Työkavereihin tutustuminen uudessa työpaikassa jännittää monia. Listasimme parhaat vinkit, miten tutustua uusiin ihmisiin työpaikalla ja lunastaa paikkansa työyhteisössä.
Uudessa työssä aloittaminen on aina jännittävää, oli sitten kyse uran ensimmäisestä työpaikasta tai uuteen paikkaan siirtymisestä monen vuosikymmenen mittaisen uran jälkeen.
Ekstrovertille tyypille uuteen työyhteisöön solahtaminen ja työkavereihin tutustuminen saattaa käydä introverttiä helpommin, mutta yhtä lailla uuteen sopeutuminen ottaa heilläkin aikansa.
Millainen työyhteisö on? Sopeudunko joukkoon? Pääsenkö näyttämään taitoni ja omaksun hyvin uudet työtehtävät? Monet kysymykset risteilevät uuden työntekijän päässä.
Listasimme uuden työntekijän avuksi kuusi vinkkiä siihen, kuinka päästä uuteen työyhteisöön sujuvasti sisään:
Näin työkavereihin tutustuminen uudessa työssä onnistuu – katso vinkit
1. Esitä kysymyksiä ja ole kiinnostunut
Useimmat ihmiset puhuvat mielellään itsestään, joten kysy paljon ja ole aidosti kiinnostunut. Keskustelun lomassa on helppo kysyä tarkentavia kysymyksiä esimerkiksi työstä, perheestä tai vaikkapa harrastuksista. Ole myös itse avoin ja kerro vastavuoroisesti itsestäsi.
Ihmisiä kohtaamalla ja heihin tutustumalla pääset nopeammin kärryille myös siitä, millaisia erilaisia työtehtäviä uusilla kollegoillasi on.
2. Kuuntele enemmän kuin puhut
Kuuntele kaksi kertaa enemmän kuin puhut. Tämä keino toimii etenkin, jos olet arka uusien ihmisten seurassa. Kuuntelemalla ja tarkkailemalla voit oppia ihmisistä paljon ja huomata kenen kanssa syvällisempi keskustelu sujuu luontevimmin.
Älä kuitenkaan jää kokonaan kuunteluoppilaaksi, vaan osallistu myös itse keskusteluun, kun tunnet olosi rennommaksi. Muut työntekijät haluavat varmasti päästä tutustumaan sinuun!
3. Keskity positiiviseen
Pyri kiinnittämään huomiosi asioiden positiivisiin puoliin. Jatkuva negatiivisuus ja valittaminen on raskasta ja laskee koko työyhteisön fiilistä. Totta kai asioita tulee pyrkiä koko ajan kehittämään, mutta jos jotain parantamisen varaa ilmenee, anna aina ratkaisuehdotus samalla kun tuot mielipiteesi ilmi.
Uutena työntekijänä oletkin aitiopaikalla huomioimassa, mitkä asiat ja käytännöt työpaikalla toimivat hyvin ja mitkä kaipaisivat uudistamista. Kaikkia uudistuehdotuksia ei kuitenkaan kannata ladella työkavereille heti ensimmäisellä viikolla, mutta niitä kannattaa listata ylös ja kertoa sopivina hetkinä.
4. Mene mukaan
Etenkin alussa kannattaa osallistua yhteisiin tapahtumiin: lounaalle, kahville, illanviettoon ja niin edelleen. Vapaalla ihmiset ovat rennompia kuin töissä ja tutustuminen on helpompaa. Työpaikalla keskustelu liittyy usein pelkkiin työasioihin, mutta vapaa-ajalla ehtii keskustella myös henkilökohtaisemmista aiheista
Ei kuitenkaan haittaa, vaikka et pystyisi osallistumaan illanviettoihin – keskity silloin siihen, että yrität käydä monien eri ihmisten kanssa lounaalla. Pyydä rohkeasti lounasseuraksi myös sellaisia ihmisiä, joiden kanssa et suoraan työskentele samassa tiimissä. Niin pääset tutustumaan laajemmin eri ihmisiin työpaikalla.
5. Muista, että kaikkien kanssa ei tarvitse olla parhaita ystäviä
On luonnollista, että joidenkin ihmisten kanssa on luontevampaa olla ja viettää aikaa kuin toisten. Työpaikalla pitää tulla kaikkien kanssa toimeen, mutta ystäviksi ei tarvitse jokaisen kanssa ryhtyä.
Sinun ei tarvitse kertoa itsestäsi kaikkea ihmisille, joista et ole täysin varma, ovatko he luottamuksesi arvoisia. Ole kuitenkin ystävällinen ja hyvä työkaveri ihan kaikille, äläkä jätä ketään porukan ulkopuolelle.
6. Älä esitä muuta kuin olet
Tämä on viimeinen ja tärkein neuvomme. Vaikka uusi ympäristö ja ihmiset voivat aluksi jännittää, ole alusta asti oma itsesi.
Jos itsetuntosi kaipaa kohentamista, tutustu itseesi paremmin – se auttaa kaikissa elämän osa-alueissa ja kantaa pitkälle. On täysin turhaa esittää jotakin muuta, kuin mitä on – se vain kostautuu myöhemmin.
Olet varmasti hyvä tyyppi juuri sellaisena kuin olet!
Lue myös:
Sujuva startti uuteen työpaikkaan – älä unohda kysyä näitä 5 kysymystä
Aloitatko uuden työn? Lue, mitä kannattaa tehdä ensimmäisen kuukauden aikana