Työnhakijat ovat ahkerasti liikkeellä vuoden ensimmäisinä kuukausina. Kun ajoitat rekrytoinnin viisaasti, saat kaiken irti vuoden vilkkaimmasta työnhakusesongista. Lue, miksi rekrytointi alkuvuodesta kannattaa.
Kuntosalijäsenyys, uusi harrastus ja terveellisempi ruokavalio. Kuulostaako sinunkin tammikuusi tältä? Vuodenvaihde on perinteisesti uusien alkujen aikaa, ja sama pätee työnhakuun sekä rekrytointiin.
Jos tiimisi kaipaa uutta tekijää, vuoden ensimmäiset kuukaudet ovat oikea aika toimia ja polkaista rekrytointiprosessi käyntiin.
Jätä työpaikkailmoitus Duunitorille täällä »
Kaipaatko tukea rekrytointiin? Tutustu uuteen Rekryoppaaseen »
Rekrytointi alkuvuodesta kannattaa – lue tärkeimmät syyt
1. Alkuvuosi on vilkkainta työnhakuaikaa
Duunitorin kävijädata osoittaa, että vuoden ensimmäiset kolme kuukautta ovat työnhakupalvelun vilkkaimpia – sekä sivulatauksissa että työpaikkailmoituksilla olevan Hae työpaikkaa -painikkeen klikkauksissa mitattuna. Vuonna 2023 tammikuu oli ylivoimaisesti liikennöidyin kuukausi Duunitorilla.
Duunitorin liikenne osoittaa työnhakijoiden kiinnostuksen hakea uutta työpaikkaa nimenomaan alkuvuodesta. Työnantajan kannattaakin ottaa hakijoiden innosta kaikki irti ja olla hereillä silloin, kun työnhakijat ovat aktiivisimmillaan.
Kun julkaiset ilmoituksen avoimesta työpaikasta vuoden alussa, saat sille helposti muita kuukausia enemmän työpaikan vaihtamisesta innostuneita lukijoita.
2. Taloustilanteen vuoksi työnhakijat ovat aktiivisesti liikkeellä
Heikkojen talousnäkymien vuoksi työnhakijat selailevat nyt edeltäviä vuosia aktiivisemmin avoimia työpaikkoja. Muutosneuvottelut ja irtisanomiset sysäävät aiempaa useamman osaajan työnhakuun, mikä vahvistaa alkuvuoden työnhakupiikkiä entisestään.
Rekrytoivan työnantajan on kuitenkin tärkeää huomata, että alakohtaisia ja alueellisia eroja osaajamarkkinoilla on paljon. Moni ala kärsii osaavan työvoiman puutteesta myös niinä aikoina, kun työnhakijoita on määrällisesti enemmän.
Taistelussa osaajapulaa vastaan auttavat panostukset työnantajakuvaan, hakijakokemukseen ja rekrytointimarkkinointiin.
3. Loma saa monet pohtimaan vaihtoehtojaan
Miksi työnhakijat sitten ovat poikkeuksellisen aktiivisia nimenomaan vuoden alussa?
Moni pitää lomaa vuodenvaihteen pyhien ympärillä ja saa sen myötä etäisyyttä työhönsä. Jos vanha työ ei vastaa odotuksia, voi siihen palaaminen loman jälkeen tuntua entistä vaikeammalta.
Ja jos työpaikan vaihtaminen taas on ollut mielessä jo pidempään, voi monelle tuttu lomaltapaluuahdistus olla viimeinen sysäys uusien vaihtoehtojen etsimiselle.
Jos onnistut herättämään etsimäsi osaajan huomion oikealla hetkellä, saat hänet todennäköisemmin houkuteltua tiimiisi.
4. Loman jälkeen työnhakuun riittää energiaa
Alkuvuoden jälkeen toiseksi suurin työnhakupiikki nähdään yleensä kesälomakauden jälkeen. Sen lisäksi, että loma saa monet kyseenalaistamaan vanhan työnsä, sen aikana ehtii myös ladata akkuja sekä palautua.
Työnhaku nimittäin vie aikaa ja energiaa. Duunitorin työnhakijatutkimuksen mukaan 37 prosenttia on jättänyt hakematta työpaikkaa, koska hakeminen vaikutti liian hankalalta. 64 prosenttia pitää tärkeänä mahdollisuutta hakea työtä helposti ja nopeasti ilman erillistä CV:tä tai hakemuskirjettä.
Loman jälkeen työnhakuun riittääkin tavallista enemmän virtaa. Tästä huolimatta rekrytoivan työnantajan on tärkeää huolehtia hakijakokemuksesta: älä siis tee työpaikan hakemisesta työnhakijalle liian aikaavievää.
Duunitorin Dialogi-hakutapa kerääkin hakijoilta kiitosta helppoudestaan. Tutustu Dialogiin tarkemmin täällä »
5. Perehtyminen uuteen työhön hoituu ennen kesää
Rekrytointiprosessin kestoon vaikuttaa moni asia, mutta työpaikkailmoituksen julkaisusta uuden henkilön aloitukseen on syytä varata aina vähintään kaksi kuukautta aikaa.
Jos siis julkaiset työpaikkailmoituksen nyt ja viet rekrytoinnin tehokkaasti loppuun, uusi tiimiläisesi ehtii aloittaa todennäköisesti hyvissä ajoin ennen kesää.
Uuden tiimiläisen aloitusajankohdalla on väliä, koska hyvä perehdytys on ratkaisevan tärkeä osa onnistunutta rekrytointia. Kun uusi työntekijä aloittaa keväällä, esihenkilö ja tiimiläiset ehtivät auttamaan uuden vahvistuksen hyvään alkuun ennen kesälomille lähtöä.
Jätä työpaikkailmoitus ja tutustu Duunitorin rekrymarkkinoinnin palveluihin »
Lue myös:
Näin onnistut rekrytoinnissa – katso vinkit rekrytointiprosessin suunnitteluun
Älä oikaise rekrytoinnissa – näin määrittelet rekrytointitarpeen
4 + 1 syytä jättää työpaikkailmoitus Duunitorille – täysin ilmaiseksi
Hyvästit pitkille vaatimuslistoille! Hyvä työpaikkailmoitus syntyy näistä 6 asiasta