Kesätyö

Näin saat kesätyön kesälle 2024 – kesätyöoppaamme kertoo kaiken, mitä sinun pitää tietää

Näin saat kesätyön kesälle 2024 – kesätyöoppaamme kertoo kaiken, mitä sinun pitää tietää
Mistä voi hakea kesätöitä? Millainen kesätyöhakemus kannattaa tehdä? Entä CV? Oppaamme kertoo, miten onnistut nappaamaan kesäduunin. Kuvat: Fredrik Bäckman

Mistä voi hakea kesätöitä kesälle 2024? Entä jos ei ole vielä työkokemusta? Miten erottua ison hakijamäärän joukosta? Lue vastaukset kesätyöhön liittyviin kysymyksiin.

Kesätyöstä saa rahan ohella tärkeää työkokemusta, joten hakemiseen kannattaa satsata. Kesätyönhaussa on hyvä olla aktiivinen, sillä kisa työpaikoista käy kovana. Hae siis rohkeasti useita paikkoja ja valmistaudu huolellisesti.

Tässä oppaassa saat vastauksen näihin kysymyksiin:

  1. Mistä kesätyöpaikkoja löytyy?
  2. Milloin kesätöitä kannattaa hakea?
  3. Miten kirjoittaa hyvä kesätyöhakemus?
  4. Millainen CV kesätyönhakijan kannattaa tehdä?
  5. Miten onnistua kesätyöhaastattelussa?
  6. Millaisia kesätöitä on tarjolla?
  7. Kuinka nuorena voi hakea kesätöitä?
  8. Miten saada kesätöitä alaikäisenä? Entä jos ei ole työkokemusta?
  9. Paljon kesätöistä saa palkkaa?
  10. Mitä pitää ottaa huomioon, jos saa kesätyön?

Vinkit kesätyön hakemiseen

Mistä kesätyöpaikkoja löytyy?

1. Työnhakukone

Työnhakupalvelusta on kätevämpi etsiä työpaikkoja kuin työnantajien omilta nettisivuilta. Duunitorilta löydät eniten avoimia työpaikkoja Suomessa ja myös eniten kesätöiden työpaikkailmoituksia. Voit hakea kesätyöpaikkoja alueen, työnantajan, toimialan tai työtehtävän mukaan tai omalla hakusanalla.

2. Kesäduunivahti

Haluatko kuulla avoimista kesätyöpaikoista ensimmäisen joukossa? Tilaa työpaikkavahti eli Duunivahti, jos haluat tietoa avoimista kesätyötyöpaikoista sähköpostiisi heti niiden tultua julki.

3. Sosiaalinen media

Facebookista löydät Duunitorin ylläpitämiä kesätyöryhmiä ja opiskelijoille suunnattuja ryhmiä, joihin tulee ilmoituksia avoimista työpaikoista.

Seuraa myös Kesätyöt-sivuamme LinkedInissä ja Duunitoria TikTokissa, niin saat vihiä työpaikoista ja parhaat vinkit kesätöiden hakuun.

Kannattaa myös seurata somessa sellaisia työnantajia, jotka tarjoavat kesätyöpaikkoja ja kiinnostavat sinua. Näin kuulet heidän kesätyöpaikoistaan tuoreeltaan ja tutustut työnantajaan, mikä auttaa kesätyönhaussa.

4. Piilotyöpaikat

Kaikista kesätyöpaikoista ei ilmoiteta julkisesti. Piilokesätyöpaikan voi napata esimerkiksi, kun kysyy rohkeasti kesätyötä kiinnostavasta työpaikasta puhelimessa, sähköpostilla, työnantajan somekanavissa tai paikan päällä. Voit myös lähettää avoimen hakemuksen.

Hyödynnä verkostojasi: Kerro sosiaalisessa mediassa ja kasvotusten, että etsit kesätöitä. Kirjoita esimerkiksi someen pieni esittely, jossa kerrot, miksi olisit hyvä kesätyöntekijä ja mitä osaat. Voit pyytää tuttuja aikuisia, kuten perheenjäseniä ja sukulaisia, julkaisemaan tai jakamaan työnhakuilmoitustasi.

Milloin kesätöitä kannattaa hakea?

