Miksi palkkaisimme sinut tähän tehtävään? Tämä työhaastattelukysymys on yleinen, mutta usein piinallisen vaikea vastata. Koostimme vinkit, joiden avulla selviät tilanteesta ja vakuutat työnantajan.
Kun työhaastattelussa kysytään, miksi juuri sinut tulisi palkata, haluaa rekrytoija todennäköisesti selvittää sopivuuttasi haettuun tehtävään. Rekrytoinnin tehtävänä on lähes aina ratkaista joku yrityksen ongelma – oli se sitten resurssipula tai tietyn osaamisalueen puute.
Miksi palkkaisimme sinut -kysymykseen kannattaa tästä syystä vastata tiiviillä hissipuheella, joka vastaa yrityksen työpaikkailmoituksessa kerrottuihin tai haastattelun aikana ilmitulleisiin tarpeisiin. Pidä hissipuhe tiiviinä, mutta informatiivisena ja muista ainakin seuraavat neljä tärkeää seikkaa.
Katso myös 30 yleisintä työhaastattelukysymystä »
1. Valmistaudu huolellisesti ja lue ilmoitus tarkkaan
Kun valmistaudut haastatteluun, käy tarkasti läpi työpaikkailmoituksen kuvaus työtehtävistä. Tee lista toivotuista vaatimuksista, taidoista ja persoonallisuuden piirteistä.
Alleviivaa seuraavaksi ne ominaisuudet, jotka sinulta löytyvät. Lisää listalle myös muita vahvuuksiasi, jotka sopivat mielestäsi työnkuvaan, vaikka niitä ei olisi erityisesti ilmoituksessa mainittu.
Valitse tältä listalta viisi tärkeintä ominaisuutta, joiden pohjalta rakennat vastaustasi.
Katso videolta vinkkejä työhaastatteluun valmistautumiseen:
2. Havainnollista lisäarvo, jonka tuot yritykselle
Älä sorru vain luettelemaan ominaisuuksia tai taitoja, vaan todista niiden paikkansapitävyys tosielämän esimerkeillä. Miten ja milloin olet onnistunut luomaan osaamisellasi työnantajallesi lisää arvoa, millaista uutta näkemystä olet tuonut tai miten tietty luonteenpiirre näkyy toiminnassasi?
Konkreettiset esimerkit lisäävät puheesi vakuuttavuutta ja osoittavat haastattelijalle, minkälaista hyötyä voit tuoda yritykselle käytännössä. Tärkeää on keskittyä juuri sellaisiin onnistumisiin, jotka vastaavat haetun työpaikan tarpeita.
3. Muista myös kuunnella, mitä haastattelija sanoo
Vaikka valmistautuminen on työhaastattelussa avainasemassa, älä jää liian kiinni valmiiksi pohtimiisi vastauksiin.
Kuuntele, mitä rekrytoija kertoo heidän toiveistaan ja tarpeistaan, ja räätälöi vastaustasi kuulemasi mukaan. Voit hyvin myös viitata suoraan johonkin rekrytoijan kommenttiin ja sitoa vastauksesi siihen.
Samalla osoitat, että hallitset myös kuuntelemisen ja vuorovaikutuksen taidot.
4. Älä sorru vaatimattomuuteen
Työhaastattelu on todennäköisesti viimeinen paikka, jossa kannattaa olla vaatimaton. Itsensä ylitsevuotava hehkuttaminen ei kuitenkaan ole suomalaisten vahvuuksia, eikä sen onneksi tarvitse olla sinunkaan. Pysyttele siis tosiasioissa, mutta älä piilota osaamistasi.
Onko sinulla 10 vuoden kokemus vastaavista tehtävistä? Oletko saanut ylennyksen onnistuneen projektin seurauksena tai rikkonut ennätyksiä aiemmassa työpaikassasi? Hienoa – kerro näistä saavutuksista myös haastattelussa.
Hyvä tapa välttää leuhkaa vaikutelmaa on myös kertoa taidoistasi jonkun muun sanoilla. Kerro esimerkiksi millaista palautetta olet saanut esihenkilöiltäsi, kollegoiltasi tai asiakkailtasi liittyen tehtävän kannalta olennaisiin taitoihin ja ominaisuuksiin.
Lue myös:
Mikä on heikkoutesi? Näin vastaat kiperään työhaastattelukysymykseen
Näin vastaat työhaastattelukysymykseen ”Missä näet itsesi 5 vuoden kuluttua?”