Tietoa työelämästä

Lomapalkka – paljon palkkaa kesälomalla maksetaan ja milloin? Tarkasta tästä

Lomapalkka – paljon palkkaa kesälomalla maksetaan ja milloin? Tarkasta tästä
Kesälomalle voi jäädä levollisin mielin, kun lomapalkka ja sen suuruus ovat tiedossa. Kuva: Adobe Stock.

Lomapalkka ja lomakorvaus sekä niiden suuruus mietityttävät monia kesäloman kynnyksellä. Entä paljon vuosilomaa ylipäätään kuuluu kertyä? Lue, mitä laki sanoo työntekijän vuosiloman aikaisesta palkasta.

Vuosilomaa koskevat määräykset on määritelty vuosilomalaissa. Tämän lisäksi työehtosopimuksissa voi olla tarkentavia määräyksiä vuosiloman ja sen ajalta maksettavien palkan tai korvauksen määräytymisestä, selviää Työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta.

Vuosilomalakia sovelletaan työ- ja virkasuhteessa tehtävään työhön, jollei toisin säädetä. Lain mukaan yli vuoden samassa työpaikassa työskennelleellä työntekijällä on oikeus saada lomaa kaksi ja puoli arkipäivää kultakin täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta.

Miten paljon vuosilomaa kertyy?

  • Jos työsuhde on lomanmääräytymisvuoden loppuun mennessä jatkunut yhdenjaksoisesti alle vuoden, työntekijällä on oikeus saada lomaa kaksi arkipäivää kultakin täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta.
  • Loman pituutta laskettaessa osittainen päivä pyöristetään täyteen lomapäivään.
  • Lomapalkan ja lomakorvauksen määrä on sidoksissa työntekijän ansioihin. Vuosilomapalkan perusteena olevaan palkkaan lisätään laskennallisesti palkka, joka on jäänyt saamatta työssäolon veroiselta poissaoloajalta.
  • Vuosilomasta 24 arkipäivää on sijoitettava lomakaudelle (kesäloma). Muu osa lomasta (talviloma) on annettava viimeistään seuraavan lomakauden alkuun mennessä.
  • Kesäloma ja talviloma on annettava yhdenjaksoisena, jollei työn käynnissä pitämiseksi ole välttämätöntä jakaa sitä osaa kesälomasta, joka ylittää 12 arkipäivää, pidettäväksi yhdessä tai useammassa osassa.

Lue lisää vuosilomalaista.

Kuinka lomapalkka lasketaan?

Vuosilomalaissa on kolme vuosilomapalkan laskentatapaa:

1. Viikko- tai kuukausipalkkaan perustuva lomapalkka

Viikko- ja kuukausipalkkaisella työntekijällä on oikeus saada palkkansa myös vuosiloman ajalta.

2. Keskipäiväpalkkaan perustuva lomapalkka

Keskipäiväpalkkaan perustuvaa laskentatapaa käytetään 14 päivänä kuukaudessa työssä olleille tunti-, provisio- tai muulla suorituspalkalla työskenteleville. Laskennassa käytettävät kertoimet ovat vuosilomalain toisessa pykälässä.

3. Prosenttiperusteinen lomapalkka

Muiden kuin kohdissa yksi ja kaksi kuvattujen työntekijöiden lomapalkat määräytyvät prosenttiperusteisesti. Tämän laskentatavan piirissä ovat:

  • 35 tunnin ansaintasäännön piirissä olevat tunti- ja suorituspalkkaiset
  • 35 tunnin ansaintasäännön piirissä olevat viikko- ja kuukausipalkkaiset, joiden työsopimuksen mukainen työaika ei kaikkina kuukausina ole vähintään 35 tuntia
  • ne, joilla on oikeus vapaaseen

Prosenttiperusteinen vuosilomapalkka lasketaan työntekijän työssäolon aikana ansaitsemasta palkasta lukuun ottamatta korotusosaa, joka maksetaan hätätyöstä ja lain tai sopimuksen mukaisesta ylityöstä. Prosentin suuruus määräytyy työsuhteen keston perusteella.

Lomapalkka on 9 prosenttia palkasta, jos työsuhde on edeltävän lomamääräytymisvuoden loppuun mennessä kestänyt alle vuoden. Jos työsuhde on lomamääräytymisvuoden loppuun mennessä kestänyt vähintään vuoden, lomapalkka on 11, 5 prosenttia palkasta.

