Paula Savola ja Riikka Uotila valmistuvat pian erikoislääkäreiksi. He kertovat nyt, millaiset puitteet erikoistumiseen HUS Diagnostiikkakeskus tarjoaa, mikä on kaikkein innostavinta heidän monipuolisessa työssään ja mikä ainutlaatuinen asia tuo oman mausteensa mielenkiintoiseen työarkeen.
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä HUS Diagnostiikkakeskuksen kanssa.
Kiinnostaako erikoistuminen HUS Diagnostiikkakeskuksessa? Hae nyt »
”Täällä on ollut hauskaa ensimmäisestä päivästä alkaen.”
Näin erikoistumiskokemuksensa kiteyttää Paula Savola, joka valmistuu pian kliinisen kemian erikoislääkäriksi.
”Tein opiskeluaikana veritauteihin liittyvää tutkimusta ja harkitsin hematologiaan tai syöpätauteihin erikoistumista. Kiinnostuin kuitenkin siitä, mitä työ voisi olla aidan toisella puolella diagnostisilla aloilla”, Savola kertoo.
Diagnostisilla aloilla riittää erikoistumisvaihtoehtoja: HUS Diagnostiikkakeskuksessa voi erikoistua kliinisen kemian lisäksi kliiniseen fysiologiaan ja isotooppilääketieteeseen, kliiniseen neurofysiologiaan, kliiniseen mikrobiologiaan, radiologiaan, patologiaan, perinnöllisyyslääketieteeseen tai kliiniseen farmakologiaan.
Myös Savolan tavoin erikoistumisjaksoaan viimeistelevä Riikka Uotila kiinnostui diagnostiikasta tehtyään monipuolisesti erilaisia töitä niin terveyskeskus- kuin sairaalapuolellakin. Hän valitsi erikoisalakseen kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen.
”Mielikuvani alasta olivat todella positiiviset, sillä olin tutustunut alaan ja alalla toimiviin lääkäreihin aiemmin työuralla ja tutkimusprojekteissa. Minusta tuntui, että kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede voisi olla älyllisesti mielekästä ja miellyttävää työtä”, Uotila kertoo.
Lääketieteellistä salapoliisintyötä ja tilaa ajattelulle
Diagnostisilla aloilla erikoislääkärin tehtävänä on selvittää tutkimusten avulla, mistä potilaan oireet johtuvat, ja auttaa kliinikkoja hoitamaan potilaitaan parhaalla mahdollisella tavalla. Savola ja Uotila nostavat yhdeksi erikoisalansa parhaaksi puoleksi juuri lääketieteellisen salapoliisintyön.
”Tässä työssä kaikkein innostavinta on lääketieteellisten ongelmien ratkominen. Se on äärimmäisen palkitsevaa”, Savola kuvailee.
Myös Uotilalle oman erikoisalan lääketieteellinen monipuolisuus on työn imua kasvattava voima.
”Kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen alta löytyy hirmuinen määrä erilaisia tutkimuksia, ja tutkittavissakin on paljon vaihtelua. Yhtenä päivänä tutkittavana voi olla muutaman viikon ikäinen vauva ja toisena 95-vuotias ikäihminen. Tutkimuskohteenamme on ihmisen koko elimistö sydämestä keuhkoihin, aivoista ruuansulatusjärjestelmään ja munuaisista imuteihin.”
Sekä Uotila että Savola pitävät työssään myös siitä, että ajattelulle on tilaa.
”Vaikka työtä tehdään pitkälti tiimissä, minulla on riittävästi aikaa pureutua itsenäisesti diagnostisisten kysymysten ratkomiseen”, Uotila kertoo.
Oman mausteensa työhön tuo se, että HUS Diagnostiikkakeskuksessa tehdään monia sellaisia tutkimuksia, joita ei muualla Suomessa tehdä.
”Esimerkiksi kliinisessä kemiassa on joitakin aihekokonaisuuksia, joita ei muualla pääse näkemään saati oppimaan erikoistumisaikana”, Savola kertoo.
