Tietoa työelämästä

Houkuttaako etätyö ulkomailla? Muista sosiaaliturva ja vakuutukset – selvitä nämä asiat ennen lähtöä

Houkuttaako etätyö ulkomailla? Muista sosiaaliturva ja vakuutukset – selvitä nämä asiat ennen lähtöä
Etätyö ulkomailla on noussut monen haaveeksi koronapandemian myötä. Se vaatii kuitenkin jonkin verran ennakkojärjestelyjä.

Onko suunnitelmissasi olla etätöissä ulkomailla? Koronapandemian myötä yhä useampi haaveilee etätyöreissusta. Lue, miten etätyö ulkomailla toimii käytännössä ja mitä kaikkea ennen matkaa tulee selvittää.

Etätöissä ulkomailla oleminen on monen haave, ja moni työpaikka mahdollistaakin etätyöt. Nykyään maailmalle haluavan ei siis tarvitse välttämättä laittaa uraansa paussille – toimisto siirtyy läppärin, puhelimen ja nettiyhteyden avulla helposti vaikka palmun alle.

Koronapandemian myötä jopa miljoona suomalaista loikkasi etätöihin ja huomattiin, kuinka hyvin moni työ hoituu kokonaan etänä.

Koostimme tähän artikkeliin vinkit siitä, miten etätyö ulkomailla onnistuu, jos siihen saa työnantajalta mahdollisuuden.

Ota nämä asiat huomioon jos suunnitelmissasi on olla etätöissä ulkomailla:

1. Ajoita reissu fiksusti ja varaa aikaa käytännön järjestelyille kohteessa

Hyvä ennakkosuunnittelu on kaiken a ja o.

Ensimmäisenä kannattaa miettiä matkan ajankohtaa. Etätöihin ei kannata lähteä vuoden kiireisimpään aikaan tai kesken tärkeän projektin. Akuuteimmat asiat kannattaa myös hoitaa alta pois jo Suomessa ennen lentokentälle suuntaamista, jolloin reissun alku ei mene deadlineista stressatessa.

Lisäksi matkan alussa kannattaa ehdottomasti jättää pelivaraa sille, että saa kaiken toimimaan. Pari ensimmäistä päivää on hyvä varata uuteen paikkaan asettumiseen liittyville käytännön asioille.

2. Mieti, voitko työskennellä täysin etänä – ja huomioi aikaero

Koronapandemia osoitti, että myös monia täysin läsnätyönä aiemmin hoidettuja työtehtäviäkin pystyy tekemään etänä. Palavereja hoidetaan varmasti jatkossakin etänä, mutta monella työpaikalla on siirrytty niin sanottuun hybridimalliin, jossa osa töistä hoidetaan etänä ja osa paikan päällä toimistolla.

Ennen etätöihin pidemmäksi aikaa lähtemistä kannattaa joka tapauksessa miettiä vastaukset ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  • Voinko hoitaa kaikki työtehtäväni etänä?
  • Miten hoidan työtehtävät, jotka vaatisivat fyysistä läsnäoloa – voisiko työkaveri auttaa, tai voiko työn suorittaa jollakin toisella tapaa?

Ihan uuden työsuhteen alussa etätöihin ulkomaille ei välttämättä kannata lähteä, vaan kannattaa varmistaa, että suoriutuu omista työtehtävistään tarvittaessa täysin itsenäisesti ennen reissuun lähtemistä.

etätyö ulkomailla matkan ajoittaminen
Helpoiten etätyö ulkomailla onnistuu, kun reissua ei ajoita vuoden kiireisimpään aikaan.

Huomioi myös kohdemaan ja Suomen välinen aikaero varsinkin, jos olet yhteydessä asiakkaisiin tai sinulla on paljon etäpalavereja. Aikaero saattaa vaatia sen, että välillä sinun on tehtävä töitä vaikkapa aikaisin aamulla tai myöhään illalla, kun Suomessa on työpäivä käynnissä.

3. Valitse kohde huolellisesti

Ennen lähtöpäätöstä on hyvä miettiä tarkkaan myös matkakohde. Monelle etätyöhön ulkomaille suuntaavalle etenkin kohteen ilmasto on tärkeä seikka – kukapa ei haluaisi paeta marraskuussa Suomen kaamosta ja loskaa aurinkoon sekä lämpöön.

