Työhakemus

Miten aloittaa työhakemus? Katso 12 vinkkiä ja esimerkit, joiden avulla erotut hakijoiden joukosta

Miten aloittaa työhakemus? Katso 12 vinkkiä ja esimerkit, joiden avulla erotut hakijoiden joukosta
Hyvä työhakemuksen aloitus on iskevä cliffhanger, joka saa hakemuksen erottumaan suurestakin joukosta ja koukuttaa jatkamaan lukemista.

Työhakemuksen aloittaminen on monelle vaikeaa, ja samaan aikaan alku on hakemuksen tärkein osa. Näin aloitat hakemuksen mielenkiintoisesti.

Niin kuin minkä tahansa tekstin, työhakemuksen aloitus on ratkaiseva – jos et vangitse rekrytoijan huomiota heti alussa, hän ei välttämättä edes lue hakemusta loppuun.

Miten ihmeessä sitten aloittaa hakemus kiinnostavasti? Koostimme esimerkkialoituksia ja vinkit, jotka auttavat sinua kiteyttämään arvosi työnantajalle.

Vinkit pätevät on sitten kyseessä työhakemus tiettyyn tehtävään, hakulomakkeen avoin vastaus tai avoin hakemus.

Katso vinkit työhakemuksen aloittamiseen myös videolta:

1. Kerro ydinviestisi jo alussa

Työhakemuksen pihviä ei todellakaan kannata säästellä loppuun, vaan jo ensimmäisessä kappaleessa on hyvä kiteyttää, miksi juuri sinä olisit loistava valinta kyseiseen työtehtävään.

Esimerkiksi näin: ”Miksi olisin loistava projektipäällikkö? Olen ässä aikatauluttamisessa ja projektien johtamisessa. Nautin nopeatempoisesta ja vaihtelevasta asiakastyöstä. Olen kuitenkin tarkka yhdestä asiasta: pidän huumorista kiinni myös kiireen keskellä.”

2. Unohda itsestäänselvyydet

Ei siis näin: ”Olen 33-vuotias nainen Helsingistä.” ”Näin työpaikkailmoituksenne netissä ja kiinnostuin.”

Jos haet paikkaa, oletus on, että olet kiinnostunut työstä. Oletettavasti olet myös törmännyt ilmoitukseen jossakin.

Myöskään ikä, sukupuoli tai asuinpaikka on äärimmäisen harvoin oleellinen tieto rekrytoijalle. Ja vaikka juuri tämä tehtävä olisi suunnattu asiallisesta syystä tietyn ikäisille (kuten lain vuoksi vain täysikäisille nuorille), tiedolla iästä ei kannata aloittaa hakemusta. Se tuskin on kiinnostavinta sinussa.

3. Kiteytä, miksi haet paikkaa – ja miksi sinut pitäisi valita

Kerro, miten ratkaisisit työnantajan ongelman – ja osoita samalla, että olet tehnyt läksysi ja ottanut selvää työnantajasta. Hyvä työhakemus vastaa näihin kysymyksiin:

  1. Miksi haet juuri tätä työpaikkaa?
  2. Miksi juuri sinä olisit sopiva tähän tehtävään?
  3. Miten vastaat työnantajan tarpeisiin?
  4. Millaista lisäarvoa toisit organisaatioon?

Voit kokeilla te–minä–me-rakennetta, jossa lähdet liikkeelle työnantajan tarpeista, kerrot sitten omasta osaamisestasi ja yhdistät lopuksi kiteyttämällä, miten edellä mainitut kohtaavat.

Esimerkiksi näin: ”Palan halusta kehittää alustaanne Suomen toimivimmaksi ja turvallisimmaksi työnhakupalveluksi. Minusta saisitte analyyttisen ohjelmistokehittäjän, joka seuraa alati tietoturvan ja ohjelmoinnin maailmaa. Aiemmissa työpaikoissani olen saanut kiitosta luovasta ongelmien ratkomisesta. Uskon, että kykyni auttaisi yritystänne palvelemaan työnhakijoita ja työnantajia ensiluokkaisesti.”

Lue myös: Työnhakija, älä kerro kuinka motivoitunut olet – näytä se rekrytoijalle

4. Räätälöi ensimetreiltä alkaen

Olet varmasti kuullut tämän: hyvä työhakemus on kohdennettu nimenomaan kyseiseen työtehtävään ja kyseiselle työnantajalle. On luonnollista, että haluaa käyttää samaa hakemusta pohjana, mutta räätälöinti on kenties tärkein asia työhakemuksessa.

Kohdenna siis hakemus heti alusta alkaen. Lue työpaikkailmoitus tarkkaan ja vastaa hakemuksellasi juuri siihen. Jos ilmoituksessa korostetaan esimerkiksi yhteistyötaitoja, kirkasta hakemuksessa, millä tavoin loistat tiimityössä.

Vihjeitä työnantajan tarpeista, arvoista ja kulttuurista saat ilmoituksen ohella esimerkiksi organisaation nettisivuilta ja sosiaalisen median kanavista.