Moniammatillista yhteistyötä potilaiden parhaaksi
Kun Riikka Uotilalta kysyy, mikä hänen työssään on parasta, vastaus tulee epäröimättä.
”Kaikkein palkitsevimpia hetkiä ovat ne, kun löydän potilaan ongelmaan syyn. Esimerkiksi epämääräiset rasitusoireet selittyvät rytmihäiriölöydöksellä ja ongelmaa voidaan alkaa hoitaa. Se on aina se ihan paras hetki”, Uotila kuvailee.
Uotilaa viehättää nykyisessä työssään se, että potilaille on aidosti aikaa.
”Minusta tuntuu, että pystyn antamaan itsestäni enemmän potilaille, kun kohtaamisiin on riittävästi aikaa. Potilaat tuovat paljon iloa päiviini”, Uotila kertoo.
Kliiniseen kemiaan erikoistuva Paula Savola osallistuu potilaan
hoitoketjuun diagnostiikkavaiheessa ja tekee tiivistä yhteistyötä muiden ammattilaisten kanssa.
”Moniammatillisuus on tässä työssä iso voimavara. Asioita ratkotaan yhdessä muiden lääkäreiden ja esimerkiksi sairaalakemistien kanssa. Osalla lääkäreistä on myös omia vastuututkimuksia. Itse vastaan rautatutkimuksista, joihin liittyen saan toimia hyvin monipuolisesti asiantuntijana.”
Erikoistumisjakson lähestyessä loppuaan Savolan arkeen kuuluu lausuntojen antamisen ja asiantuntijayhteistyön lisäksi opetustyötä.
”Aloitin tänä vuonna osa-aikaisena kliinisenä opettajana Helsingin yliopistossa, jossa opetan opiskelijoille laboratoriolääketieteeseen liittyviä asioita.”
Hyvin organisoitu erikoistumisjakso takasi kattavan osaamisen
Savola ja Uotila ovat pian erikoislääkäreitä. He kannustavat erikoistumisvalinnan edessä olevia lääkäreitä tutustumaan diagnostisiin aloihin niiden kiehtovan luonteen lisäksi siksi, että HUS Diagnostiikkakeskus on tarjonnut loistavat puitteet erikoistumiseen.
”Olen viihtynyt täällä todella hyvin. Erikoistuminen on organisoitu hyvin. Jokaisessa koulutuspaikassa on ollut riittävän pitkät ja kattavat oppimista tukevat jaksot. Tuntuu, että olen oppinut kaikki ne tutkimukset ja taidot, joita tämän alan erikoislääkärin täytyy osata”, Uotila summaa.
Myös kliinisen kemian alalla erikoistuminen on sujunut mutkattomasti.
”Kaikki asiat opetetaan ja perehdytetään hyvin, ennen kuin niitä tarvitsee tehdä yksin”, Savola kuvailee.
Hyvin toimiva ohjaus ja tuki eivät ole ainoita syitä, miksi Savola suosittelee erikoistumista HUS Diagnostiikkakeskuksessa.
”Tämä on iso työyhteisö, joka tuo mukanaan mielenkiintoisia potilastapauksia ja monipuolisia oppimismahdollisuuksia. Diagnostiikkakeskus on myös todella mukava työpaikka.”
Uotila komppaa:
”Ehdottomasti kannattaa hakea meille erikoistumaan!”
Erikoistumaan HUS Diagnostiikkakeskukseen? Hae 8.1.2024 mennessä »
Lue myös
- ”Tämä on loistava paikka erikoistua” – 4 syytä, miksi Iiris ja Aleksi valitsivat HUS Diagnostiikkakeskuksen
- Monipuolisia uramahdollisuuksia ja huipputeknologiaa – 5 syytä hakea laboratorio- ja röntgenhoitajaksi Siltasairaalaan
- Rohkaisua ja loputtomia mahdollisuuksia: bioanalyytikko Noora löysi HUSilta unelmiensa urapolun