Ensimmäiset kesätyöpaikat tulevat auki jo ennen joulua, mutta kesätyönhaku on vilkkaimmillaan tammikuusta maaliskuuhun. Yleensä eri alojen opiskelijoille suunnattujen kesätyöpaikkojen täyttäminen alkaa aikaisemmin kuin vaikkapa haku alaikäisille soveltuviin kesätyöpaikkoihin.

Kesätöiden hakeminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin. Suuret organisaatiot aloittavat yleensä kesätyöntekijöiden rekrytoinnin viimeistään alkuvuodesta, kun taas moni pienempi työnantaja rekrytoi kesätyöntekijöitä myöhemmin keväällä.

Huomioi myös, että monissa työpaikoissa hakemuksia käydään läpi jo ennen hakuajan umpeutumista. Kannattaa siis olla nopea – ja vähintäänkin pitää kiinni työpaikkailmoituksen aikataulusta.

Jos sinua ei onnista alkuvuodesta, kesätyön voi napata loppukeväästä tai jopa alkukesästä. Viime hetken onnenpotkun varaan ei kannata kuitenkaan laskea.

Miten kirjoittaa hyvä kesätyöhakemus?

Työhakemus auttaa sinua erottumaan kesätyönhakijoiden valtavasta joukosta. Tällaisella hakemuksella pääset työhaastatteluun:

  • Tiivistä: hyvä kesätyöhakemus on korkeintaan yhden sivun pituinen.
  • Helpota lukemista selkeällä kappalejaolla ja riittävän lyhyillä kappaleilla.
  • Aloita kiinnostavasti. Mieti, millainen aloitus saa vastaanottajan lukemaan hakemuksesi loppuun.
  • Anna persoonasi näkyä. Hyvä työhakemus on asiallinen, mutta ole oma itsesi – niin erotut paremmin joukosta.
  • Räätälöi hakemus työpaikan mukaan. Mieti, millaista osaamista juuri tässä kesätyöpaikassa tarvitaan ja miksi sinä olisit hyvä kesätyöntekijä kyseiseen paikkaan.
  • Kerro esimerkkejä: Mistä olet saanut hyvää palautetta koulussa tai töissä? Mitä työn kannalta oleellista olet oppinut harrastuksissasi?
  • Osoita motivaatiosi. Kerro, mikä juuri tässä kesätyössä houkuttelee sinua.
  • Kiteytä hakemuksen lopussa tärkeimmät pointtisi.
  • Lue hakemuksesi huolella läpi virheiden varalta ja luetuta se myös vaikkapa ystävällä tai vanhemmalla.

Lue myös: Tee kesätyöhakemus, joka herättää kiinnostuksen – katso vinkit

Älä luettele ulkoa opeteltuja kliseitä, kuten kerro olevasi oma-aloitteinen ja luotettava. Mieti, mitä oikeasti osaat, mikä sinua kiinnostaa ja mitä haluat oppia. Voit kysyä myös vaikkapa vanhemmalta, opettajalta, harrastuksen vetäjältä tai kavereilta, missä olet heidän mielestään hyvä.

Kun tunnet taitosi ja vahvuutesi, sinun on helpompaa vakuuttaa työnantaja niistä. Vahvuuksien tunnistamisessa auttavat Duunitorin Duunitesti ja Tyyppitesti.

Jos olet kiinnostunut visuaalisuudesta, panosta hakemuksen ulkoasuun. Se voi kuvastaa persoonaasi.

Onko videolla esiintyminen luontevaa sinulle tai oletko taitava videoiden editoimisessa? Silloin videohakemus voi olla hyvä tapa erottautua hakijoiden joukosta.

Lue myös: Timanttinen kesätyöhakemus ilman kokemusta – katso 6 vinkkiä

Millainen CV kesätyönhakijan kannattaa tehdä?

Näin teet ansioluettelon, joka tekee vaikutuksen kesätyönhaussa:

