Mitä takaisinottovelvollisuus tarkoittaa ja ketä se koskettaa? Lue tärkeimmät tiedot takaisinottovelvollisuudesta ja siitä, miten se käytännössä työnantajaa velvoittaa irtisanotun työntekijän suhteen.
Takaisinottovelvollisuus on työnantajan työsopimuslaissa määritetty velvollisuus. Se pätee niissä tilanteissa, kun työntekjä on aiemmin irtisanottu taloudellisista tai tuotannollisista syistä. Tuotannolliset ja taloudelliset irtisanomisperusteet tarkoittavat sitä, että työ olennaisesti tai pysyvästi vähentyy.
Jos työnantaja tarvitsee tietyn ajan sisällä uusia työntekijöitä samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin, on työnantaja velvoitettu tarjoamaan sitä irtisanotulle työntekijälle.
Samana tai samankaltaisena työnä pidetään työtä, joka muistuttaa työntekijän aikaisempia työtehtäviä. Tämän lisäksi työntekijän ammattitaidon, koulutuksen ja työkokemuksen on sovelluttava kyseiseen työhön.
Tavallisesti takaisinottovelvoite kestää 4 tai 6 kuukautta, riippuen työsuhteen pituudesta. Jos työntekijän työsuhde on sen päättymiseen mennessä kestänyt vähintään 12 vuotta, takaisinottovelvoitteen pituus on kuusi kuukautta. Tätä lyhyemmissä työsuhteissa sen pituus on neljä kuukautta.
Takaisinottovelvollisuus koskee vain työnantajaa
Työnantajan takaisinottovelvollisuus tarkoittaa, että irtisanotulla työntekijällä on etuoikeus tarjolla olevaan työhön suhteessa muihin työnhakijoihin. Irtisanottu työntekijä syrjäyttää siis pätevämmänkin ulkopuolisen työnhakijan.
Takaisinottovelvollisuus velvoittaa vain työnantajaa. Jos työnantaja rikkoo takaisinottovelvollisuutta, hänelle voi seurata siitä vahingonkorvausvelvollisuus.
Työntekijän sen sijaan ei ole pakko ottaa tarjottua työtä vastaan – hän voiko joko kieltäytyä siitä tai ottaa vastaan muuta työtä.
Kuuluakseen takaisinottovelvoitteen piiriin, työnhakijan on oltava ilmoittautunut työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon. Työttömänä ei kuitenkaan tarvitse olla, vaan työnhakijaksi ilmoittautuminen riittää.
Lue myös: Lomautus yllätti – lue, kuinka toimia lomautuksen sattuessa kohdalle
Milloin työnantajalla ei ole velvollisuutta ottaa työntekijää takaisin?
Aina takaisinottovelvoite ei kuitenkaan päde. Työnantajalla ei ole velvollisuutta ottaa työntekijää takaisin muun muassa seuraavissa tilanteissa:
- työsuhteen päättymisen syy on purkaminen
- määräaikainen työsuhde on päättynyt
- työntekijä on irtisanoutunut itse
- tehtävä täytetään sisäisellä siirrolla
- tehtävään käytetään palkatonta työharjoittelijaa
Lisäksi irtisanotulla työntekijällä ei ole etusijaa verrattuna vielä työsuhteessa oleviin työntekijöihin. Näin ollen esimerkiksi lomautetulla työntekijällä on etusija irtisanottuun nähden.
Lue myös:
Näin työsuhteen eri muodot ja niiden ehdot eroavat toisistaan
Irtisanomispaketti ja eropaketti puntarissa – tarkista nämä asiat ennen kuin hyväksyt paketin
Peruspäiväraha, ansiosidonnainen vai työmarkkinatuki? Lue, miten työttömän etuudet toimivat