Joskus rekrytointiprosessiin kuuluu ryhmähaastattelu. Siihen kannattaa valmistautua huolellisesti. Lue vinkit, joiden avulla erotut eduksesi ryhmätyöhaastattelussa.
Ryhmähaastattelu osana työnhakua voi tuntua pelottavalta – työnhaussa kun itsensä laittaa likoon hyvin henkilökohtaisella tavalla. Samalla tulee nähneeksi, millaisia muut työtä hakevat ihmiset oikein ovat ja miten itse vertautuu heihin.
Ryhmähaastattelussa osallistujat vertailevat tietoisesti tai alitajuisesti toisiaan ja miettivät, miten voisivat jättää parhaan mahdollisen vaikutelman haastattelijaan. Niin, miten tosiaan?
Tässä artikkelissa listaamme asiat ja toimintatavat, jotka kannattaa muistaa aina ryhmähaastattelussa. Katso myös videolta vinkit ryhmähaastatteluun:
Mikä on ryhmähaastattelu?
Ryhmähaastattelulla tarkoitetaan työhaastattelua, johon osallistuu useampi työnhakija. Haastattelun aikana haastattelija kysyy yleensä kaikilta hakijoilta kysymyksiä ja heille voidaan lisäksi antaa tehtäviä tai ongelma, joka pitää ratkaista yhdessä.
Miksi ryhmähaastattelu?
Ryhmähaastattelu voi olla työnantajalle merkittävä ajansäästäjä. Haastattelemalla 5-10 ihmistä kerralla rekrytoija voi säästää monia tunteja työaikaa. Ryhmähaastattelu voi tuntua pelkältä kilpailulta työnhakijoiden kesken, mutta joskus työnantaja saattaa palkata haastattelun perusteella kerralla useampiakin työntekijöitä.
Ryhmähaastattelu on yleinen käytäntö esimerkiksi kaupan alalla tai ravintola-alalla kesätyöntekijöiden rekrytoinneissa.
Toinen syy ryhmähaastatteluiden järjestämiseen on se, että näin rekrytoija pääsee näkemään, miten työnhakija toimii muiden ihmisten kanssa. Ryhmähaastatteluissa testataan ryhmätyö-, johtamis- ja kommunikointitaitoja. Ryhmähaastattelut antavat myös hakijoille mahdollisuuden tuoda esille omaa persoonallisuuttaan.
Lue myös: 7 yleisintä työhaastattelukysymystä – näin niihin kannattaa vastata
Kuinka pärjätä ryhmähaastattelussa? 5 vinkkiä
1. Anna positiivinen vaikutelma
Tärkein tavoite ryhmähaastattelussa on erottua edukseen muista työtä hakevista. Tavoitteena on antaa positiivinen mielikuva, mutta ei vaikuttaa liian aggressiiviselta tai tunkeilevalta. Tärkeintä on työskennellä yhdessä muiden hakijoiden kanssa, ei kilpailla heitä vastaan.
2. Kuuntele ja puhu sopivassa suhteessa
Kuuntele muita hakijoita, kun he puhuvat. Älä kuitenkaan vain odota, että sinulle annetaan puheenvuoro, vaan osallistu keskusteluun rohkeasti. Jos joku sanoo hyvän mielipiteen, kerro se hänelle ääneen ja jatka keskustelua siitä.
Muista kuunnella tarkkaan keskustelun alussa, kun muut esittelevät itsensä. Käyttämällä muiden osallistujien nimiä voit osoittaa, että osaat ottaa muut huomioon ja olet kiinnostunut heidän mielipiteistään.
3. Älä sorru vertailuun äläkä mollaa muita
Muiden havainnointi ja arvioiminen on normaalia haastattelun aikana, mutta älä vertaile itseäsi muihin hakijoihin esimerkiksi toteamalla, että sinulla on jostakin enemmän kokemusta kuin jollakulla toisella.
Älä myöskään mollaa muita hakijoita tai yritä osoittaa heidän mielipiteitään vääriksi – työnantaja haluaa lähtökohtaisesti löytää hyvän tiimipelaajan, joten toisten lyttääminen voi olla kohtalokas virhe, joka kaataa koko työnhaun.
Muista siis olla ystävällinen ja ammattimainen muita kohtaan.
4. Uskalla olla myös eri mieltä
Vaikka mollauskulttuuri ei kuulu ryhmähaastatteluun, kaikesta ei tietenkään tarvitse olla samaa mieltä. Napakat vastakommentit ja -argumentit pitävät keskustelua yllä. Niiden avulla pääsee näyttämään, että uskaltaa tuoda esiin omia mielipiteitään.
Onnistunut suoritus ryhmähaastattelussa koostuu siis sopivassa suhteessa muiden huomioon ottamisesta ja samalla rohkeudesta haastaa muita ja esittää omia mielipiteitään.
5. Ole rehellinen ja oma itsesi
Vaikka jokainen työnhakija haluaa vakuuttaa työnantajan siitä, että on paras hakija, on tärkeää olla oma itsensä. Valheella on lyhyet jäljet, joten ole rehellinen.
Koskaan ei voi olla varma, minkälaista tyyppiä työnantaja etsii, mutta pyri tuomaan esille parhaat puolesi. Sen jälkeen voit astua itsevarmana ulos haastatteluhuoneesta ja tietää tehneesi parhaansa.
Lue myös:
19 kysymystä, joihin haluat vastaukset ennen jokaista työhaastattelua
20 outoa työhaastattelukysymystä – Oletko törmännyt näihin?
Oletko munannut työhaastattelun jännityksen takia? 5 vinkkiä jännityksen hillitsemiseen
”Kysyttävää?” – Kysy täydellinen kysymys, joka toimii lähes joka työhaastattelussa
Jännittääkö työhaastattelu? 6 vinkkiä jännityksen hillitsemiseen