Työhaastattelu edessä? On todennäköistä, että haastattelija kysyy, miksi hait työpaikkaa. Se on yksi yleisimmistä työhaastattelukysymyksistä alalla kuin alalla. Lue, miten vastata klassikkokysymykseen – ilman, että sorrut latteuksiin, jotka rekrytoija on kuullut jo monet kerrat aiemminkin.
Vastattaessa kannattaa olla rehellinen ja korostaa oikeita asioita, niin kuin työhaastattelussa muutenkin. Näillä neljällä askeleella hurmaat haastattelijan:
1. Aloita kertomalla taidoistasi
Ajattele kysymystä rekrytoijan perspektiivistä: mieti, mitä hän haluaa saada sinusta työhaastattelussa selville.
Rekrytoijaa ei välttämättä kiinnosta se, että hakemasi työpaikka sijaitsee lähellä kotiasi tai että himoitset työpaikan tarjoamaa mukavaa palkkaa.
Taidoistasi ja ammatillisen kiinnostuksen kohteistasi hän taas on varmasti hyvin kiinnostunut, joten painota vastatessasi työn kannalta oleellisia taitojasi. Mainitse, että haluaisit työpaikan, jossa pääset hyödyntämään ja kehittämään niitä.
2. Kerro motivaatiostasi
Suurin osa rekrytoijista toivoo onnistuvansa palkkaamaan yritykseensä työntekijöitä, joita motivoi töissä muukin kuin raha.
Motivaatio nousee vuosittain yhdeksi tärkeimmistä rekrytointipäätökseen vaikuttavista tekijöistä myös Duunitorin rekrytointitutkimuksen tuloksissa.
Työhaastattelussa kannattaakin kertoa, mikä sinua motivoi ja miten uskot sen näkyvän työssäsi. Motivoiko sinua esimerkiksi muiden auttaminen, projektien loppuun saattaminen, itsesi toteuttaminen tai uralla eteneminen?
3. Mainitse pitkän tähtäimen suunnitelmasi
Monet yritykset arvostavat pitkäaikaisia sitoutuneita työntekijöitä ja pyrkivät investoimaan tällaisiin työntekijöihin.
Tuo siis esiin mahdollinen pitkän tähtäimen suunnitelmasi, kunhan muistat linkittää hakemasi työpaikan osaksi sitä. Kerro haastattelijalle esimerkiksi olevasi kiinnostunut työn tarjoamista etenemismahdollisuuksista, mikäli näin on.
Lue myös: Katso 30 hyödyllistä työhaastattelukysymystä – ja älä unohda tärkeää seikkaa
4. Tuo yritys mukaan keskusteluun
Tiivistä vastauksesi lopuksi kaikki sanomasi, ja palauta työtä tarjoava yritys keskustelun keskipisteeksi. Kerro mikä innosti sinua hakemaan töitä juuri kyseisestä yrityksestä.
Googleta ennen työhaastattelua vaikkapa yrityksen arvot ja nosta niistä muutama esiin. Lisää vinkkejä yrityksen tutustumiseen löytyy esimerkiksi Duunitorin artikkelista 6 vinkkiä – Tutustu yritykseen ennen työhaastattelua.
Nämä neljä askelta toimivat hyvänä pohjana vastauksellesi, sillä ne auttavat sinua etenemään vastauksessasi johdonmukaisesti. Vastaukseksi muokkautuu tietenkin paikan mukaan: jonkin yrityksen työhaastattelussa kannattaa korostaa etenkin taitoja, toisessa taas esimerkiksi motivaatiota, jos taitoja ei vielä liiemmin ole.
Lue myös:
”Kerro jotain itsestäsi” – miten vastata klassikkokysymykseen työhaastattelussa?
5 yleistä virhettä työhaastattelussa – ja miten pelastaa tilanne
”Mikä sinua motivoi?” – vastaa näin työhaastattelussa
Mitä työhaastattelussa kannattaa kysyä? Uravalmentaja: nämä kysymykset työnantaja haluaa kuulla