  • Esittele itsesi. Lisää CV:hen napakka esittely, jossa kiteytät, kuka olet, missä työn kannalta oleellisessa olet hyvä ja mikä sinua kiinnostaa.
  • Räätälöi CV työpaikkaa varten: mieti, mikä juuri tätä työnantajaa voisi kiinnostaa.
  • Tiivistä – jos sinulla ei ole vielä todella paljon oleellista työkokemusta, hyvä CV:n mitta on yksi sivu.
  • Älä vain listaa asioita, vaan avaa työkokemustasi, jos sinulla on sellaista. Kerro, mitä käytännössä teit kyseisissä paikoissa.
  • Kerro muustakin kuin työkokemuksesta. Avaa esimerkiksi tietoteknisiä taitojasi ja kielitaitoasi. Varsinkin jos et ole tehnyt vielä paljon töitä, kerro opinnoista, tet-paikoista, harrastuksista, vapaaehtoistyöstä ja muusta työn kannalta oleellisesta osaamisestasi ja ominaisuuksistasi.
  • Tee ulkoasusta selkeä. Valmiit CV-pohjat ovat usein käteviä. Persoonasi voi välittyä CV:stä ja visuaalisuus auttaa erottumaan, mutta tärkeintä on, että ansioluettelo on helppo lukea.
  • Lisää yhteystietosi selkeästi mukaan CV:hen.
  • Kerro suosittelijat ja heidän yhteystietonsa. Muista kysyä heiltä ensin luvat.
  • Oikolue CV huolella ennen lähettämistä ja luetuta se vaikka vanhemmalla tai ystävällä.
  • Lähetä CV pdf-muodossa ja nimeä se selkeästi (esimerkiksi: Maija_Meikalainen_tyopaikannimi_CV.) Tulosta CV mukaan, jos käyt paikan päällä kysymässä kesätöitä.

Lue myös: 8 vinkkiä kesätyön nappaavan CV:n kirjoittamiseen

Miten onnistua kesätyöhaastattelussa?

Työhaastatteluun kannattaa valmistautua huolellisesti:

  • Lue työpaikkailmoitus vielä kerran huolella ja tutki työnantajan nettisivuja ja sosiaalisen median kanavia.
  • Lue lähettämäsi hakemus ja CV läpi.
  • Tee etukäteen muistiinpanoja siitä, mitä haluat tuoda esille työhaastattelussa.
  • Tutustu yleisiin työhaastattelukysymyksiin ja mieti ennen haastattelua vastauksia niihin.
  • Pohdi etukäteen, mitä haluat itse kysyä haastattelijalta. On aina hyvä kysyä jotain.

Lue myös: Pääsitkö kesätyöhaastatteluun? Näin onnistut!

Q&A: Yleisimmät kysymykset kesätöistä

Millaisia kesätöitä on tarjolla?

Kesätyöpaikkoja löytyy runsaasti muun muassa kaupan alalta, ravintola- ja matkailualalta, sosiaali- ja terveysalalta sekä teollisuudesta. Usein avoimia kesätyöpaikkoja on tarjolla varsinkin myyjille, siivoojille, ulkotyöntekijöille, sairaanhoitajille, lähihoitajille ja ravintolatyöntekijöille.

Kesätyöpaikkoja aukeaa harvemmin yrityksissä, joissa on hiljaista kesän aikana. Sen sijaan työnantajat, joilla riittää kesällä asiakkaita, tarvitsevat kausiapua. Tällaisia työpaikkoja ovat esimerkiksi matkailualan yritykset ja huvipuistot, kuten Linnanmäki ja Särkänniemi.

Isoista yrityksistä paljon kesätöitä tarjoavat perinteisesti esimerkiksi S-ryhmäStora Enso ja UPM.

Suuret kaupungit palkkaavat yleensä ison joukon nuoria kesätöihin, mutta myös pienemmät kunnat hakevat kesätyöntekijöitä.

Katso kaikki parhaat kesätyöpaikat ≫

Duunitorilta löydät eniten avoimia työpaikkailmoituksia ympäri Suomen. Duunitorin hakukoneessa voit hakea kesätöitä mistä tahansa päin Suomea. Alta löydät suorat linkit suurimpien kaupunkien kesätyöilmoituksiin:

  1. Kesätyö Helsinki
  2. Kesätyö Espoo
  3. Kesätyö Tampere
  4. Kesätyö Vantaa
  5. Kesätyö Oulu
  6. Kesätyö Turku
  7. Kesätyö Jyväskylä
  8. Kesätyö Lahti
  9. Kesätyö Kuopio
  10. Kesätyö Pori
  11. Kesätyö Kouvola
  12. Kesätyö Joensuu
  13. Kesätyö Lappeenranta
  14. Kesätyö Vaasa
  15. Kesätyö Hämeenlinna

Jos omalla paikkakunnalla ei ole paljon kesätyöpaikkoja, tutki, löytyisikö mielenkiintoinen kesätyö toiselta paikkakunnalta tai jopa ulkomailta.

nuori henkilö aurinkolasit ja aurinkolippa päässä
Kesätyön saaminen ei ole aina helppoa, mutta ei myöskään mahdotonta! Huolella tehty CV ja työhakemus sekä työhaastatteluun valmistautuminen auttavat sinua erottumaan joukosta.

