Miten kansainvälisessä, yli 265 000 ihmistä globaalisti työllistävässä asiantuntijaorganisaatiossa kiitetään kollegaa? Entä kuinka perheuutiset otetaan vastaan? Kysyimme KPMG:n asiantuntijoilta, millainen työyhteisö toimiston lasiovien takaa oikeasti löytyy.
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Duunitorin kanssa.
Kiinnostaako ura KPMG:llä? Lue lisää »
Kun ihmiseltä kysytään, mikä omassa työssä on parasta, hyvin tyypillisesti vastaus on työkaverit, tiimi tai yhteishenki.
Päätimme sukeltaa pintaa syvemmälle: kysyimme KPMG:llä erilaisissa tehtävissä työskenteleviltä Maria Alanteelta, Aleksi Leinolta ja Henrik Snellmanilta, mitä tämä työn paras puoli, mahtava työyhteisö, oikeasti tuo arkeen.
1. Aina saa olla oma itsensä ja kokonainen ihminen – ”Olin otettu kollegojen myötäelämisestä”
Moni saattaisi luulla, että johtavassa kansainvälisessä, tuhansia ihmisiä työllistävässä organisaatiossa vallitsisi jäykkä hierarkia ja työntekijät istuisivat tiiviisti samaan muottiin. Ensimmäinen asia, jonka neuvontapalveluiden Transaction Servicesissä työskentelevä Maria Alanne nostaa KPMG:n työyhteisöstä esiin pääsee siksi yllättämään.
”Täällä on yllättävän rento ilmapiiri ja meillä on hyvä yhteishenki. Hierarkia on matala ja kaikki saavat olla juuri sellaisia kuin ovat”, Alanne kertoo.
Myös tilintarkastuksen ja varmennuksen parissa työskentelevä Henrik Snellman arvostaa työyhteisön välittömyyttä: työpaikan ovista voi kävellä sisään täysin omana itsenään ja luottaa siihen, että tulee otetuksi vastaan ihmisenä, ei vain kollegana.
”Kun esimerkiksi kerroin kollegoilleni tulevasta perheenlisäyksestämme, olin todella otettu ihmisten reaktioista ja myötäelämisen määrästä. Tuntuu, että he aidosti iloitsivat kanssani”, Snellman kertoo.
Lämmin vastaanotto ei rajoittunut ainoastaan onnitteluihin ja kauniisiin sanoihin.
”Kollegojen lisäksi myös työnantaja on ollut todella kannustavasti tässä elämänmuutoksessa mukana ja olen saanut paljon tukea.”
2. Takuuvarma tuki tiimikavereilta – ”Aina ollaan valmiita hyppäämään avuksi”
Alanteen työ, kuten valtaosan KPMG:n asiantuntijoista, on projektiluontoista asiakastyötä, jossa tiimin toimiva yhteistyö on ratkaisevassa roolissa. Monimutkaisia ja monipuolista osaamista edellyttäviä projekteja ei kukaan pystyisi tekemään yksin, minkä takia jokainen on todella arvokas projektin onnistumisen kannalta.
”Tiimimme tavassa työskennellä on todella paljon yhteneväisyyksiä joukkueurheiluun: yhteistyö on todella tiivistä ja yhteiset tavoitteet ajavat meitä kohti parasta mahdollista lopputulosta”, muodostelmaluistelua pitkään harrastanut Alanne summaa.
Alanne on elävä esimerkki siitä, että joukkuetovereita ollaan aina valmiita auttamaan puolin ja toisin.
”Jokin aika sitten tuli vastaan tilanne, jossa kollegani sairastui juuri ennen tärkeää asiakastapaamista. Hyppäsin puolen tunnin varoitusajalla projektiin auttamaan. Tiedän, että hän olisi tehnyt saman minulle, jos tilanne olisi ollut toisin päin.”