Suomalaisten keskuudessa Espanja on kestosuosikki paitsi loma- myös asuinkohteena. Monet eläkeläiset suuntaavat vuosittain Espanjaan talven viettoon, ja miksipä se ei olisi hyvä kohde myös etätyöhön.

Kohdemaata ja -kaupunkia valitessa on hyvä ottaa huomioon ainakin maan sosiaaliturva (ks. kohta 6) ilmasto, aikaero Suomeen (ks. kohta 8), hintataso sekä tietenkin omat toiveet vapaa-ajan tekemisen suhteen.

Muista myös matkakohdetta valitessasi selvittää, tarvitaanko maassa jonkinlaista viisumia, oleskelu- tai työlupaa – ja tee tarvittavat hakemukset hyvissä ajoin.

4. Sovi pelisäännöistä työnantajasi kanssa ja hoida työt kunnolla

Jos työnantajasi velvoittaa sinut lähtemään työmatkalle, työnantajan on maksettava matkan kulut ja hoidettava esimerkiksi vakuutukset kuntoon.

Etätöistä on tärkeää tehdä erillinen sopimus työnantajan kanssa. Siinä sekä työntekijän että työnantajan vastuut tulee määritellä selvästi – oli kyseessä sitten työnantajan velvoittama tai vapaaehtoinen matka.

Selvitä myös, maksaako työnantaja esimerkiksi puhelinlaskusi myös ulkomailla ollessasi ja mitä mahdollisille muille työsuhde-eduille käy reissun aikana.

Kanna myös huolella vastuu työstäsi – työ on työtä palmujen allakin. Etätyömahdollisuuden tarjoaminen on työnantajalta luottamuksen osoitus. Vapaus tuo myös vastuun – ulkomaille ei lähdetä töihin työnantajan tai asiakkaiden kustannuksella.

etätyö ulkomailla
Etätöissä ulkomailla on muistettava hoitaa hommat yhtä hyvin kuin Suomessakin.

Myös etätyöläisen on tehtävä työtehtävänsä sovittujen aikataulujen mukaisesti ja laadukkaasti. Reissussa itsensä johtamisen taidot korostuvat. Tehtävät kannattaa listata ylös ja hoitaa ajallaan. Merkitse etätyöt selkeästi kalenteriin ja sitoudu osallistumaan esimerkiksi palavereihin etänä.

5. Varmista, että netti toimii

Harvaa toimisto- tai asiantuntijatyötä on mahdollista tehdä täysin ilman nettiyhteyttä. Toimivan nettiyhteyden löytäminen onkin yksi tärkeimmistä asioista etätyöreissun ensimmäisinä päivinä.

EU:n rajojen sisäpuolella etätöiden tekeminen on melko helppoa, sillä moni suomalainen puhelinliittymä toimii hyvin Euroopassakin, ja liittymiin on mahdollista ostaa datapaketteja, jolloin puhelimesta voi jakaa netin huoletta ulkomaillakin.

EU:n ulkopuolella paikallisen sim-kortin hankkiminen on hyödyllistä, ja tällöin kannattaa pakata mukaan myös toinen puhelin. Kannattaa kuitenkin varautua myös mahdollisiin katvealueisiin, varsinkin kaupunkien ulkopuolella.

Ennen asunnon vuokrausta ulkomailta kannattaa selvittää, onko asunnossa valmiina wifi-yhteys. Myös muita wifin lähistöllä tarjoavia paikkoja kannattaa kartoittaa jo etukäteen.

6. Ovatko vakuutukset kunnossa?

Etätyö ulkomailla vakuutetaan samoin kuin lähityökin. Etätöitä ulkomailla tekeviä koskevat samat säännökset kuin läsnätyötä tekeviä. Työnantajan ottama työtapaturmavakuutus on voimassa kaikkialla maailmassa – mutta kuten kotimaassakin, etätyössä sattuneet vahingot ja sairastumiset eivät välttämättä kuulu työtapaturmavakuutuksen piiriin.

Työntekijän on huolehdittava itse muista vakuutuksistaan. Ainakin matkavakuutus on hyvä olla voimassa ulkomaille lähtiessä, ja esimerkiksi sen kestoon ja kattavuuteen liittyvät asiat kannattaa selvittää vakuutusyhtiönsä kanssa jo hyvissä ajoin ennen lähtöä. Jos mukaan etätyöreissulle lähtee koko perhe, on kaikkien vakuutukset hyvä tarkistaa ja päivittää.

