Mikä on suurin saavutuksesi? Tämä yleinen kysymys hikoiluttaa monia työhaastattelussa. Lue vinkit onnistuneen vastauksen rakentamiseen.
Me suomalaiset harvoin tykkäämme itsemme kehumisesta, joten harva hihkuu riemusta kuullessaan työhaastattelussa tämän kysymyksen: mikä on suurin saavutuksesi?
Omia onnistumisia ei tule miettineeksi joka päivä, joten kysymykseen kannattaa valmistautua ajatuksella. On tärkeää miettiä vastausta jo ennen työhaastattelua, jotta ei jäädy haastattelutilanteessa.
Etukäteen valmistautuminen auttaa myös valitsemaan hakemaansa työpaikkaan sopivan saavutuksen sekä muotoilemaan vastauksen järkevällä tavalla.
Kysymyksellä suurimmasta saavutuksestasi rekrytoija haluaa kuulla, mitä olet urallasi saanut aikaan, mutta myös selvittää arvojasi, asenteitasi ja kiinnostuksen kohteitasi.
1. Valmistele tarina, joka kuvastaa sinua
Työhaastattelu on yksi niistä paikoista, joissa itsensä kehumista ei kannata ujostella. Sinut on kutsuttu paikalle, jotta voit kertoa osaamisestasi ja onnistumisistasi. Jos omien saavutusten nostaminen tuntuu vaivaannuttavalta, kannattaa vastauksia harjoitella kotona etukäteen.
Mieti aluksi asioita tai tehtäviä, joissa olet onnistunut työurallasi. Valitse niistä muutama ja mieti etukäteen, miten kerrot tarinasi tiiviisti.
Voit kertoa esimerkiksi myyntiennätyskuukaudestasi, onnistuneesta asiakaskohtaamisesta, saamastasi palautteesta, kehittämästäsi tuotteesta tai palvelusta, mielenkiintoisesta projektista tai osuudestasi uuden tiimin rakentamisessa.
Kun valitset kokemuksistasi sopivaa tarinaa, muista, että se tulee kertomaan osaamisesi ohella myös asenteestasi ja siitä, miten saattaisit sopia kyseisen työpaikan kulttuuriin.
2. Huolehdi, että esimerkkitarina sopii hakemaasi tehtävään
Kerroitko myyntiluvuista, vaikka hait lastenhoitajaksi – vai kenties päinvastoin? Esimerkki on kärjistetty, mutta ymmärrät varmaan, mitä tarkoitan. Pidä siis huoli siitä, että tarinasi on relevantti hakemasi tehtävän kannalta. Ja valitse työelämään liittyvä saavutus – olethan työhaastattelussa.
Pyri sisällyttämään tarinaasi sellaisia taitoja tai ominaisuuksia, joita tarvitsisit hakemassasi työssä. Voit hakea inspiraatiota myös työpaikkailmoituksessa luetelluista taidoista ja miettiä, milloin olet saanut hyviä tuloksia niitä käyttäen.
Jos tehtävä edellyttää esimerkiksi paineensietokykyä, kerro tarina siitä, miten olet onnistunut toimimaan tiukassa tilanteessa.
Lue myös: Miten valmistautua työhaastatteluun? Ota perusteet haltuun
3. Käytä hyväksi tarinan kaarta
Mieti tarinallesi selkeä alku, keskikohta ja lopetus. Muista kuitenkin, että tämä on vain yksi kysymys ja ettei esimerkin ole tarkoitus olla liian pitkä.
Aloita kuvailemalla lähtötilannetta tai ongelmaa, jota lähdit ratkomaan. Kerro seuraavaksi, miten ja millä taidoilla ja työkaluilla lähdit toteuttamaan suunnitelmaasi. Lopeta tarina kertomalla lopputuloksesta ja siitä, mikä oli omalta kohdaltasi suurin onnistuminen projektissa tai ongelmanratkaisussa.
Muista myös olla tarpeeksi yksityiskohtainen, sillä ylimalkainen kuvaus ei jää mieleen tai tee vaikutusta.
”Mikä on suurin saavutuksesi?” – vastaa esimerkiksi näin
Itse työskentelen sisältömarkkinoinnin ja työnantajakuvan kehittämisen kanssa, joten oma esimerkkini voisi olla seuraavanlainen:
- Lähtötilanne: Sain tehtäväkseni tehdä sisältömarkkinointikampanjan asiakkaalle, jolla oli vaikeuksia saada palkattua tehtäviinsä tarpeeksi hakijoita. Asiakas koki, ettei heidän brändinsä ollut tarpeeksi houkutteleva.
- Ratkaisu: Lähdimme suunnittelemaan yhdessä asiakkaan kanssa artikkeli- ja videosisältöjä tukemaan työpaikkailmoitusten kampanjointia. Kokeilimme myös mainonnassa uudenlaista kohdennustapaa, joka tavoitti hyvin kohderyhmänsä.
- Tulokset: Kampanja ylitti asiakkaan odotukset. Heidän hakijamääränsä lisääntyivät huomattavasti, ja hakijat kertoivat sisältöjen vaikuttaneen heidän päätökseensä hakea töihin työnantajalle.
Näin minä voisin kehittää tarinaani saavutuksestani haettavan paikan mukaan:
- Jos hakisin esimerkiksi markkinoinnin paikkaa, voisin kertoa mainonnan kohdennuksesta ja muista kampanjatoimenpiteistä vielä tarkemmin.
- Jos haussa olisi työnantajabrändin rakentamiseen liittyvää paikka, voisin avata tarkemmin alun suunnittelua ja sitä, miten löysimme työnantajasta houkuttelevia puolia ja viestimme niistä.
- Jos taas haettu paikka liittyisi sisällöntuotantoon, voisin keskittyä tarkemmin artikkelien ja videoiden toteuttamiseen ja tuloksiin.
Sama saavutus ei siis sovi joka työpaikkaan. Valitse ja räätälöi siis esimerkkisi kyseisen työtehtävän mukaan.
Älä koskaan vastaa, ettei sinulla ole suurinta saavutusta
”En tiedä” on ehkä huonoin vastaus tähän klassiseen työhaastattelukysymykseen. Kysymykseen voi olla vaikeaa keksiä vastausta spontaanisti, joten sitä kannattaa miettiä etukäteen ennen haastattelua.
Älä myöskään pelästy ”suurimman saavutuksen” mahtipontista sävyä. Saavutukset voivat olla hyvinkin arkisia onnistumisia – ja on myös taito osata iloita pienistäkin virstanpylväistä.
Vielä viimeinen vinkki: kysy vaikkapa entisiltä ja nykyisiltä esihenkilöltäsi tai työkavereiltasi, mikä on heidän mielestään suurin saavutuksesi. Saatat saada näppäriä ideoita – ja kaupan päälle hyvää mieltä.
Lue myös:
Mitkä ovat vahvuutesi? Näin vastaat työhaastattelussa
”Kerro jotain itsestäsi” – miten vastata klassikkokysymykseen työhaastattelussa
Mikä on heikkoutesi? Näin vastaat kiperään työhaastattelukysymykseen
Mikä on suurin epäonnistumisesi? – Näin vastaat työhaastattelussa
Kuinka vastata kysymykseen: ”Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?”