Työhaastattelu

Mikä on suurin epäonnistumisesi? Näin vastaat työhaastattelukysymykseen

Mikä on suurin epäonnistumisesi? Näin vastaat työhaastattelukysymykseen
Tee epäonnistumisestasi tarina, josta löytyy myös oppimiskokemuksia.

Mikä on suurin epäonnistumisesi? Lue, miten kannattaa vastata tähän haastavaan, mutta yleiseen työhaastattelukysymykseen.

Mikä on suurin epäonnistumisesi tai virhe, jonka olet tehnyt työelämässä? Tämä kysymys on monen rekrytoijan suosiossa ja tulee usein vastaan työhaastattelussa. Kysymyksellä pyritään selvittämään miten reagoit virheiden tekemiseen. Mutta miten tähän kysymykseen kannattaa vastata?

Niin heikkouksista kuin epäonnistumista kysyminen työhaastattelussa asettaa haastateltavan usein kuumottavaan tilanteeseen. Miten vastata, kun tarkoituksena olisi antaa mahdollisimman hyvä kuva itsestä?

Vaikka sukat saattavat pyöriä inhottavasti jaloissa sopivaa vastausta miettiessä, voi näihin yleisiin työhaastattelukysymyksiin vastaamalla parhaassa tapauksessa todella erottua hakijoiden massasta.

Täydellisyys on tylsää – eivätkä sitä tavoittelevat ole välttämättä kovin hyviä työntekijöitä. Reippaat ja kehittymishaluiset tyypit, jotka näkevät virheet mahdollisuuksina oppia, ovat sen sijaan usein juuri niitä, jotka vievät koko tiimiä ja yritystä eteenpäin.

Kokosimme tähän artikkeliin neljä vinkkiä, joiden avulla kerrot epäonnistumisesta reippaalla, eteenpäin katsovalla tavalla.

1. Kerro oikea tarina

On tärkeää, että kerrot haastattelussa jostain ihan oikeasta epäonnistumisesta. Tekaistu tarina kuulostaa usein epäuskottavalta.Valitse yksi selkeä tilanne, jolloin mokasit. Kerro epäonnistumisestasi tarinamuodossa – ja tätä tarinaa kannattaa hieman harjoitella etukäteen.

Mieleenpainuvalla tarinalla erotut kymmenien haastattelupenkkiä kuluttavien kilpailijoidesi joukosta positiivisesti. Mukaansatempaava tarina antaa sinulle mahdollisuuden tuoda persoonaa peliin ja antaa itsestäsi aito kuva.

Ei kannata pelästyä, kun työhaastattelussa kysytään, mikä on suurin epäonnistumisesi. Haastattelija haluaa luultavasti tietää, miten käsittelet epäonnistumisia ja otat niistä oppia.

2. Älä ota itseäsi liian vakavasti

Meille kaikille sattuu mokia! Epätäydellisyys ja taito myöntää omat virheensä tekevät ihmisestä mielenkiintoisen ja helpommin lähestyttävän. Haastattelijatkin ovat vain ihmisiä, joten rekrytointipäätöksissä inhimilliset ominaisuudet korostuvat väistämättä.

Ole siis rohkeasti oma inhimillinen itsesi ja muista, että parhaat tyypit niin työelämässä kuin sen ulkopuolellakin osaavat nauraa itselleen. Älä siis ota itseäsi liian vakavasti edes työhaastattelussa.

3. Kerro mitä opit epäonnistumisesta

Epäonnistumisesta kysymällä haastattelija pyrkii selvittämään, miten suhtaudut virheiden tekemiseen ja kuinka pääset niistä yli. Kerro siis mokatarinasi päätteeksi, mitä opit tästä epäonnistumisesta. Tämä on tarinasi tärkein osuus.

Opitko mokaamalla kenties jotain omista työskentelytavoistasi tai muiden ihmisten ymmärtämisestä? Vai inspiroiko epäonnistuminen sinua jonkin konkreettisen taidon kehittämiseen? Virheiden kautta todella oppii jotain uutta. Osoita siis, että olet oppimiseen kyvykäs.

4. Mitä ei kannata vastata?

Älä ainakaan vastaa, ettet tiedä. Se on todennäköisesti kaikkein huonoin vastaus. Valmistaudu kysymykseen huolella etukäteen, jotta et jäädy haastattelutilanteessa.

Vastauksessa kannattaa toki myös pitää maalaisjärki mukana. Älä kerro bilesekoiluistasi, jotka vaikuttivat työntekoon tai muuta sellaista, joka voisi antaa huonon kuvan työmoraalistasi.

Ei myöskään kannata kertoa, että olet ajautunut riitoihin kollegoidesi tai esihenkilösi kanssa tai jotain muuta, joka viittaisi hankalaan persoonaan. 

Käy myös lukemassa, mitä kannattaa vastata kysymykseen: ”Mikä on suurin saavutuksesi?” ja muihin yleisimpiin työhaastattelukysymyksiin. Onnea haastatteluun!

Lue myös:

Miten valmistautua työhaastatteluun? Ota perusteet haltuun

Kuinka vastata kysymykseen: ”Mikä sinua motivoi?”

Mokasitko töissä? Unohda häpeä – näistä syistä epäonnistuminen kannattaa



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Infrasuunnittelun asiantuntijoita Helsinkiin

Infrasuunnittelun asiantuntijoita Helsinkiin

Uusi Helsinki – Julkaistu 22.2.
Lastenlääkäriksi Mehiläiseen

Lastenlääkäriksi Mehiläiseen

Helsinki ja 21 muuta – Julkaistu 2.2.
Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle

Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle

Turku ja 2 muuta – Julkaistu 1.2.
Raskaan kaluston mekaanikko

Raskaan kaluston mekaanikko

Tampere ja 3 muuta – Julkaistu 5.2.
Ohituskaistalta Microsoft Platform -osaajaksi – 40 paikkaa

Ohituskaistalta Microsoft Platform -osaajaksi – 40 paikkaa

Turku ja 5 muuta – Julkaistu 2.2.
Kesätöihin Metsä Groupin tuotantolaitoksille

Kesätöihin Metsä Groupin tuotantolaitoksille

Hämeenlinna ja 11 muuta – Julkaistu 8.1.
Kesätöihin Rinnekodeille

Kesätöihin Rinnekodeille

Oulu ja 12 muuta – Julkaistu 15.1.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.