Onko ADHD työelämässä sittenkin iso etu? Toisin kuin moni kuvittelee, ADHD:n oireet eivät estä menestymästä tai työllistymästä mihin tahansa ammattiin. Asiantuntija kertoo kymmenen keinoa, jotka voivat auttaa työssä ja opiskelussa, jos sinulla on ADHD.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 8.12.2021.
Onko ADHD työelämässä rasite vai rikkaus? Molempia, uskoo asiantuntija. Ihminen saattaa olla tarkkaamaton, yliaktiivinen ja impulsiivinen, mutta toisaalta myös luova, rohkea, toimelias ja suorasanainen heittäytyjä, joka uppoutuu itseään kiinnostaviin tehtäviin täysillä.
ADHD:n eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön esiintyvyys on lapsilla ja nuorilla noin 4–7 prosenttia ja aikuisilla 2–3 prosenttia. Häiriön eri oireiden yhdistelmät ovat hyvin yksilöllisiä. Osalla korostuu erityisesti tarkkaamattomuus, toisilla yliaktiivisuus ja impulsiivisuus. Joillain taas voi olla enemmän tai vähemmän kaikkia näitä oireita.
Aikuiset, joilla on ADHD, ovat usein kärsimättömiä ja saattavat ottaa turhia riskejä esimerkiksi työelämässä. Alisuoriutuminen opinnoissa tai työelämässä voi myös lisätä syrjäytymisen riskiä. Työpaikasta voi olla vaikea pitää kiinni, jolloin työura saattaa olla rikkonainen.
Asiantuntija kritisoi työelämän yleistä suuntausta
Valtiotieteiden lisensiaatti, psykoterapeutti ja työnohjaaja Sauli Suominen kritisoi nykyajan opiskelu- ja työelämää. Molemmissa vaaditaan itseohjautuvuutta ja kykyä pysyä aikatauluissa. Yhteiskuntamme ihannoi tehokkuutta, tuloksellisuutta ja järjestelmällisyyttä. Eri tavoin toimiville ihmisille ei ole tilaa.
Erilaisuudessa piilee kuitenkin paljon luovuutta, joka voi olla tarpeen, kun toimintaympäristö muuttuu.
”Työnhakuilmoitukseen on totuttu listaamaan tietyt vaatimukset, kuten sosiaalisuus ja luovuus. Mutta esimerkiksi koodaaja ei tarvitse sosiaalisuutta, vaan koodaamisen taitoa. Pitäisi miettiä konkreettisemmin haettavaa työnkuvaa ja sitä, mitä hakijalta tarvitaan”, Suominen peräänkuuluttaa.
Millaisia haasteita ADHD voi aiheuttaa työelämässä?
1. Työhön keskittyminen
ADHD voi näkyä haasteina keskittyä työtehtäviin. Ulkopuoliset ärsykkeet häiritsevät herkästi, ja työtehtävät saattavat jäädä kesken. Yksityiskohtiin voi olla vaikea kiinnittää huomiota, jolloin syntyy huolimattomuusvirheitä.
2. Työtehtävien saattaminen loppuun
ADHD:n myötä ihminen saattaa jäädä hinkkaamaan ja tarkastelemaan tehtäväänsä liikaa, koska pelkää virheitä. Silloin tehtävien suorittaminen hidastuu. Työntekijä saattaa alkaa vältellä ja lykätä vaikealta tuntuvia ja pitkäkestoista keskittymistä vaativia työtehtäviä.
Ihminen, jolla on ADHD, ei ehkä itse kykene hahmottamaan työn vaatimaa kokonaisuutta ilman selviä ohjeita eikä saa työtehtäviään valmiiksi.
3. Priorisointi ja aikataulussa pysyminen
Töitä voi olla vaikea suorittaa määrätietoisesti ja töiden priorisointi ei aina onnistu. Jos ajanhallinta on vaikeaa, aikataulut saattavat pettää. ADHD voi myös aiheuttaa hajamielisyyttä, jolloin työkalut saattavat olla kadoksissa tai päivittäiset rutiinit unohtuvat.
Näiden haasteiden välttämiseksi esihenkilön on tärkeää käydä työntekijän kanssa yhdessä läpi hänen työnkuvasa ja rajata rajata työtehtävät selkeästi. Esihenkilön tulee kertoa konkreettisesti, mitä työntekijältä odotetaan, milloin työn pitää olla valmis ja tarvittaessa seurata sen etenemistä.
ADHD työelämässä – mitä hyötyjä siitä voi olla?
ADHD ei tarkoita automaattisesti sitä, että ihmisen on aina hankala keskittyä. Oireyhtymä voi vaikuttaa joillakin niin, että itseä kiinnostaviin tehtäviin pystyy uppoamaan erityisen hyvin ja keksimään luovia ratkaisuja, vaikka keskittyminen olisi muuten hankalaa.
Osa kokee, että ärsykkeiden herkkä havainnointi ja ajatusten vaihtelu lisäävät luovuutta. Impulsiivinen ADHD-ihminen tarttuu toimeen ja puhuu suoraan, ja niistä taidoista voi olla monesti hyötyä.
10 keinoa, jotka voivat auttaa työssä ja opiskelussa
- ADHD ei estä sinua menestymästä työelämässä. Ole sinnikäs. Työnkuvaa ja työolosuhteita voi muuttaa.
- Jos koet, että ADHD-oireet vaikeuttavat työntekoasi, kerro siitä työnantajalle tai työterveyshuollossa.
- Keskustele mahdollisista erityisjärjestelyistä esihenkilösi kanssa. Voisivatko esimerkiksi ylimääräiset tauot, rauhallisempi työpiste tai työtehtävien selkeyttäminen auttaa sinua?
- Älä unohda vahvuuksiasi, kyvykkyyttäsi ja lahjakkuuttasi! Et ole yhtä kuin diagnoosisi, eikä sinun ole tarpeen laittaa diagnoosia esimerkiksi työhakemukseen.
- Ota avuksi työkaluja. Käytä kalenteria ja taulukko-ohjelmaa töiden suunnitteluun ja aikatauluttamiseen. Älä myöskään unohda taukoja.
- Käytä apuvälineitä muistamiseen: muistilappuja, listoja, muistutuksia.
- Tee yksitoikkoiset tai vaikeat tehtävät, kun olet kaikkein vireimmilläsi. Palastele laajemmat projektit ja työt pienempiin osiin.
- Pidä yllä vireystilaa tauottamalla työtä. Tee taukojumppa, käy lounaalla tai pienellä happihyppelyllä.
- Jos koet levottomuutta, puristele esimerkiksi stressipalloa. Se voi auttaa keskittymään.
- Kun haluat keskittyä, sulje ympäriltäsi mahdolliset muut häiriötekijät, kuten puhelimen äänet. Ajasta keskittymistä vaativaa työtä esimerkiksi 20 minuutiksi kerrallaan ja pidä sen jälkeen pieni tauko.
Lähteenä käytetty Suomisen haastattelun lisäksi: Terveyskirjasto.fi, Adhdtutuksi.fi
Lue myös:
Miten löytää oma ala? Vastaa 5 kysymykseen, niin selvität unelma-ammattisi
Petteri haki kuusi kertaa turhaan oikikseen – epäonnistuminen johti lopulta unelmien uralle