"Kerro jotain itsestäsi", työhaastattelija pyytää lähes varmasti työhaastattelussa. Miten tähän työhaastattelukysymysten klassikkoon kannattaa oikeasti vastata, jotta antaa itsestään parhaan mahdollisen kuvan?
Rekrytointi ja työhaastattelut kehittyvät vuosi vuodelta, mutta tietyt elementit pysyvät. Yksi yleisimmistä ja useimmiten heti työhaastattelun alkupuolella esiin nouseva kysymys on ”kerro itsestäsi”.
Kysymyksen tarkoituksena on paitsi lämmitellä haastateltavaa myös tutustua häneen. Haastattelija haluaa nähdä, miten työnhakija vastaa avoimeen kysymykseen – pallo on tämän kysymyksen kuultuasi sinulla!
Miten siis onnistua vastaamaan sinänsä helpolta kuulostavaan, mutta monia työhaastattelun ansoja sisältävään kysymykseen sujuvasti? Keräsimme tärkeimmät vinkit.
Katso myös videolta vinkkejä itsestään kertomiseen työhaastattelussa:
Kerro jotain itsestäsi – näin vastaat
1. Älä kerro koko elämäntarinaasi
Kysymys on niin laaja, että jos siihen ei ole tajunnut valmistautua etukäteen, saattaa päätyä tilittämään haastattelijalle koko elämäntarinansa. Haastattelijaa ei kuitenkaan välttämättä kiinnosta kuulla ensimmäisestä kesätyöstäsi mansikanpoimijana, jos nyt haet juristin paikkaa.
Pysy siis tiiviisti asiassa, mutta varo vastaamasta liian lyhyesti. Tärkeintä on herättää työnantajan mielenkiinto ja osoittaa, että olet sopiva hakemaasi paikkaan.
2. Älä referoi koko ansioluetteloasi
Haastattelija on varmasti tutustunut taustaasi ansioluettelosi ja työhakemuksesi avulla. Älä siis referoi niiden sisältöä täysin samassa muodossa uudelleen työhaastattelussa. Kerro mieluummin jotain uutta tai käännä asiat siihen, mitä aiemmat työsi sinulle ovat opettaneet.
3. Keskity hakemaasi tehtävään
Vastaa nimenomaan hakemasi työpaikan kannalta. Mitkä ominaisuutesi ja taitosi olisivat hyödyksi juuri kyseisessä työssä?
4. Aloita nykyhetkestä
Hyvä tapa vastata klassikkokysymykseen on aloittaa kertomalla siitä, mitä teet juuri nyt. Kerro asioista, joista vastaat ja innostut nykyisessä työssäsi tai opinnoistasi, jos ne ovat vielä kesken.
5. Jatka menneisyyteen
Alustuksen jälkeen siirry kertomaan menneisyydestäsi, eli siitä, millaista työkokemusta olet saanut aiemmista työpaikoistasi, mihin keskityit opinnoissasi ja millaisia taitoja olet ylipäätään oppinut työelämässä tähän asti.
6. Siirry lopuksi tulevaan
Paketoi vastauksesi kertomalla, miksi olet erityisen innostunut tästä työmahdollisuudesta, miksi haluat kyseiseen työhön ja työyhteisöön ja miksi olisit paras ehdokas tehtävään. Tämä osoittaa, että sinulla on motivaatiota hakemaasi työtä kohtaan.
Lue myös:
Kuinka vastata kysymykseen: ”Missä näet itsesi 5 vuoden kuluttua?”
”Kerro jotain itsestäsi” – Vältä vastaamasta näillä sanoilla työhaastattelussa
7 yleisintä työhaastattelukysymystä ja miten niihin kannattaa vastata