Etätöissä motivaatio saattaa olla joskus kadoksissa. Asiantuntija kertoo, millaiset asiat vaikuttavat työmotivaatioon ja mistä kadonnutta motivaatiota voisi lähteä etsimään.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 8.6.2020.
Kun korona sysäsi suomalaiset asiantuntijat rytinällä etätöihin, se tuntui aluksi eksoottiselta. Aikaa ja rauhaa töiden tekemiseen tuntui olevan vaikka muille jakaa ja työtehtävät tulivat tehdyksi ennätysajassa.
Viimeistään nyt etätöistä on tullut uusi normi, vaikka työnantajat kaipaavatkin tekijöitä myös työpaikalle. Samalla kun etätyöstä on tullut tavallista, monen työtahti on saattanut hidastua. Etätöissä voi tuntua hankalalta tarttua toimeen, ja mielekkäätkin tehtävät voivat tuntua puuduttavilta.
Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija ja Filosofian Akatemian hankejohtaja ja valmentaja Reima Launonen uskoo, että etätyön myötä vähentynyt valvonta ja lisääntynyt vapaus toivat vuonna 2020 mukanaan eräänlaisen kuherruskuukauden.
”Etätyön mahdollistama autonomia on tärkeimpiä tekijöitä työmotivaatiolle. Toisaalta haasteena on se, että yhteisöllisyys ja aidot kohtaamiset työpäivän aikana ovat vähentyneet”, hän arvelee.
Päätösvalta omasta työstä ja kirkas päämäärä lisäävät motivaatiota
Palaverit, raportit, rutiinitehtävät… Jokaiseen ammattiin kuuluu asioita ja tehtäviä, jotka eivät aina tunnu erityisen motivoivilta.
Launosen mukaan näidenkin tehtävien tekeminen voi kuitenkin tuntua ainakin kohtuullisen mielekkäältä, jos näkee niiden arvon isompien päämäärien saavuttamisessa. Motivaation kannalta on tärkeintä, että työntekijä ymmärtää, miksi työtehtäviä tehdään – ja että hän saa itse vaikuttaa tekemisen tapaan.
”Kaikkein tuhoisinta motivaation kannalta on se, jos työntekijältä viedään päätösvalta omasta työstään. Jos työntekijä kokee tekevänsä jatkuvasti jotain, mitä ei halua, tai tavalla, joka ei tunnu järkevältä, syö se auttamatta motivaatiota”, Launonen linjaa.
Hänen mukaansa motivoiva johtaja innostaa ja tukee työntekijää ja luottaa siihen, että työt tulevat tehdyksi myös ilman jatkuvaa valvontaa ja kontrollointia.
”Mikromanagerointi, tarkkailu ja rankaiseminen ovat aktiivisia tapoja laskea toisen motivaatiota.”
Etätöissä tarvitaan selkeät tavoitteet ja prioriteetit
Omat haasteensa motivaatiolle etätöissä tuovat kotikonttorin olosuhteet.
”Etätyössä on hyvä mahdollisuus päästä uppoutumaan töihin, mutta pienet lapset ja muut henkilökohtaisen elämän tekijät voivat viedä kaistaa pois työnteolta”, Launonen sanoo.
Myös viestintä etätöissä voi nousta isoksi ongelmaksi motivaation kannalta etenkin silloin, kun työhön tarvitsee paljon apua tai tukea kollegoilta.
”Jos arki ei rullaa, nakertaa se innostusta ja motivaatiota työhön.”
Launonen painottaa myös työnantajan vastuuta. Selkeät ja realistiset tavoitteet ja prioriteettien kirkastaminen mahdollistavat toimivan etätyöskentelyn.
”On tärkeää pyrkiä läsnäolevaan vuorovaikutukseen ja sen tukemiseen, että jokainen voisi toteuttaa omia tehtäviään parhaalla tavalla. Tuttuja, hyviä käytänteitä pitää hioa vastaamaan etätyön tarpeita.”
