Kesätyö

Ensimmäisen kesätyöpaikan hakeminen: näin nappaat kesätyön ilman kokemusta

Ensimmäisen kesätyöpaikan hakeminen: näin nappaat kesätyön ilman kokemusta
Ensimmäisen kesätyön saaminen ei ole aina helppoa, mutta ei onneksi mahdotontakaan. Jos työkokemusta ei ole vielä kertynyt, voit kertoa CV:ssä esimerkiksi harrastuksistasi ja taidoistasi.

Kesätyö on monen ensimmäinen kosketus työelämään, joten työn hakeminen voi tuntua vaikealta. Millaisia kesätöitä on tarjolla alaikäisille? Miten saada ensimmäinen kesätyö ilman työkokemusta? Lue vinkit, joilla pääset kesätöihin nuorena tai ilman aiempaa kokemusta.

Kaikki avoimet kesätyöpaikat ≫

Kaikki avoimet kesätyöpaikat alle 18-vuotiaille »

Hyvä kesätyökokemus tarjoaa kokemusta työnteosta ja vastuun ottamisesta – ja voi jopa antaa suuntaa tulevaisuuden urapolulle. Kun etsit ensimmäistä kesätyötä, työn sisällön suhteen kannattaa olla mahdollisimman ennakkoluuloton: tärkeintä on saada kokemusta. Ehdit elämäsi aikana kokeilla lukuisia muitakin töitä ja työpaikkoja.

Ensimmäisen työpaikan saaminen on usein vaikeaa, mutta onneksi monenlaisia vaihtoehtoja on olemassa. Esimerkiksi kunnat, seurakunnat ja kaupan ala ovat perinteisiä kesätyöllistäjiä, jotka eivät aina edellytä 18 vuoden ikää tai aiempaa työkokemusta. Myös huvipuistot, lomakeskukset, kahvilat ja muut kesäsesongille tyypilliset yritykset tarvitsevat työntekijöitä kesäisin ja työllistävät alaikäisiäkin.

Alueesi avoimia kesätyöpaikkoja voit selata Duunitorin kesätyönhakukoneesta. Duunivahdin avulla saat ilmoitukset avoimista paikoista ensimmäisten joukossa.

Jos tietty työnantaja tuntuu kiinnostavalta, kannattaa tarkistaa, onko organisaatiossa tarjolla kesätöitä. Voit myös kysyä kesätöistä suoraan työnantajalta tai jättää avoimen hakemuksen.

Näin teet hyvän kesätyö-CV:n ilman työkokemusta

Perinteinen ansioluettelo eli CV nojaa vahvasti työnhakijan koulutukseen ja työkokemukseen. Kun työkokemusta ei vielä niin ole, CV voi näyttää tyhjältä. Muista siis, että kaikki hankkimasi kokemus ja osaaminen on tärkeää.

Voit mainita esimerkiksi tet-harjoittelusta ja harrastuksiisi liittyvistä luottamustehtävistä, kuten partioryhmän ohjaamisesta tai hevosten hoitamisesta. Niin työnantaja näkee, että olet aktiivinen ja osaat ottaa vastuuta ja että sinuun voi luottaa.

Kerro CV:ssä myös taidoistasi. Kun työkokemusta ei ole tai sitä on vain vähän, taidoille jää enemmän tilaa. Voit esitellä vaikkapa sosiaalisia taitojasi, kuten tiimityöskentelyä ja viestintätaitoja, sekä tietoteknisiä tai viestinnän taitoja, kuten kirjoittamista, sosiaalisen median osaamista, taulukkolaskentaa, videoiden editoimista tai kuvankäsittelyä.

Pohdi myös, olisiko sinulla jotain muuta erityisosaamista, josta olisi hyötyä hakemassasi kesätyössä. Esimerkiksi vieraiden kielten osaaminen on arvokasta asiakaspalvelutehtävissä. Kielitaidosta kannattaa muutenkin aina kertoa CV:ssä.

Lue myös: Näin syntyy CV, jolla nappaat kesätyön – 8 vinkkiä

Panosta erottuvaan kesätyöhakemukseen

Kun työkokemusta ei ole vielä kertynyt, työhakemuksella on isompi rooli. Kirjoita siis rohkeasti itsesi näköinen työhakemus, jossa alleviivaat motivaatiotasi hakemaasi työtä kohtaan, oppimiskykyäsi ja persoonaasi.

Pyydä vanhempaa, ystävää tai muuta läheistä lukemaan hakemuksesi ja antamaan siitä suoraa palautetta. Panosta myös hakemuksen oikeinkirjoitukseen ja kielioppiin. Huolimattomasti rykäisty hakemus voi nimittäin antaa kuvan huolettomasta asenteesta työhön.

Jos se tuntuu itsestä luontevalta, hyvä tapa erottua hakijoiden joukosta on myös kuvata videohakemus. Katso alta vinkit videohakemuksen tekoon:

Millaisen kesätyön voi saada alaikäisenä?

