Huono ensivaikutelma pilaa onnistuneen rekrytoinnin jo uuden työntekijän ensimmäisenä työpäivänä, kirjoittaa henkilöstöjohtaja Tomi Kielo kolumnissaan. Lue, miten hyvä rekrytointi pilataan vain kahdeksassa tunnissa.
Onneksi olkoon! Olet tehnyt esihenkilönä aikamoisen työn. Olet ensin määritellyt, millaista osaamista tarvitset nyt ja tulevaisuudessa. Olet kirjoittanut hakutekstin, jolla uskot sen oikean tyypin löytyvän. Olet todennäköisesti pyöritellyt organisaation sisäisiä rekrylupia ja hakenut hyväksyntiä ennen haun käynnistymistä.
Koska olet myös käyttänyt aikaa hyvän ja konkreettisen hakuilmoituksen laatimiseen, olet todennäköisesti saanut runsaasti hakemuksia. Olet käyttänyt tunteja niiden läpikäymiseen. Olet valikoinut haastatteluun tulevat, ehkä tavannut siinä välissä HR:n edustajan kanssa.
Haastattelet vähintään muutaman, ja vahvimman kandin kanssa tapaat toisen kerran. Palaveeraat taas HR:n kanssa ja teette ehdokkaalle työtarjouksen. Olette onnistuneet herättämään hakijan kiinnostuksen ja innostuksen. Hän todella haluaa teille töihin!
Olet käyttänyt lukemattomia tunteja tähän saakka, ja nyt olet löytänyt sopivan tekijän. Vaikka tämä on ollut välillä raskas ja ennen kaikkea aikaa vievä prosessi, on lopputulos palkitseva. Onnittelut vielä kerran!
Ensimmäinen työpäivä merkitsee enemmän kuin uskotkaan
Seuraavaksi sovitte aloituspäivän. Uusi työntekijä on intoa täynnä. Hän odottaa ensimmäistä työpäivää unelmiensa työpaikassa.
Viimein tulee uuden työntekijäsi ensimmäinen työpäivä. Hän tuskin on edes nukkunut edellisenä yönä, onhan tilanne aika jännittävä ja odotukset ovat korkealla.
Sitten… sinä vedät kaiken viemäristä alas. Sinulla sattuu olemaan töissä kiireinen päivä. Et ehdi tapaamaan uutta työntekijää välttämättä ollenkaan. Lähetät jonkun tiimistäsi vastaan aulaan.
Pyydät ”vähän esittelemään paikkoja” ja hakemaan läppäri ja muut tarpeelliset. Pyydät kertomaan, että huomenna sinulla olisi hetki, jossa voisitte tavata lyhyesti, mutta perehdytyksen tulee hoitamaan kollegasi. ”Tässä on nyt vähän kiire, mutta koetetaan jutella jossain välissä”, välität viestin uudelle työntekijälle.
Huomasitko, että onnistuit pilaamaan onnistuneen rekrytoinnin ja ennen kaikkea hyvän hakijakokemuksen yhdessä työpäivässä?
Huono ensivaikutelma pilaa nopeasti hyvän rekrytoinnin
Kannattaa siis pitää mielessä, että ensivaikutelma tehdään vain tasan yhden kerran. Haluatko, että uudella työntekijälläsi on ensimmäisen työpäivän jälkeen tunne, että hänet todella haluttiin tähän tehtävään ja työpaikkaan? Tällöin hänen innostuksensa ja motivaationsa vain kasvaa.
Vai haluatko, että hänen päällimmäinen tunteensa on pettymys tai vähintään epäilys siitä, tuliko nyt tehtyä virhe? Haluatko synnyttää tunteen, että hän olikin vain ”resurssi Excelissä”?
Jos onnistut synnyttämään ensimmäisen päivän jälkeen voittajafiiliksen, saat monta asiaa anteeksi. Vaikka olisit unohtanut tilata läppärin etukäteen tai et täysin muista kaikkia perehdytysprosessin yksityiskohtia, ei se kiinnosta työntekijää, jos hänellä hyvä fiilis tulevasta.
Mutta jos ensimmäisen päivän jälkeen päällimmäinen tunne on valtava pettymys, niin vaikka hoitaisit jatkossa perehdytysprosessin täysin nappiin, et tule koskaan enää saamaan takaisin sitä, minkä onnistuit rekryprosessin aikana luomaan. Peli on menetetty.
Sinä esihenkilönä päätät, millainen startti työsuhteelle tulee. Älä koskaan aliarvioi ensimmäisen päivän merkitystä. Prosessit ja ohjeet ovat tärkeitä, mutta tuloksia saadaan herättämällä tunne.
Mieti siis, miten käytät ensimmäiset kahdeksan tuntia uuden työntekijäsi kanssa.
Lue myös:
”Mitä vaativampi työ, sitä huonompi perehdytys” – suomalaiset paljastavat perehdytyskokemuksensa
15 tapaa mokata rekrytointi – nämä jokainen työnhakija tunnistaa