Prosenttikorvauksesta on voitu sopia toisin työehtosopimuksissa. Osassa työehtosopimuksia on esimerkiksi sovittu, että tuntipalkkaisten kohdalla käytetään aina prosenttikorvausta.

Lähde: Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu

Milloin lomapalkka maksetaan?

  • Vuosilomapalkka on lain mukaan maksettava ennen loman alkamista.
  • Kuitenkin enintään kuuden päivän pituiselta lomalta lomapalkka voidaan maksaa yrityksen normaalin palkanmaksun mukaisesti.
  • Työehtosopimuksissa tai paikallisesti työpaikalla voidaan myös sopia, että vuosilomapalkka maksetaan normaalin palkanmaksun yhteydessä.
  • Lomaraha tai lomaltapaluuraha ei perustu vuosilomalakiin. Se on työehtosopimuksissa sovittu lisä, joka maksetaan yleensä kesäloman yhteydessä.

Lue lisää lomarahasta.

Sainko oikean määrän lomapalkkaa?

Työnantaja on velvollinen toimittamaan työntekijälle vuosilomapalkkalaskelman, josta ilmenevät lomapalkan tai lomakorvauksen suuruus ja sen määräytymisen perusteet.

Vuosilomapalkan vanhentumisaika on kaksi vuotta. Se alkaa sen kalenterivuoden päättymisestä, jonka aikana vuosiloma olisi ollut annettava tai lomakorvaus maksettava.

Entä mikä on lomakorvaus?

Lomakorvaus on raha, joka työntekijälle maksetaan, jos työsuhde päättyy syystä tai toisesta ennen kuin hän ehtii pitää kertynyttä vuosilomaansa. Työsuhteen päättyessä työntekijällä on oikeus saada vuosiloman sijasta lomakorvaus siltä ajalta, jolta hän siihen mennessä ei ole saanut lomaa tai lomakorvausta.

Tämä on yleistä esimerkiksi kesätyösuhteissa, joissa kesäsijainen ei tyypillisesti pidä kesälomaa.

Lue lisää lomakorvauksesta.

Lomakorvausta voidaan maksaa myös työsuhteen aikana tietyissä tilanteissa.

  • Jos työsuhde on jatkunut lomakautta edeltävän lomanmääräytymisvuoden loppuun mennessä alle vuoden, työntekijällä on oikeus saada lomakorvauksena 9 prosenttia.
  • Jos taas työsuhde on jatkunut tässä kohtaa vähintään vuoden, työntekijä saa 11,5 prosentin lomakorvauksen.
  • Tämä lomakorvaus maksetaan lomanmääräytymisvuoden aikana työssäolon ajalta maksetusta tai maksettavaksi erääntyneestä palkasta. Siihen ei lasketa mukaan hätätyöstä tai lain tai sopimuksen mukaisesta ylityöstä maksettavaa korotusta.
  • Jos työntekijä on ollut estynyt tekemästä työtä perhevapaan vuoksi, lomakorvauksen perusteena olevaan palkkaan lisätään poissaolon ajalta saamatta jäänyt palkka.

Lähteet: Finlex, Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu 1, Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu 2

Lue myös:

Mikä on lomaraha? Näin lomarahan määrä lasketaan – katso esimerkki

Millainen on hyvä poissaoloviesti? Kopioi valmis mallipohja käyttöön lomasi ajaksi

Oletko sinäkin jättänyt palkkalaskelman aina lukematta? Ainakin nämä asiat pitäisi tarkastaa joka kuukausi

Älä tee tätä yleistä virhettä uuteen työhön siirtyessäsi – näin pidät kiinni kesälomistasi




Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Alan työpaikat

Monipuolisia nuoriso-ohjaajan tehtäviä alan opiskelijoille

Monipuolisia nuoriso-ohjaajan tehtäviä alan opiskelijoille

Helsinki – Julkaistu 19.1.
Kesätyöntekijöitä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Kesätyöntekijöitä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Uusi Vantaa ja 3 muuta – Julkaistu 22.1.
Kesätöihin DNA:lle

Kesätöihin DNA:lle

Uusi Helsinki ja 23 muuta – Julkaistu 22.1.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.