DNA rekrytoi jo toistamiseen kaikki kesätyötekijänsä ilman CV:tä tai hakemuskirjettä. Urakkaa helpottaa Duunitorin Dialogi-työkalu. Hakijaystävällisellä työnhakutavalla DNA haluaa vähentää kesätöitä hakevien jo valmiiksi suurta taakkaa.
Duunitori luopui CV:istä ja hakemuskirjeistä omissa rekrytoinneissaan jo yli neljä vuotta sitten. DNA oli ensimmäisiä organisaatioita, jotka ottivat Duunitorin kehittämän Dialogi-työkalun käyttöön.
DNA kokeili rekrytointia ilman CV:tä ja hakemuskirjettä ensimmäisen kerran syksyllä 2020. Tämän jälkeen yritys on käyttänyt Dialogi-työkalua perinteisemmän tavan rinnalla lukuisissa rekrytoinneissa.
”Arvostamme suuresti DNA:n kaltaisia edelläkävijöitä, jotka uudistavat rekrytointia kanssamme Dialogi-työkalun avulla”, Duunitorin kaupallinen johtaja Lauri Iso-Markku kiittelee.
Keväällä 2023 DNA päätti kokeilla uutta hakutapaa ensimmäistä kertaa suuressa mittakaavassa rekrytoimalla kaikki kesätyöntekijänsä pyytämättä CV:tä tai hakemuskirjettä.
”Viime vuoden tulokset puhuvat puolestaan, sillä saimme avoimiin kesätyöpaikkoihimme tuhansia hakemuksia – siis ennätysmäärän. Määrän lisäksi olimme tyytyväisiä hakemusten erinomaiseen laatuun”, kertoo DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissanen.
Hyvän kokemuksen innoittamana DNA rekrytoi kesätyöntekijänsä samalla tavalla myös tänä vuonna. Yhteensä yritys tarvitsee noin sata kesätyöntekijää asiantuntija- ja myyntitehtäviin.
Lue myös: DNA palkkasi sata kesätyöntekijää pyytämättä CV:tä – saivat ennätysmäärän hyviä hakijoita
”Tärkeintä on tunnistaa hakijan potentiaali”
Duunitorin Dialogi-työkalussa olennaista on työnhakijakokemuksen parantaminen. Työnhaku alkaa työpaikkailmoituksesta, josta pääsee vastaamaan muutamaan lyhyeen, haettavan tehtävän kannalta tarkasti mietittyyn kysymykseen.
Mobiilioptimoitu hakutapa mahdollistaa työpaikan hakemisen parissa minuutissa ilman raskasta hakemuskirjeen kirjoittamista tai CV:n päivittämistä.
”Työnhakijoille hakeminen on kevyttä ja nopeaa, mutta kaiken olennaisen saa silti sanottua. Työnantajalupauksemme on olla inhimillinen ja omanlainen työpaikka, ja olen iloinen, kun voimme ulottaa tämän myös työnhakuvaiheeseen”, DNA:n Rissanen kertoo.
Rekrytointi ilman CV:tä sopii Rissasen mukaan erityisen hyvin kesätyönhakijoiden kohderyhmään.
”Vaikka etsimmekin osaan kesätyöpaikkoja hieman kokeneempia tekijöitä, moni kesätyötä hakeva on vielä melko alkuvaiheessa uraansa. Tällöin CV:llä ja aikaisemmalla työhistorialla ei ole niin suurta painoarvoa rekrytoinnissa, vaan tärkeintä on tunnistaa keskeinen osaaminen ja hakijan potentiaali.”
CV:ttömässä hakutavassa keskitytään vain tehtävän kannalta olennaisiin kysymyksiin. Esimerkiksi ikää ja sukupuolta ei kysytä, eikä niitä olla DNA:lla kysytty aiemminkaan.
Vaikka CV:tön hakutapa tyypillisesti johtaa aiempaa isompaan hakemusmäärään, hakijoiden seulonta on työnantajalle nopeampaa ja tehokkaampaa, kun tehtävän kannalta epäolennaisia tietoja ei ole mukana.
Duunitorin kehitystyön ja kokemuksen perusteella 4–6 tarkoin valittua napakkaa kysymystä riittää mainiosti siihen, että lupaavimmat hakijat saadaan tunnistettua joukosta. Tämän jälkeen hakijoita on helppo lähestyä esimerkiksi lyhyen jatkotehtävän tai puhelinhaastattelun muodossa.
Pitkät hakulomakkeet turhauttavat työnhakijoita
Duunitorin Lauri Iso-Markun mukaan hakijat ovat erittäin turhautuneita työnhaun monimutkaisuuteen.
”Tutkimuksemme mukaan jopa 20 prosenttia hakijoista saattaa jättää hakematta itselleen sopivaa tehtävää, jos hakeminen vaikuttaa hankalalta. Tämä on vakava ongelma – etenkin, kun ottaa huomioon lukuisia aloja ja työnantajia riivaavan työvoimapulan.”
Sekä Iso-Markku että Rissanen näkevät perinteisen työnhakutavan kuormittavan erityisesti opiskelijoita ja kesätyönhakijoita.
”On ikävä kyllä tavallista, että kesätyönhakija joutuu lähettämään kymmeniä hakemuksia eri työpaikkoihin, koska kilpailu on kovaa. Jos tämän päälle hakeminenkin on raskas prosessi, kuormittuu hakija valtavasti. Haluamme siis varmistaa, että työnantaja ja -hakija kohtaavat mahdollisimman helposti”, Rissanen toteaa.
”Pahimmillaan kesätöitä hakevat opiskelijat näkevät valtavasti vaivaa, eivätkä saa minkäänlaista vastausta työnantajalta”, Iso-Markku täydentää.
Duunitorilla selkeä enemmistö työnhakijoista etsii tänä päivänä töitä mobiililaitteilla. Dialogi-työkalun ansiosta myös työpaikan hakeminen onnistuu kätevästi puhelimella.
”Hakijat ovat erittäin mielissään tästä. Helpompi työnhakutapa tuo työnantajalle merkittävää kilpailuetua sekä auttaa osaajia ja työnantajia kohtaamaan toisensa entistä tehokkaammin”, Iso-Markku kertoo.
Lue myös:
10 halutuinta kesätyöpaikkaa – tällaiset työnantajat kiinnostavat nuoria