Mikä on heikkoutesi? Tämä on yksi useimpien inhokkikysymyksiä työhaastattelussa. Tästä artikkelista löydät vinkit siihen vastaamiseen.
Omien heikkouksien tunnistaminen ei ole aina helppoa, saati niiden avaaminen työhaastattelussa.
Rekrytoija haluaa kuitenkin saada kokonaiskuvan hakijasta työntekijänä, ja heikkouksien ymmärtämisellä on tässä oma tehtävänsä. Siksi ”mikä on heikkoutesi” onkin yksi yleisimpiä työhaastattelukysymyksiä.
Kun saat kutsun työhaastatteluun, mieti valmiiksi muutama kehityskelpoinen heikkous, joista voit kertoa rekrytoijalle. Jos tehtävä tuntuu mahdottomalta, pyydä apua esimerkiksi läheiseltä ja suorapuheiselta ystävältä.
Jos et osaa vastata kysymykeen haastattelussa, saatat antaa rekrytoijalle kuvan, että et ole halukas kehittymään, että sinulla on jotain salattavaa tai että et ole yksinkertaisesti ole nähnyt vaivaa valmistautuaksesi haastatteluun.
Lue myös: 30 yleistä työhaastattelukysymystä
Onko sinunkin heikkoutesi perfektionismi?
Olet varmaan kuullut vinkin, jonka mukaan tähän kysymykseen tulisi vastata naamioimalla vahvuus heikkoudeksi. Oletko ehkä kokeillut jo näitä klassisia vastauksia: "olen perfektionisti ja viilaan työtäni liiankin tarkkaan” tai ”teen töitä usein turhankin ahkerasti"?
Sinänsä ajatus vastausten taustalla ei ole hullumpi, mutta rekrytoijat eivät ole eilisen teeren poikia. Pahimmillaan he saavat kuulla samat latteudet monta kertaa päivässä ja kokevat ne keksittyinä tai muualta kopioituina.
Harkitse siis kahdesti, ennen kuin verhoat valheellisen itsekehun heikkouden muotoon.
Liika rehellisyys ei maata peri
Nyt kun tiedät, ettei salailu kannata, on hyvä hetki muistaa, että liiallinen rehellisyyskin voi purra omaan nilkkaan. Älä siis korosta kroonista taipumustasi myöhästellä, nukkua pommiin tai missata deadlineja.
Vaikka itse laittaisit myöhästelyn hyväntahtoisen hajamielisyyden piikkiin, tulkitaan se usein välinpitämättömyydeksi ja ihan vain huonoksi käytökseksi. Vaikka olisit aikeissa parantaa tapasi, ei näiden piirteiden tuominen esiin jo haastatteluvaiheessa todennäköisesti vakuuta työnantajaa.
Esittele aito, mutta työn kannalta harmiton heikkous
Turvallinen ratkaisu on valita aito heikkous, josta ei ole suoraa haittaa hakemassasi työtehtävässä. Liian kaukaa ei kannata lähteä heikkoutta kuitenkaan hakemaan – jos haet toimistoassistentin virkaa, ei huono rytmitajusi ole sen kannalta kiinnostava.
Sen sijaan voit kertoa esimerkiksi jännittäväsi esiintymistä tai ettei luova ideointi ole vahvuutesi.
Heikkouksien lisäksi haastattelussa kysytään usein vahvuuksista. Lue, miten kannattaa vastata, kun haastattelija haluaa tietää, mikä on vahvuutesi.
Keskity kehittymiseen
Heikkouden ei tarvitse olla mitään pysyvää, sillä rekrytoija on todennäköisesti kiinnostunut nimenomaan kehityskohteista.
Jos omien heikkouksien löytäminen tuntuu vaikealta, mieti olisiko sinulla parannettavaa esimerkiksi priorisoinnissa, palautteen antamisessa tai fasilitoinnissa. Nämä ovat taitoja, joiden oppimisesta monelle olisi hyötyä – siksi ne ovat sopivia kehityskohteita myös työhaastattelussa mainittavaksi.
Kerro myös konkreettisia esimerkkejä esimerkiksi sovelluksista, koulutuksista tai kursseista, joilla tähtäät osaamisesi kehittämiseen.
Lue myös:
Mikä on suurin epäonnistumisesi? Näin vastaat työhaastattelukysymykseen
Missä näet itsesi 5 vuoden kuluttua? Näin vastaat työhaastattelukysymykseen
Mikä sinua motivoi? Näin vastaat työhaastattelukysymykseen
”Kysyttävää?” Kysy täydellinen kysymys, joka toimii lähes joka haastattelussa