Entä miten esimerkiksi terveydenhuolto kohdemaassa toimii ja oletko oikeutettu käyttämään julkisia palveluita? Mikäli taas joutuisi turvautumaan esimerkiksi yksityisiin lääkäripalveluihin, on hyvä jo ennen lähtöä selvittää, mitä se maksaa.

7. Tarkista, miten sosiaaliturvan käy

Ulkomailla työskentelevä kuuluu pääsääntöisesti työskentelyvaltionsa sosiaaliturvaan. Tilapäisesti ulkomaille työskentelemään lähetetty työntekijä, yrittäjä tai apurahansaaja voi kuitenkin kuulua ulkomailla työskentelyn ajan Suomen sosiaaliturvaan.

Esimerkiksi EU-maissa työntekijöiden sosiaaliturva määräytyy EU:n sosiaaliturva-asetuksen perusteella fyysisen työskentelypaikan mukaan. Sosiaaliturva määrittää sen, mihin maahan lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut maksetaan, tai mistä työntekijä saa etuutensa.

etätyö ulkomailla loma
Työ ja loma kannattaa pyrkiä reissussakin erottamaan selkeästi toisistaan.

Jos työntekijän tarkoituksena on yhä kuulua Suomen sosiaaliturvaan, tulee työnantajan hakea työntekijälle lähetetyn työntekijän A1-todistusta Eläketurvakeskukselta.

A1-todistuksella osoitetaan, että työntekijä kuuluu Suomen sosiaaliturvaan myös ulkomailla työskentelyn ajan. Hänen eläkkeensä kertyy tällöin myös Suomeen ja hänen on mahdollista saada Kelan etuuksia Suomesta. Jos A1-todistusta ei haeta, työntekijä kuuluu ulkomailla työskentelyn ajan kohdemaan sosiaaliturvaan ja sekä työntekijä että työnantaja maksavat sosiaalivakuutusmaksut kyseiseen maahan.

On tärkeää ottaa kuitenkin huomioon, että A1-todistus koskee vain EU/ETA-maita ja Sveitsiä. Sen voi siis saada kun lähtee vaikkapa Ranskaan, mutta ei Thaimaahan. Thaimaahan lähtevälle sosiaaliturva määräytyy Suomen ja Thaimaan lakien mukaan. USA:han tai Intiaan lähtevälle on taas omat sääntönsä. Tästäkin syystä sosiaaliturva-asiat kannattaa selvittää aina ennen ulkomaan etätöiden alkamista.

8. Huomioi myös veroasiat

Myös verotusta on hyvä miettiä. Jos työskentelet suomalaisen työnantajan palveluksessa ulkomailla yhtäjaksoisesti enintään kuuden kuukauden ajan, ulkomailla työskentelystä saatu palkka verotetaan Suomessa. Palkka verotetaan pääsääntöisesti samalla tavoin kuin Suomessa tehdystä työstä saatu palkka. Lue lisää verotuksesta ja niin sanotusta kuuden kuukauden säännöstä Verohallinnon sivuilta.

Muista myös, että jos oleskelet ulkomailla yli kuusi kuukautta, on siitä aina ilmoitettava Kelaan. Tällöin myös Suomeen palaamisesta on ilmoitettava.

Lähteitä: Työturvallisuuskeskus, Kela, Eläketurvakeskus, Eläketurvakeskus 2

Lue myös:

Samuli Salonen lähti etätöihin Mauritiukselle – nyt päivät alkavat pulahduksella uimaan ja työhuoneesta näkyy meri

Kesätöihin ulkomaille? Näin Alisa, 24, löysi kesätyöpaikan Norjasta

Jenni tuli äidiksi, irtisanoutui ja teki valtavan elämänmuutoksen – viettää talvet Australian auringossa

Kolmekymppinen Aissa säästi vuosia isoa irtiottoa varten – näin reissaaminen ulkomailla pysyvästi on mahdollista



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Alan työpaikat

Kesätyöt Terrafamella

Kesätyöt Terrafamella

Sotkamo – Julkaistu 8.1.
Myyntineuvottelijoita (etätyö)

Myyntineuvottelijoita (etätyö)

Helsinki ja 1 muu – Julkaistu 15.1.
Digimarkkinoinnin B2B-ratkaisumyyjä

Digimarkkinoinnin B2B-ratkaisumyyjä

Jyväskylä ja 1 muu – Julkaistu 5.1.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.