Tiivis joukkuepelaamisen meininki ulottuu myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Kansainvälisessä tiimissä Business Tax -palveluiden puolella työskentelevä Aleksi Leino näkee työssään päivittäin, kuinka yhdessä tekeminen nostaa työn laadun uudelle tasolle.
”Kansainvälisyys tuo paljon erilaisia näkökulmia asioihin. Useammat näkökulmat tuovat parempia ratkaisuja, kun eri maista ja kulttuureista tulevat ihmiset kantavat oman kortensa kekoon”, Leino kertoo.
3. Kollegan kiittämiseen kannustetaan ja oma työ tuntuu arvokkaalta – ”Kyllä se tuntuu todella hyvältä”
Kiireisessä arjessa kiittäminen unohtuu helposti. Maria Alanne arvostaa sitä, että KPMG:llä kollegan kehumiseen kannustetaan ja annetaan konkreettisia välineitä.
”Kerran esimerkiksi saimme kollegoille annettavaksi kortteja, joihin oli painatettu valmiita kiitoksen sanoja. Oma suosikkini oli teksti ’You are better than lawbooks and Excel combined’. Kortin toiselle puolelle sai kirjoittaa omat terveiset ja antaa sen sitten työkaverille, jolle tunnustus kuului.”
Alanne itse muistaa edelleen saamansa kortin, jossa kollega kiitti Alannetta saamastaan tuesta.
”Kyllä se tuntuu todella hyvältä, kun joku muistaa kiittää ja saa vahvistusta siitä, että kollegat arvostavat työtäni”, Alanne sanoo.
Sen lisäksi, että KPMG:llä kannustetaan kehumaan kollegoita, arvostusta osoitetaan myös työnantajalta työntekijöille esimerkiksi tapahtumien muodossa. Aleksi Leino arvostaa sitä, että yhteishenkeä rakennetaan yhdessä tekemisen kautta.
”Täällä tehdään paljon yhdessä. On pienempiä kokoontumisia esimerkiksi tiimin kanssa ja lisäksi isompia tapahtumia, kuten pikkujouluja ja kesäjuhlia.”
4. Ympäristö, jossa saa kasvaa omien kiinnostuksen kohteiden mukaan – ”Koskaan ei estetä tekemästä sitä, mitä haluaa”
Henrik Snellmanilla on takanaan jo 12 vuotta KPMG:llä. Tie on vienyt Kuopion toimistolta Helsinkiin ja vuosien saatossa asiantuntijaroolin rinnalle on tullut esihenkilövastuu.
”Kun mietin sitä päivää, jona aloitin KPMGllä, en olisi voinut koskaan uskoa, että vuodet kuljettavat tähän pisteeseen, johon nyt olen päässyt. Matka on ollut täynnä vaiheita, joita ei olisi osannut käsikirjoittaa, vaikka olisikin ollut jonkin verran mielikuvitusta”, Snellman kertoo.
Snellmanin urakehityksen johtotähtenä on ollut omien haaveiden seuraaminen ja mahdollisuus suunnata uraa mielenkiinnon kohteiden mukaan.
”Olen aina ollut innostunut työtapojen ja työvälineiden kehittämisestä. Siirtyminen Kuopiosta Helsinkiin tapahtui nimenomaan tätä kiinnostuksen kohdetta kuunnellen, kun sain mahdollisuuden ryhtyä vetämään auditin kehitysprojekteja. Myös esihenkilötehtävät kiinnostivat ja nykyään työskentelen esihenkilöroolin lisäksi ryhmäpäällikkönä mm. oman ryhmän henkilöstöasioista vastaten.”
Maria Alanne näkee KPMG:n merkittäväksi vahvuudeksi suuren talon tuomat mahdollisuudet ohjata uraa itselle mieluisaan suuntaan.
”Tämä on iso talo ja se tuo mukanaan ison talon mahdollisuudet. Jos intohimon kohde muuttuisi, täällä on helppo lähteä viemään tehtäviään uuteen suuntaan: ottaa uudenlaisia vastuita oman työn oheen tai vaikkapa vaihtaa tiimiä”, Alanne avaa.