Esimerkiksi näin: ”Etsitte kokenutta johtajaa – täältä löytyy konkari, joka ei pelkää rohkeita siirtoja. Xx:n luotsaajana olen oppinut priorisoimaan rautaisesti, kasvattamaan liiketoimintaa strategisesti ja johtamaan satojen ihmisten kansainvälistä tiimiä.”

Lue myös: Tutustu aina työnantajaan ennen työhaastattelua – 6 kysymystä, joihin kannattaa etsiä vastaukset

5. Älä toista ansioluetteloasi

Ei siis näin: ”Olen kauppatieteiden maisteri, ja minulla on kokemusta b2b-myynnistä.”

Työhakemus ja ansioluettelo eli CV ovat toisiaan täydentävä parivaljakko. Älä toista niissä tismalleen samoja asioita samoin sanankääntein, vaan keskity hakemuksessa siihen, mitä voit tarjota haettavassa tehtävässä.

Esimerkiksi näin: ”Minusta saisitte kunnianhimoisen konsultin, joka kehittää jatkuvasti osaamistaan, esiintyy vakuuttavasti – ja saa myyntikäyränne jyrkkään nousuun.”

Lue myös: Millainen on hyvä CV 2020-luvulla? Näin ansioluettelosi tekee vaikutuksen rekrytoijaan

6. Avaa peli itsevarmasti

Työnhaussa täytyy olla rehellinen, mutta unohtaa turha vaatimattomuus. Voit aloittaa työhakemuksen esimerkiksi reippaalla väitelauseella siitä, miten mahtavasti sopisit avoinna olevaan tehtävään.

Seuraavissa kappaleissa voit sitten perustella syvemmin, miksi väitteesi pitää paikkansa ja miksi juuri sinä olisit erinomainen valinta.

Ajattele hakemuksen alkua eräänlaisena maistiaisena, joka houkuttelee lukemaan pidemmälle. Älä siis tarjoile arkista kaurapuuroa, vaan kata pöytään ruokahalun herättävä ja maukas alkupala.

Esimerkiksi näin: ”Hauska tavata! Tässä Suomen tarkin palkanlaskija, joka tekee kaikkensa ensiluokkaisen asiakaskokemuksen eteen. Bonuksena saisitte työkaverin, joka viljelee hyvää mieltä työyhteisössä ja on aina valmis auttamaan muita.”

Lue myös: Mitkä ovat vahvuutesi? Näin vastaat työhaastattelussa

7. Kuvaile itseäsi rinta rottingilla – mutta aidosti

Työhakemusten helmasynti ovat kuluneet ja ympäripyöreät ilmaukset. Rekrytoijan silmissä vilisee sosiaalisia, reippaita, ahkeria, luotettavia ja vastuuntuntoisia tiimipelaajia, jotka tulevat toimeen kaikkien kanssa. Tällaisilla kliseillä on vaikeaa erottua joukosta.

Mieti siis ulkoa opeteltujen adjektiivien tilalle persoonallisempia ja aidompia ilmauksia, joka kuvaavat oikeasti juuri sinua.

Esimerkiksi näin: ”Olen tiiminne puuttuva palanen, koska motivoidun asiakkaiden ongelmien ratkaisemista ja suhtaudun autoalaan intohimolla. Tämän lisäksi olen sitoutunut työntekijä, joka haluaa auttaa muitakin tekemään parhaansa.”

Lue myös: Oletko sinäkin sortunut näihin? Katso työhakemusten pahimmat kliseet – ja miten erotut joukosta

8. Aloita saamallasi palautteella

Liiallisesta vaatimattomuudesta kannattaa siis joka tapauksessa opetella eroon, mutta joskus itseään voi olla helpompi ylistää muiden sanoin. Toimiva työhakemuksen aloitus voi olla vaikkapa palaute nykyiseltä tai entiseltä kollegalta, yhteistyökumppanilta, asiakkaalta tai johtajalta.

Esimerkiksi näin: ”Asiakkaiden lämmin ja empaattinen kohtaaminen, kärsivällinen asenne sekä huolellisuus – näistä ominaisuuksistani saan toistuvasti hyvää palautetta hoitajana.”

9. Viljele havainnollistavia esimerkkejä

Kerro työhakemuksessa mahdollisimman konkreettisesti, mitä olet oppinut urallasi, mitä olet kehittänyt työssäsi ja mistä innostut. Valitse toimialan ja haettavan työtehtävän kannalta oleellisia esimerkkejä. Millaisia tuloksia olet saanut aikaan? Mistä sinua on kiitelty?

Esimerkit auttavat avaamaan osaamistasi ja persoonaasi – ja sopivat erinomaisesti myös hakemuksen alkuun.

Esimerkiksi näin: ”Supervoimani on tuottaa sisältöä, joka sitouttaa brändiin ja nousee puheenaiheeksi. Viime vuonna luomani ja toteuttamani sosiaalisen median strategia kasvatti yrityksemme Instagram-seuraajien määrää 300 prosentilla.”

10. Mukaile työpaikkailmoituksen tyyliä

Kuvaillaanko työpaikkaa rennoin vai muodollisin sanankääntein? Hakemus kannattaa mukauttaa ilmoituksen tyyliin. Jos työpaikkailmoitus on vaikkapa kirjoitettu kirjeen muodossa, voit vastata siihen kirjeenä.

