Miten päästä kesätöihin tai edes työhaastatteluun? Katso neuvot, jotka auttavat sinua nappaamaan kesätyöpaikan.
Jos olet ehtinyt jo hakea kesätöitä, olet luultavasti huomannut, ettei kesätyöpaikkaa ole aivan helppo napata. Kesätyöpaikat ovat hyvin kilpailtuja, ja työnhaku on täysin oma taiteenlajinsa, jonka haltuun ottaminen vaatii aikaa ja huolellista perehtymistä.
Ei kannata lannistua, vaikka kutsua kesätyöhaastatteluun ei heti kuuluisi. Täysin pätevä kesätyöntekijäehdokaskin saattaa jäädä ilman työhaastattelukutsua, koska hakijoita on enemmän kuin työpaikkoja.
Moni nuori pohtiikin, miten päästä kesätöihin ja erottua muiden hakijoiden joukosta. Kokosimme tähän artikkeliin vinkit, jotka auttavat kesätyöhaastattelukutsun nappaamisessa.
Katso kaikki parhaat kesätyöpaikat »
1. Perustele, miksi sinä olet paras hakija
Ei riitä, että luettelet hakemuksessasi osaamiasi asioita ja saavutuksiasi. Perustele huolella ja esimerkkien avulla, miten sinun osaamisestasi ja persoonastasi olisi hyötyä juuri tässä kesätyöpaikassa.
Kun rekrytoija näkee helposti, millaista osaamista sinulla on ja miten siitä on hyötyä kesätyössä, voit hyvin saada kutsun kesätyöhaastatteluun!
Lue myös: Timanttinen kesätyöhakemus ilman kokemusta – katso 6 vinkkiä
2. Osoita kiinnostuksesi kesätyöpaikkaan
Aito innostus voi kompensoida työkokemuksen puutetta. Työstään innostuva työntekijä hoitaa tehtävänsä kunnialla ja on aidosti kiinnostunut kehittämään työpaikan asioita. Myös rekrytoijat tietävät tämän.
Anna siis kiinnostuksesi kesätyöpaikkaa kohtaan näkyä! Kerro avoimesti, mikä juuri tässä työssä saa sinut innostumaan. Kannattaa siis kertoa työhakemuksessa, jos olet työnantajan tuotteiden intohimoinen fani tai jos harrastat jotain työtehtävään liittyvää.
Jos haet esimerkiksi pääasiassa ulkona tehtävää työtä, kannattaa hakemuksessa kertoa reippaasti, jos olet todellinen ulkoilmaihminen.
Lue myös: Ensimmäisen kesätyöpaikan hakeminen: näin nappaat kesätyön ilman kokemusta
3. Panosta sekä kesätyöhakemukseen että ansioluetteloon
Työhakemus ja ansioluettelo eli CV ovat molemmat tärkeitä työnhaussa, ja niiden tekemiseen kannattaa käyttää aikaa. Et voi tietää, kumpaa rekrytoija katsoo ensin, joten ensivaikutelma voi syntyä kumman tahansa pohjalta.
Selkeät ja johdonmukaiset työnhakutiedostot antavat hyvän kuvan kesätyönhakijasta. Varmista siis, että tuot kaikki vahvuutesi ja työn kannalta olennaiset taitosi esiin mieluiten molemmissa dokumenteissa.
Ansioluettelossa voit korostaa mahdollista työkokemusta, harrastuksia, kielitaitoa ja työhakemuksessa painottaa enemmän motivaatiota ja innostusta juuri hakemaasi työtehtävää kohtaan.
Kokeile myös visuaalista CV:tä tai videohakemusta, jos haluat erottua joukosta.
4. Kohdista hakemuksesi hakemaasi kesätyöhön
Kirjoita aina uusi hakemus jokaiseen kesätyöpaikkaan. Jokainen työpaikka on erilainen ja jokaisessa tehtävässä odotetaan hakijoilta eri asioita. Miksi siis lähettäisit niihin samanlaisia hakemuksia?
Tarkista huolellisesti kesätyöpaikkailmoituksessa kerrotut vaatimukset ja kerro, miten vastaat niihin. Tutustu työnantajaan, jotta osaat räätälöidä hakemuksen juuri sopivaksi.
Räätälöi myös jokaiseen paikkaan oma CV, jossa kerrot juuri tämän kesätyön kannalta olennaisista taidoistasi. Voit toki käyttää pohjana aiemmin tekemääsi ansioluetteloa, mutta mieti, voisitko korostaa jotenkin niitä taitoja ja osaamisia, joita kyseisessä työpaikassa tarvitaan.
Lue myös: Tee kesätyöhakemus, joka herättää kiinnostuksen – katso vinkit
5. Markkinoi osaamistasi
Kesätyönhaku on itsensä markkinoimista – älä siis sorru turhaan vaatimattomuuteen. Kerro hakemuksessa kiinnostavasti parhaista puolistasi ja maalaa työnantajalle selkeä kuva siitä, mitä sinulla on annettavana kesätyöpaikalle.
Monet kesätyöpaikoista löytyvät suhteiden kautta. Kerro siis aktiivisesti tutuillesi, että etsit kesätöitä. Voit esimerkiksi laatia sosiaaliseen mediaan julkaisun, jossa kerrot, miksi sinut kannattaisi palkata kesätöihin.
Pyydä tuttuja aikuisia jakamaan kesätyönhakuilmoitustasi ja jaa se myös esimerkiksi paikkakuntasi someryhmässä.
6. Soita rekrytoijalle – jos siihen on ohjeistettu
Lyhyt puhelinkeskustelu antaa rekrytoijalle kuvan persoonastasi, jolloin jäät paremmin mieleen. Valmistaudu puheluun ja mieti etukäteen, mitä aiot kysyä. Huonosti suunniteltu tai sisällötön puhelu saattaa jopa heikentää mahdollisuuksiasi työhaastatteluun.
Soita vain, jos sinulla on sellaista kysyttävää, joka ei selviä työpaikkailmoituksesta. Jätä soittaminen väliin myös silloin, kun ilmoituksessa ei ole annettu puhelinnumeroa.
Jos työpaikasta ei ole ilmoitettu julkisesti, vaan haluat tiedustella mahdollisista kesätöistä, voit soittaa, lähettää sähköpostia tai jopa piipahtaa paikan päällä.
7. Ole ajoissa liikkeellä
Kesätyöhakemuksia käydään monissa paikoissa läpi jo ennen hakuajan umpeutumista. Kun haet paikkaa mahdollisimman pian, voit jäädä paremmin mieleen ja saada kutsun kesätyöhaastatteluun ensimmäisten joukossa. Muista aina noudattaa työpaikkailmoituksessa annettua aikataulua.
Katso kaikki parhaat kesätyöpaikat »
Facebookista löydät Duunitorin kesätyöryhmiä ja opiskelijoille suunnattuja ryhmiä, joissa julkaistaan ilmoituksia avoimista työpaikoista esimerkiksi eri paikkakunnilla.
Seuraa myös Kesätyöt-sivuamme LinkedInissä ja Duunitoria TikTokissa, niin kuulet avoimista työpaikoista ja saat vinkkejä kesätyönhakuun.
Lue myös:
Näin saat kesätyön – kesäduuniopas kertoo kaiken, mitä sinun pitää tietää
Mistä löytää kesätyö? Katso vinkit unelmien kesäduunin nappaamiseen
Älä sulaudu kesätyöhakijoiden massaan – näin jäät rekrytoijan mieleen