Oman jutun löytämiseen ja sisäisiin uraliikkeisiin kannustetaan johdon suunnalta.
”Koskaan en ole kuullut työnantajan estäneen ketään tekemästä sitä, mitä haluaa”, Alanne summaa.
5. Vahva tuki uran muutoksiin – ”Olen päässyt kokeilemaan siipiäni”
Kun on uuden aluevaltauksen tai suunnanmuutoksen aika, on tärkeää, että ei jää yksin. Maria Alanne on arvostanut KPMG-uransa aikana sitä, että uusiin tehtäviin ja rooleihin on saanut kasvaa luontevin harppauksin, tiimin tuella.
”Aloitin aikanaan analyytikkoroolissa. Ennen kuin siirryin projektimanagerirooliin, pääsin kokeilemaan siipiäni pienemmän projektin parissa. Sen jälkeen oli luonnollista siirtyä kokonaan uusiin tehtäviin ja suurempiin projekteihin”, Alanne avaa.
Aleksi Leino aloitti heti KPMG:lle tullessaan esihenkilötehtävässä. Tukea rooliin asettumiseen sai niin koulutusten muodossa HR:n puolelta kuin omalta esihenkilöltäkin. Lisäksi kullanarvoiseksi avuksi osoittautui kollegojen tuki.
”Täällä on todella hyvä esihenkilöiden yhteisö, jossa jaetaan ajatuksia ja annetaan palautetta”, Leino kertoo.
Alanne nostaa esiin erittäin arvokkaan piirteen KPMG:läisissä: kaikkea ei tarvitse tietää ja kollegoilta saa matalalla kynnyksellä apua.
”Tässä työssä tulee joka päivä vastaan sellaisia asioita, joihin ei aiemmin ole törmännyt. Tämän talon ehkä paras puoli on se, että jos vastaan tulee uusi ja yllättävä tilanne, niin ei tarvitse hätääntyä, koska talo on täynnä asiantuntijoita, joilta voi oppia.”
+ 1: Mahdollisuus kansainväliseen yhteistyöhön ja ”naurettavan globaaliin” arkeen
Jokainen KPMG:läinen pääsee arjessaan tekemisiin kansainvälisten yritysten kanssa, mutta mikäli nimenomaan kansainvälinen ura kiinnostaa, tarjoaa KPMG mahdollisuuden myös täysin kansainvälisiin tehtäviin.
Aleksi Leinolle oli KPMG:lle tullessaan ratkaisevan tärkeää löytää kansainvälinen rooli.
”Olen aina tykännyt tehdä töitä kansainvälisessä tiimissä. Olen käynyt kouluni ranskaksi ja opiskellut ja asunut ulkomailla. Halusin löytää tiimin, jossa pääsisin nauttimaan erilaisten ihmisten kohtaamisesta. Myös mahdollisuus hyödyntää kielitaitoa on minulle tärkeää”, Leino summaa.
Leinon päivät täyttyvät puheluista ympäri maailmaa. Hänen työnsä on hänen omien sanojensa mukaan suorastaan ”naurettavan globaalia”.
”Aloitan aamuni Aasian kanssa, päivän aikana viestittelen eri puolille Eurooppaa ja päivän päätteeksi vuorossa ovat Latinalainen Amerikka ja USA”, hän listaa.
Kansainvälisyys tuo Leinon työhön myös roppakaupalla merkityksellisyyttä.
”Tämä on globaali maailma. Yksikään yritys ei pysty olemaan kaikilla mantereilla yhtä aikaa paikan päällä. Sitä varten me olemme olemassa, varmistamassa että homma toimii kaikkialla kuten pitääkin. Se on minusta hieno asia ja tuo merkitystä siihen, mitä teen.”
Kiinnostuitko KPMG:stä työnantajana? Lue lisää ja katso avoimet työpaikat »