Esimerkiksi näin: ”Moi Xx:n porukka! Haluaisin tiimiinne, koska arvostan vahvaa brändiänne, laadukkaita tuotteitanne ja alan edelläkävijyyttä. Olen kannustava työkaveri ja viihdyn työkulttuurissa, jossa kaikki joukkueessa pelaavat samaan maaliin. Olisi unelmatyöni rakentaa tulevaisuuden asumista teidän kanssanne.”

11. Harkitse heittäytymistä tai huumoria

Yllättävä aloitus saa varmasti erottumaan joukosta, mutta rempseyden ja hauskuuden aste pitää aina sovittaa työnantajan mukaan. Jos pyrit töihin virallisen oloiseen organisaatioon, on hakemuksenkin hyvä olla asiallinen alusta loppuun.

Jos taas kyseessä on yritys, joka viljelee viestinnässään veikeää huumoria, voit lähteä leikkiin mukaan. Liian roisi tai outo vitsi ei kuitenkaan yleensä ole hyvä idea – huumori on vaikea laji ja vaatii tilannetajua. Jos mietit, meneekö repliikkisi liian pitkälle, kysy tutun mielipidettä (hakemus kannattaa muutenkin aina luetuttaa jollakulla).

Esimerkiksi tällaisia avausrepliikkejä Duunitorin seuraajat ovat kokeilleet:

  • "It’s a match!"
  • "Olipa kerran…"
  • "Hei, tuleva työkaveri ilmoittautuu teille töihin!"
  • "Olen Lauri, teidän seuraava (titteli)."

12. Herätä huomio jo otsikolla

Moni kirjoittaa työhakemukseen kaurismäkeläisen riisutun otsikon, kuten ”Hakemus myymälävastaavaksi”. Otsikosta kannattaa kuitenkin ottaa hyöty irti niin, että jo se myy osaamistasi ja houkuttelee lukemaan hakemuksen.

Laadi kiinnostava, mutta ytimekäs otsikko. Katteettomat klikkiotsikot tunnetusti ärsyttävät ihmisiä, joten huolehdi, että hakemuksesi vastaa otsikon lupaukseen.

Kun vielä valitset otsikolle erottuvan fontin, lihavoit sen ja kenties valitset sille tehostevärin, otsikkosi kiinnittää takuulla rekrytoijan huomion. Monessa valmiissa työhakemuspohjassa onkin paikka näyttävälle otsikolle. Ladattavia malleja löydät samoilta sivustoilta kuin CV-pohjia.

Esimerkiksi näin:

  • "Tulosorientoitunut rekrytoija haluaa auttaa teitä kasvamaan"
  • "Hakemus kahvilaanne – tarjolla ammattimainen asiakaspalvelija!"
  • "Tässäkö tiiminne uusi tarjoilija? 3 syytä, miksi sovimme yhteen"
  • "Sydämellinen sosiaalialan osaaja päihdekuntoutujien yksikköönne"
  • "Näin auttaisin teitä nousemaan toimialanne ykköseksi"
  • "Myyntihenkinen kauppias ja kokenut pomo palvelukseenne"
  • "Kiinnostaako erinomainen asiakaskokemus? Minä voin auttaa!"

Tsemppiä työhakemuksen kirjoittamiseen! Se ei valitettavasti ole ihan helppo tehtävä, mutta harjoitus tekee hommasta helpompaa.

Lue myös:

Tällainen työhakemus toimii joka tilanteessa – muista ainakin nämä 5 asiaa

Työhakemus helvetistä – tämä klassinen virhe pilaa mahdollisuutesi

Tarvitseeko työnhakulomakkeeseen lisätä aina hakemuskirje? Rekrytoijalta työnhakijan aikaa säästävä vastaus

Kannattaako työnhakijan soittaa rekrytoijalle? Älä soita, ellet ota huomioon näitä asioita

CV


Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Myyntitiimin kapteeniksi Seinäjoelle, Poriin tai Jyväskylään

Myyntitiimin kapteeniksi Seinäjoelle, Poriin tai Jyväskylään

Jyväskylä ja 2 muuta – Julkaistu 7.2.
Lastenlääkäriksi Mehiläiseen

Lastenlääkäriksi Mehiläiseen

Helsinki ja 21 muuta – Julkaistu 2.2.
Raskaan kaluston mekaanikko

Raskaan kaluston mekaanikko

Tampere ja 3 muuta – Julkaistu 5.2.
Asiakaspalvelijoita ja etuuskäsittelijöitä kesätöihin

Asiakaspalvelijoita ja etuuskäsittelijöitä kesätöihin

Helsinki ja 11 muuta – Julkaistu 1.2.
Kesätöihin ISS:lle

Kesätöihin ISS:lle

Espoo ja 10 muuta – Julkaistu 15.1.
Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 10.1.
Kesätöihin Helsingin kaupunkiympäristöön

Kesätöihin Helsingin kaupunkiympäristöön

Helsinki – Julkaistu 1.2.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.