Työhyvinvointi ei saisi olla pelkkää sanahelinää, vaan jokaisen työyhteisön jäsenen vastuulla. Lue, miten sinäkin voit rakentaa hyvinvoivaa työyhteisöä.
Työhyvinvointi on tunnetusti tärkeä juttu – eikä vain työntekijöiden kannalta. Hyvinvoivan työyhteisön merkitys organisaatioiden tulokseen ja esimerkiksi sairauspoissaolojen vähenemiseen tunnistetaan yleisesti.
Työnantajan onkin syytä panostaa henkilöstön hyvinvointiin vähintään varmistamalla, että jokaisen on mahdollista tehdä työnsä kestävästi ja turvallisesti.
Jos työntekijät voivat työssään vielä kehittää osaamistaan ja vaikuttaa omaan työhönsä, on tuloksena on usein tehokas ja motivoitunut henkilöstö.
Panosta palautumiseen ja pidä huolta kollegoista
Työnantajan tehtävänä on siis mahdollistaa puitteet mielekkäälle ja kestävälle työskentelylle. Kaikkea vastuuta työhyvinvoinnista ei kuitenkaan voi vierittää työnantajan harteille.
Työntekijän kannattaa panostaa riittävään palautumiseen ja pyrkiä järjestämään työnsä niin, että ne saa tehtyä työajan puitteissa. Jos stressi tai työkuorma kasvaa liian suureksi, on siitä syytä kertoa esimerkiksi esihenkilölle.
Sen lisäksi, että pyrkii huolehtimaan omasta jaksamisesta, kannattaa katse kääntää myös kollegoiden suuntaan. Meistä jokaisella on yllättävän suuri vaikutus koko työyhteisön tunnelmaan ja hyvinvointiin.
Kokonaista työkulttuuria on vaikea lähteä yksin muuttamaan, mutta pienilläkin teoilla voi olla suuria vaikutuksia.
Lue, miten voit vaikuttaa omalta osaltasi työpaikan ilmapiiriin.
5 tapaa, joilla voit vaikuttaa työyhteisösi hyvinvointiin
1. Rakenna armollista ilmapiiriä
On työnantajan tehtävä huolehtia siitä, että työ ei ole liian kuormittavaa tai käy tekijänsä terveyden päälle. Jokainen voi kuitenkin osaltaan huolehtia siitä, että työpaikan kulttuuri kannustaa sopivaan työn ja vapaa-ajan tasapainoon.
Älä siis leuhki ylitöillä, ihannoi yli rajojen venymistä tai vähättele toisen kuormitusta. Rakenna omalla toiminnallasi kulttuuria, jossa jokainen uskaltaa kertoa, kun tarvitsee apua tai työ käy liian raskaaksi.
2. Tarjoa ja pyydä apua
Hyvää yhteishenkeä on liki mahdotonta rakentaa ilman toimivaa yhteistyötä. Muista, että teette kaikki töitä yhteisten päämäärien eteen. Älä siis leiki sankaria, kun työmäärä kasvaa liian suureksi.
Pyydä tukea, mielipidettä tai apua kollegaltasi, kun ajatus ei kulje tai työtaakka painaa harteita.
Muista myös itse tarjota apua aktiivisesti ja etenkin silloin, kun olet huolissasi toisen jaksamisesta.
3. Anna palautetta
Hektisessä työarjessa tulee helposti keskityttyä vain omaan suoritukseen. Joskus palautetta tuleekin annettua vain silloin, kun jotain on pielessä.
Kannattaa kuitenkin antaa palautetta kollegoille myös – ja etenkin – silloin, kun asiat sujuvat. Älä panttaa kehuja, kiitosta tai hehkutuksia, vaan anna kollegoidesi loistaa.
Rakentava ja rohkaiseva palaute auttaa kehittymään ja motivoi työssä – ja kehittää työilmapiiriä.
4. Osoita kiinnostusta
Jos haluat lämmittää työpaikan yhteishenkeä, pyri tutustumaan kollegoihisi myös ihmisinä. Ole aidosti kiinnostunut heidän kuulumisistaan ja ajatuksistaan myös työn ulkopuolella.
Voisitko ehkä järjestää tiimillesi vapaamuotoista tekemistä joko työajalla tai työpäivän päätteeksi? Jo työpaikalta poistuminen voi toisinaan avata työyhteisön lukkoja ja vapauttaa tunnelmaa.
5. Ruoki positivisuutta
Joskus työpaikalla syntyy valittamisen kierre, jossa ei enää nähdä positiivisia asioita lainkaan. Vaikka on tärkeää nostaa esiin epäkohtia ja kielteistenkin tunteiden osoittamiselle tulee olla tilaa, ei niihin kannata jäädä vellomaan.
Negatiivisuus tarttuu yhteisössä nopeasti ja tekee työstä entistä raskaampaa. Pelkän valittamisen sijaan voit yrittää tarjota tilanteisiin ratkaisuja. Mieti myös, miten asioista keskustellaan – hyvässä ja rakentavassa hengessä vai valmiiksi lannistuneena tai ärsyyntyneenä?
Muista myös antaa palautetta niistä asioista, jotka ovat hyvin. Jos tuntuu, että työssä ei ole mitään hyvää, voi olla aika vaihtaa työpaikkaa – sekin voi olla teko paremman työyhteisön eteen.
Lue myös:
6 merkkiä, joista tunnistat hyvinvoivan työyhteisön – toteutuvatko työpaikallasi?
Hyvä työilmapiiri vaatii hyvää johtamista – tämä lannistava tapa voi myrkyttää työyhteisön
Uskallatko mokata töissä? Nämä 4 eri tasoa paljastavat työpaikkasi todellisen tilanteen