Huomioi kesätyön ikärajat

Voit aloittaa ensimmäisessä kesätyöpaikassa samana vuonna, kun täytät 14 vuotta. Silloin saat tehdä töitä enintään puolet loma-ajastasi. Työn tulee olla suhteellisen kevyttä, jotta se ei haittaa terveyttä, kehitystä tai koulunkäyntiä.

Kun olet täyttänyt 15 vuotta ja suorittanut oppivelvollisuutesi, voit tehdä töitä tavallisena työntekijänä. Nuorten työntekijöiden kohdalla on kuitenkin aina tärkeää, että työnantaja huolehtii työn turvallisuudesta.

Lue lisää kesätöistä 14-vuotiaille ja kesätöistä 15-vuotiaille.

Tutki tahoja, jotka työllistävät usein alaikäisiä kesäksi

Kesätyöpaikan saaminen alle 18-vuotiaana voi tuntua hankalalta, mutta se on täysin mahdollista.

  • Usein kaupungit, kunnat ja seurakunnat palkkaavat alaikäisiä kesäksi.
  • Kannattaa tarkistaa erilaisten järjestöjen ja kesäleirien työpaikat.
  • Joihinkin yrityksiinkin on mahdollista päästä kesätöihin jo alaikäisenä. Esimerkiksi kahvilat ja kaupat palkkaavat toisinaan alaikäisiä ja kokemattomampia hakijoita.
  • Marjojen poimiminen ja myyminen sekä erilaiset puutarhatyöt ovat tyypillisiä alaikäisten kesätöitä.
  • Alaikäisenä tai kokemattomana voi myös työllistää itse itsensä esimerkiksi vahtimalla lapsia, pesemällä ikkunoita, lemmikkien hoitamisella, kauppa-apuna tai nurmikoita leikkaamalla.

Lue myös: Kesätyöpaikat alle 18-vuotiaille – katso paikat ja lue vinkit töiden löytämiseen

Ota selvää Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelmasta sekä kesätyösetelistä

  • Yksi suosittu vaihtoehto ensimmäiseksi työpaikaksi on Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoittelu, joka on nuorille suunnattu kahden viikon mittainen palkallinen harjoittelu.
  • Ota selvää kesätyösetelistä, jonka alaikäinen nuori voi saada monella paikkakunnalla.
  • 4H-järjestö auttaa alaikäisiä pääsemään kesätöihin.

Kerro tutuille ja tuntemattomille, että etsit kesätöitä

Kesätyönhakijan – ja etenkin alaikäisen tai kokemattomamman sellaisen – kannattaa myös aina kertoa aktiivisesti tuntemilleen ihmisille ja esimerkiksi somessa, että etsii kesätöitä. Voisitko vaikkapa tehdä kesätyönhakuvideon tai kertoa paikkakuntasi tai kaupunginosasi sosiaalisen median ryhmässä, että etsit töitä kesäksi? Moni löytää ensimmäisen kesätyöpaikan tuttujen kautta, ja myös somen rooli työnhaussa kasvaa koko ajan.

Löydä kesätyöpaikka somesta

Duunitorin avoimien kesätyöpaikkojen lisäksi kannattaa metsästää ja seurata kesätöitä sosiaalisessa mediassa:

  1. Facebookista löydät Duunitorin kesätyöryhmiä ja opiskelijoille suunnattuja ryhmiä, joihin tulee ilmoituksia avoimista työpaikoista esimerkiksi eri paikkakunnilla.
  2. Seuraa myös Kesätyöt-sivua LinkedInissä ja Duunitoria TikTokissa, niin kuulet avoimista työpaikoista ja saat vinkkejä kesätyönhakuun.
  3. Myös yritysten ja muiden työnantajien verkkosivuilla ja sosiaalisen median tileillä kerrotaan usein kesätyöpaikoista, joten kannattaa seurata kiinnostavia työnantajia.

Lue myös:

Timanttinen kesätyöhakemus ilman kokemusta – katso 6 vinkkiä

Näin saat kesätyön – kesäduuniopas kertoo kaiken, mitä sinun pitää tietää

8 kysymystä kesätyönhausta – nyt on aika hakea töitä kesäksi!

Etkö saa vastausta kesätyöhakemuksiisi? Näillä vinkeillä pääset haastatteluun!



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Alan työpaikat

Monipuolisia nuoriso-ohjaajan tehtäviä alan opiskelijoille

Monipuolisia nuoriso-ohjaajan tehtäviä alan opiskelijoille

Uusi Helsinki – Julkaistu 19.1.
Sote-alan kesätyöntekijöitä

Sote-alan kesätyöntekijöitä

Helsinki ja 9 muuta – Julkaistu 16.1.
Kesätöihin Rinnekodeille

Kesätöihin Rinnekodeille

Oulu ja 12 muuta – Julkaistu 15.1.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.