeutuu keskuuteemme ankeuttamaan. Valittamisesta onkin tullut sosiaalisesti hyväksyttyä, kun siitä on alettu käyttää nimitystä kyseenalaistaminen.

Kyseenalaista vain, mutta älä minun tontillani

Erityisen paljon kyseenalaistajat käyvät hermoihimme silloin, kun he julkeavat kyseenalaistaa juuri meidän näkemyksiämme. Kyseenalaista vain, mutta tee se jossain muualla.

Kun meitä ja ideoitamme kyseenalaistetaan, emme näe sitä rakentavana vaan hyökkäyksenä meitä kohtaan. Omaan ideaan suhtaudutaan usein palavalla intohimolla, ja silloin puolustusreaktio on harvoin järkiperäinen.

Huonosti argumentoivat kyseenalaistajat on helppoa vaientaa, mutta perusteltuja näkemyksiä esittävien kanssa joudumme kamppailemaan tosissamme.

Vaikka argumentit kuultuamme ymmärrämme välillä olevamme väärässä, pidätämme silti itsellämme oikeuden pahoittaa mielemme.

Dialogi näyttääkin olevan arvokasta vain silloin, kun siihen liittyvät hymistely ja olalle taputtelu. Vetäydymme helposti omiin poteroihimme ja näemme ympärillämme vastakkainasettelua enemmän kuin olisi tarpeen.

Välittäjä vai valittaja?

Koska suhtaudumme asioihin tunteella, emme tahdo ymmärtää, että kyseenalaistaminen on välittämistä, eikä suinkaan valittamista. Kun a-kirjainten yläpuolelle lisätään kaksi pistettä, merkitys muuttuu yllättävän paljon.

Ylivoimaisesti huonoin vaihtoehto on aina välinpitämättömyys. Se, että millään ei ole mitään väliä. Jo valmiiksi turtuneita nykyihmisiä ei kannattaisi turruttaa yhtään enempää.

Välinpitämätön ihminen on ”vain töissä täällä” eikä stressaa asioista, koska tunnin päästä pääsee kotiin ja saa laittaa työpuhelimen kiinni. Hän ei ole luova eikä tuottava. Hän on parhaimmillaan, kun menee sieltä, mistä aita on matalin, ja palkkapäivänä.

Kyseenalaistaja ei onneksi ole menettänyt mielenkiintoaan työnantajansa asioihin. Hän haluaa pohjimmiltaan auttaa, vaikka asioiden esittämisen tyyli voikin henkilöstä riippuen olla kulmikas – ehkä tylykin. Jos tällainen ihminen leimataan elämäntapamussuttajaksi, mahdollisuus viisastua ja kehittää jää käyttämättä.

Kun kyseenalaistaja vaiennetaan riittävän monta kertaa, hän muuttuu vääjäämättä välinpitämättömäksi. Miksi ottaa enää kantaa, jos valtavirrasta poikkeaviin kannanottoihin suhtaudutaan lähtökohtaisesti kielteisesti? Tuskin monikaan ottaisi Mike Tysonilta turpaan useamman kuin yhden kerran.

Kyseenalaistaminen pakottaa kohtaamaan oman keskeneräisyyden

Kyseenalaistajien kanssa tarvitaan tervettä itsetuntoa ja kulttuuria, jossa hyväksytään keskeneräisyys. Osassa työkulttuureita johtajalta odotetaan aina löytyvän oikeat vastaukset. Silloin hän joutuu käymään jatkuvaa taistelua kasvojen menettämistä vastaan.

Me kaikki pelkäämme nolatuiksi tulemista. Vielä tänäkin päivänä on noloa myöntää epätäydellisyytensä. Se on surullista niin yksilön kuin työyhteisönkin kannalta.

Pystyäksemme hyväksymään kyseenalaistajat ja hyödyntämään heidän näkemyksiään päätöksenteossa, meidän on tultava ensin sinuiksi itsemme kanssa. Se on kivinen ja mutkainen polku, jonka kuljettuamme osaamme lopulta olla armollisempia itsellemme ja muille.

Lue myös:

Oletko sinäkin työpaikan valittaja? Asiantuntija kertoo, miksi marina kannattaa – ja miten valittaa paremmin

Välinpitämättömyys myrkyttää työilmapiirin – lue kylmäävä esimerkki ja 5 tapaa osoittaa empatiaa kollegalle

Rakennatko vai rikotko työyhteisöä? Nämä piirteet paljastavat, pitäisikö työpaikalla tehdä täyskäännös



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Kesätyöntekijöitä WorkPowerille

Kesätyöntekijöitä WorkPowerille

Uusi Helsinki ja 11 muuta – Julkaistu 22.1.
Kesätyöntekijöitä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Kesätyöntekijöitä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Uusi Vantaa ja 3 muuta – Julkaistu 22.1.
Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Uusimaa ja 4 muuta – Julkaistu 3.1.
Monipuolisia nuoriso-ohjaajan tehtäviä alan opiskelijoille

Monipuolisia nuoriso-ohjaajan tehtäviä alan opiskelijoille

Helsinki – Julkaistu 19.1.
Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 10.1.
Kesätöihin ISS:lle

Kesätöihin ISS:lle

Espoo ja 10 muuta – Julkaistu 15.1.
UPM Kesätyöhaku

UPM Kesätyöhaku

Finland ja 18 muuta – Julkaistu 1.12.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.