Tuntuuko, että työkaverisi on niin hankala ihminen, että stressitasosi nousee tavallisen työpäivän aikana? Nämä työpaikan hankalat tyypit voivat aiheuttaa huolta ja stressiä – tunnistatko kollegasi?
Töissä vietetään pääsääntöisesti kahdeksan tuntia päivässä. Siksi työkavereiden kanssa tuleekin helposti vietettyä enemmän aikaa kuin ystävien tai jopa perheen parissa. Onkin tärkeää löytää työyhteisö, jossa saa olla oma itsensä, jossa vallitsee luottamus ja jossa ennen kaikkea viihtyy hyvin.
Työkavereitaan ei kuitenkaan yleensä voi valita, joten on lähes väistämätöntä, että heidän joukkoonsa mahtuu myös ihmisiä, joiden kanssa ei kerta kaikkiaan tule toimeen. Englantilainen kirjailija Harriet Griffey nostaa aiheen esille teoksessaan Kaipaan mielenrauhaa – opas stressin vähentämiseen (Gummerus 2019).
”Tiedäthän sen tunteen, kun olet ollut vallan hyvällä tuulella ja rauhallinen, mutta vietettyäsi viisi minuuttia jonkun henkilön seurassa sykkeesi on noussut, olet kireä kuin viulunkieli ja haluaisit vääntää kyseisen henkilön niskat nurin”, Griffey kysyy kirjassaan.
Hänen mukaansa joidenkin ihmisten seura tuntuu stressaavalta ja kuluttavalta, koska he vaikuttavat tiedostamattomiin, syvälle haudattuihin tunteisiimme. He saattavat käynnistää meissä sisäisen hälytystilan.
”Hankalien ihmisten kanssa on kuitenkin vain tultava toimeen, ja kanssakäymisen opettelu edistää omaa mielenrauhaamme”, Griffey kannustaa.
Työpaikan hankalat tyypit – 7 persoonallisuustyyppiä
Griffey esittelee kirjassaan myös käyttäytymistutkija Robert Bramsonin määrittämät seitsemän persoonallisuustyyppiä, jotka aiheuttavat usein käytöksellään stressiä ympärillään oleville ihmisille. Bramson on sitä mieltä, että kun selvittää, mitä tyyppiä ärsyttävänä ja stressiä tuovana pitämäsi ihminen on, helpottaa se myös suhtautumistasi häneen.
Tunnistatko työkaverisi näistä ihmistyypeistä?
1. Kaikkitietävä
Tämä voidaan jakaa kahteen tyyppiin – kaikkitietävä voi olla se, joka saattaa tietää, mistä puhuu ja se, joka pitää itseään asiantuntijana hatarien tietojen perusteella. Hän kuitenkin esittää asiansa sellaisella varmuudella, että on vaikea panna vastaan.
2. Pakkomiellyttäjä
Pakkomiellyttäjä on hyväntahtoinen ja avulias, mutta ei pidä lupauksiaan. Hän on raivostuttava tyyppi, joka suostuu kaikkeen ollakseen mieliksi, mutta pettää aina odotukset.
3. Loputon jahkailija
Hän on yksi stressaavimmista ihmistyypeistä – varsinkin, jos oman työsi valmistuminen edellyttää loputtomalta jahkailijalta päätöksentekoa.
4. Pessimisti
Pessimisti vastaa aina kielteisesti, esitettiin asia miten tahansa. Hän on usein niin vakuuttunut omasta kannastaan, että muutkin menevät helposti mukaan negatiiviseen näkökulmaan.
5. Vaikenija
Tämä ihmistyyppi hallitsee tilannetta vaikenemalla merkitsevästi ja nakertaa sillä muiden uskottavuutta. Hän voi olla passiivis-aggressiivinen tai yhteistyökyvytön silkkaa ilkeyttään.
6. Kiusaaja
Kiusaaja on toimiston terroristi, joka jyrää tahtonsa läpi käyttäytymällä töykeästi tai ivallisesti. Hän menee yleensä henkilökohtaisuuksiin ja lietsoo stressiä hämmentämällä, turhauttamalla ja jopa pelottelemalla muita.
7. Valittaja
Hän on jatkuva kitisijä, joka ei suostu muuttamaan asioita, joista valittaa. Kyseessä on erittäin stressaava tyyppi, joka imee kaiken energiasi ja haaskaa aikaasi, muttei ota onkeensa avuliaista neuvoista.
Vai oletko sittenkin itse se hankala tyyppi?
Hankalista ja stressiä aiheuttavista persoonallisuustyypeistä puhuttaessa on hyvä pitää mielessä, että varmasti meistä kaikista löytyy edellä lueteltuja piirteitä joissakin tilanteissa – kukaan ei ole täydellinen!
Harriet Griffey muistuttaakin, että on hyvä tutkailla myös omaa käyttäytymistä ja miettiä, mitä tyyppiä itse pahimmillaan edustaa ja miten kuormittaa toisia.
”Kukaan ei ole erehtymätön; olemme kaikki vain ihmisiä. Työtovereiden seurassa vietetään kuitenkin niin paljon aikaa, että jokaisen on otettava vastuuta rauhallisen työilmapiirin luomisesta. Kun työyhteisössä pyritään ehkäisemään stressiä ja sen tarttumista, kaikkien hyvinvointi, työteho ja mielenrauha paranevat”, hän tiivistää.
Seuraavaksi olisikin hyvä miettiä, millä keinoilla sitä stressiä sitten voi vähentää töissä. Oletko jo löytänyt itsellesi sopivat keinot?
Lue myös:
Kuusi tapaa, joilla vähentää stressiä – listavinkki voi olla yllättävä pelastus
Valuuko työaika käsistäsi? Näillä 9 keinolla selätät työpäivän keskeytykset ja häiriötekijät
Stressaava työviikko edessä? Nämä 4 asiaa helpottavat kiirettä
Tällä helpolla keinolla vähennät tuntuvasti stressiä – ota tavaksi joka päivä