Kuinka nuorena voi hakea kesätöitä?

Kesätöitä voi tehdä samana vuonna, kun täyttää 14. Silloin saa tehdä töitä enintään puolet loma-ajasta. Työn pitää olla riittävän kevyttä, jotta se ei haittaa terveyttä, kehitystä tai koulunkäyntiä.

Kun olet täyttänyt 15 ja suorittanut oppivelvollisuuden, voit tehdä töitä tavallisena työntekijänä. On kuitenkin tärkeää, että työnantaja huolehtii nuoren työn turvallisuudesta.

Miten saada kesätöitä alaikäisenä? Entä jos ei ole työkokemusta?

Kesätyöpaikan saaminen alaikäisenä voi tuntua vaikealta, mutta moni onnistuu siinä. Esimerkiksi kaupungit, kunnat ja seurakunnat palkkaavat alle 18-vuotiaita kesäksi. Lisäksi jotkin yritykset, järjestöt ja kesäleirit ottavat alaikäisiä nuoria kesätöihin.

Joillain paikkakunnilla voi saada kesätyösetelin, joka auttaa nuoria kesätyönhaussa. Kaupunki tai kunta korvaa työnantajalle setelin arvon verran palkastasi. Löydät tietoa kesäsetelistä oman paikkakuntasi sivuilta. Kesäsetelillä voit hakea töihin yrityksiin, yhdistyksiin, säätiöihin ja seurakuntiin.

Yksi vaihtoehto ensimmäiseksi kesätyöpaikaksi on Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelu, joka on nuorille suunnattu kahden viikon palkallinen kesäharjoittelu.

Lue myös nämä artikkelimme alaikäisten kesätöistä:

Paljon kesätöistä saa palkkaa?

Kesätöiden palkat vaihtelevat alan ja työtehtävän sekä kesätyöntekijän koulutuksen ja kokemuksen mukaan.

Keskimäärin peruskoulua, lukiota tai ammattikoulua käyvän nuoren palkka on 70–90 prosenttia työpaikan alimmasta taulukkopalkasta. Taulukkopalkat näet kyseisen alan työehtosopimuksesta.

Joskus sinulla on mahdollista esittää kesätyön palkkatoive. Se voi olla vaikea määritellä, jos sinulla ei ole käsitystä työpaikan tai alan palkkatasosta.

Duunitorin palkkavertailu kertoo eri työtehtävien keskipalkat. Palkkavertailun mukaan kausityöntekijä tienaa keskimäärin 1 860 euroa kuussa.

Lue myös: Paljon kesätyöstä saa palkkaa? Tarkista olennaiset faktat ja kesätyöntekijän keskipalkka

Vinkit kesätyöhön

Saitko kesätöitä? Onneksi olkoon! Tee aina kesätyöstä kirjallinen työsopimus ja tarkista se huolella ennen allekirjoittamista.

Jos haluat saada töitä jatkossakin, kesätyö kannattaa hoitaa kunnialla. Jos kaikki menee putkeen, voit kenties saada samasta paikasta töitä toisenakin kesänä tai vaikkapa osa-aikaisen työn opintojen oheen. Myös hyvä työtodistus ja suosittelijat kesätyöpaikastasi auttavat sinua työllistymään jatkossakin.

Lue myös:

Älä sulaudu kesätyöhakijoiden massaan – näin jäät rekrytoijan mieleen

Etkö saa vastausta kesätyöhakemuksiisi? Näillä vinkeillä pääset haastatteluun!

Ensimmäisen kesätyöpaikan hakeminen: näin nappaat kesätyön ilman kokemusta

CV


Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Alan työpaikat

Kesätyöntekijöitä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Kesätyöntekijöitä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Uusi Vantaa ja 3 muuta – Julkaistu 22.1.
Kesätöihin DNA:lle

Kesätöihin DNA:lle

Uusi Helsinki ja 23 muuta – Julkaistu 22.1.
Kesätyöntekijöitä WorkPowerille

Kesätyöntekijöitä WorkPowerille

Uusi Helsinki ja 11 muuta – Julkaistu 22.1.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.