4 tapaa lisätä työmotivaatiota etätöissä
1. Palaa perusasioihin
Palaa mielessäsi siihen, miksi alunperin hakeuduit tähän työhön. Linkittyykö työsi ehkä isompaan, merkitykselliseen tavoitteeseen? Jos kyllä, etsi motivaatiota siitä.
”Vaikka työn arki olisi kuluttavaa, voi sen tekemiseen saada voimaa siitä, että tiedät auttavasi työlläsi yksilöitä tai yhteiskuntaa”, Launonen muistuttaa.
Mieti myös, mihin asioihin voit työssäsi vaikuttaa, ja mitkä asiat tekevät arjesta mielekästä. Etsi työsi arjesta jotain sellaista, mitä on kohtuullisen mielekästä tehdä ja mieti, miten mielekkyyttä voisi vahvistaa tai vastaavia asioita tehdä lisää.
2. Opettele uutta
Uuden oppiminen on tutkitusti tärkeä työmotivaation tekijä. Voisiko etätyön nähdä ovena uuden oppimiseen? Esimerkiksi oman työn siirtäminen virtuaaliseen muotoon tarjoaa mahdollisuuksia ottaa haltuun uusia työkaluja ja menetelmiä ja kartuttaa sitä kautta onnistumisen kokemuksia.
”Filosofina tekniikka on ollut minulle hankalaa, mutta poikkeusaikana ryhdyin pitämään virtuaalivalmennuksia. On mahtavaa huomata, että vielä 40-vuotiaanakin voin oppia uutta ja saada siitä pieniä onnellisuuden pilkahduksia”, Launonen iloitsee.
3. Vaali vuorovaikutusta
Yhteisöllisyydestä ja vuorovaikutuksesta ei kannata tinkiä etätöissäkään. Launonen muistuttaa, että työ ei ole vain kokoelma askareita, vaan se koostuu myös yhteisöstä, jonka kanssa jaamme arjen.
”Työnkuva voisi usein olla parempikin sisällöllisesti, mutta jos työyhteisö on mahtava, niin mieluummin on siellä kuin jossain muualla. Työyhteisön merkitys motivaatioon ja elämän ja työn mielekkyyteen on valtava. Vaikka tehtäisiin maailman ihaninta asiaa, mutta yksin ilman yhteisön tukea, kyllä se syö motivaatiota”, Launonen sanoo.
Hän kannustaa kollegojen välisiin arkisiin virtuaalisiin kohtaamisiin, joissa puhutaan myös kaikesta muusta kuin työstä.
”Ei kannata ajatella, että virtuaalikahvit tai -kohtaamiset ovat jotain ylimääräistä työtehtävien lisäksi. Oikeastaan voisi ajatella, että yksi työtehtävä on olla osa työyhteisöä. Joskus voisi olla suotavampaa, että työn ulkoisiin tavoitteisiin liittyvien asioiden tekemiseen sijaan olisitkin mukana yhteisöllisyyden luomisessa.”
4. Ole armollinen ja kuuntele tunteitasi
Joskus työnteko ei kertakaikkiaan huvita, tai se jopa ottaa päähän. Sekin on Launosen mielestä sallittua, mutta voi myös kummuta uupumuksesta. Hänen mukaansa kielteisillekin tunteille kannattaa antaa tilaa ja sanoa ne ääneen. Voisitko itse vaikuttaa jollain tavalla asioihin, jotka vaivaavat?
Launonen antaa myös synninpäästön motivaatiopulan kanssa kamppaileville:
”Joka tilanteessa ja hetkessä ei vain voi motivoitua, ja se täytyy hyväksyä. Silloin täytyy ladata akkuja ja kerätä itselleen voimia.”
Lue myös:
Etätöissä ja lapset kotona? 7 vinkkiä, joilla työskentely onnistuu myös kotikonttorilla
Yleinen johtamistyyli paljastaa epäluottamuksen – ”Nähdäänkö työntekijät aikuisina vai lapsina?”