Paula Ruohoranta löysi kutsumuksensa myynnin parista jo nuorena. Hän kertoo urastaan tietokirjassa. Kansainvälisen uran tehneen myyjän palkka nelinkertaistui viidessä vuodessa – ja hän jakaa vinkit, kuinka siinä onnistuu.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 7.11.2021. Julkaisemme uudelleen suosituimpia artikkeleitamme.
Myyntityö keikkuu toistuvasti vähiten arvostettujen ammattien listojen kärjessä. Myyjät nähdään usein edelleen helppoheikkeinä, joille tärkeintä on saada kauppa solmittua – etiikasta viis.
Startup-sijoittaja ja tietokirjailija Kim Väisänen haastaa tätä ajattelua kirjassaan Huippumyyjät (Alma Talent 2021), jossa 16 isolle yleisölle tuntemattomaksi jäänyttä alansa huippumyyjää kertoo avoimesti työstään ja sen huippuhetkistä ja aallonpohjista.
Yksi kirjaan haastatelluista myyjistä on Paula Ruohoranta, joka on työskennellyt isoilla kansainvälisillä finanssialan toimijoilla, kuten Dow Jonesilla ja Dealogicilla ja myynyt muun muassa sijoitustutkimuksia ja osakeanalyysejä yksityispankkiireille ja varainhoitajille esimerkiksi Lontoossa, Sveitsissä ja Luxemburgissa.
Ruohoranta kertoo kirjassa kasvaneensa vähävaraisessa eroperheessä, jossa äiti teki kolmea työtä elättääkseen perheensä. Ruohoranta päätti jo nuorena, että ei itse päätyisi samaan tilanteeseen.
Tämä on yksi monista päätöksistä, joista Paula on elämänsä ja uransa aikana pitänyt kiinni tiukasti ”kuin koira luusta”. Tämä sinnikkyys tekee hänestä myös poikkeuksellisen hyvän myyjän.
Ihmistuntemus menestyksen avaimena
Kirjassa kerrotaan Ruohorannan aloittaneen uransa 19-vuotiaana automyyjänä. Tässä tehtävässä hän löysi nopeasti omat vahvuutensa:
”Olen parhaimmillani, kun pääsen ihmisten eteen. Koen olevani vähän sellainen kameleontti, että alan tosi luonnostaan juttelemaan ihmisten kanssa ja käännyn käyttämään heidän tapaansa puhua”, Ruohoranta kuvailee.
Hyvä ihmistuntemus onkin Ruohorannan mukaan avainasemassa myynnissä onnistumisessa.
”Faktahan on se, että jos olet kusipää, asiakas ei osta sulta – tai sitten pitää olla melkein monopoliasema, ettei se osta toiselta, tai tarpeen niin kova, että vaikkei ostaja pidä susta, se ostaa silti.”
Ruohoranta on koulutukseltaan merkonomi, minkä hän on kokenut vaikeuttaneen työelämässä etenemistä Suomessa – huolimatta siitä, että hänellä on ollut jo vankkaa näyttöä osaamisestaan.
Ruohorannalla oli takanaan runsaasti kansainvälistä työkokemusta ja lähes kahdeksan vuotta työkokemusta Dow Jonesilta, kun hän kävi Suomessa työhaastatteluissa myyntipäällikön tehtäviin. Vaikuttava CV ei kuitenkaan riittänyt vakuuttamaan Ruohorannan osaamisen arvosta.
”Yhdessä pörssiyhtiössä kehuttiin haastatteluvideotani, mutta takerruttiin heidän mielestään liian isoon palkkapyyntööni suhteessa siihen, ettei minulla ollut maisterin papereita. Kun sitten näistä suivaantuneena muutin takaisin Lontooseen sisäisenä siirtona Dow Jonesilla, mun pohjapalkka oli aloittaessani 35 tuhatta puntaa vuodessa ja neljä vuotta myöhemmin aloittaessani nykyisellä työnantajallani se oli jo 80 tuhatta puntaa – ja provikkaahan on tullut aika pitkät pätkät tuossa matkan varrella.”
Myyjän palkka nelinkertaistui lyhyessä ajassa
Nykyään Ruohoranta mentoroi Lontoossa Woman in Banking & Finance -järjestössä, jossa neuvotaan naisia siinä, miten edetä uralla ja miten neuvotella palkasta.
”Olen kohtuullisen ylpeä siitä, että nelinkertaistin oman palkkani alle viidessä vuodessa. Tosi usein kuulee, että ei ole reilua, kun joku saa enemmän. Milloin elämässä mikään on reilua? Jos odotat muiden ratkaisevan sun ongelmat, annat vallan sun elämästä muiden käsiin”, Ruohoranta sanoo kirjassa.
Hän uskoo myös, että tärkein naisen uraan vaikuttava asia on oikea puoliso – eli sellainen, jonka kanssa arjen ja esimerkiksi perhevapaat voi jakaa tasa-arvoisesti.
Palkkaa on osattava pyytää
Paula Ruohoranta antaa Väisäsen kirjassa neljä neuvoa palkkaneuvottelussa onnistumiseen.
1. Mene kolmen numeron kanssa neuvotteluun
Valmistele ennen palkkakeskustelua omat lukusi:
- Ideaali- eli unelmapalkkasi
- Nice-to-have-palkkasi
- Minimipalkkasi
Valmistaudu puolustamaan ja perustelemaan.
Lisävinkki naisille: Lisää ideaaliisi 30 prosenttia, koska naiset tutkimusten mukaan pyytävät palkkaa huomattavasti vähemmän kuin miehet.
2. Laadi neuvottelusuunnitelma ja kaksi listaa
Neuvotteluun on tärkeää valmistautua huolella – eihän mestaruuksiakaan voiteta harjoittelematta.
Laadi ennen neuvottelua kaksi listaa:
- Lista, josta löytyvät muut työsuhde-edut, kuten täydet lomat, työvälineet, etätyömahdollisuus tai mahdollisuus optioihin.
- Luopumislista, joka sisältää asiat, joista olet valmis luopumaan tai joustamaan, kuten aikaisempi aloituspäivä.
3. Käytä numeroita ja listoja ristiin
Jos joudut esimerkiksi tinkimään palkastasi, voivat tietyt edut, kuten pidempi lomaoikeus tai runsaammat optiot, kompensoida palkan tippumista unelmapalkkatasolta nice-to-have-palkkatasolle.
Kaikista vaatimuksista ei voi, eikä pidäkään olla valmis luopumaan. Jos työnantaja sanoo, ettei voi suostu ehdotukseesi, kysy, mihin sitten voitaisiin suostua. Näin heität työnantajalle vastapallon paljastamatta omia korttejasi.
4. Hyödynnä vastavuoroisuusperiaatetta
Ole valmis neuvottelemaan työnantajan kanssa ”If you, then I” -periaatteella eli vastavuoroisesti.
Kun olet valmistautunut hyvin, pystyt reagoimaan nopeasti työnantajan vastatarjoukseen. Jos työnantaja joustaa, etukäteen mietittyjen listojen avulla tiedät, miten vastata.
Palkanmuodostus on omalta osaltaan kaupankäyntiä, eikä siinä ole vain yhtä oikeaa lopputulosta.
Lue myös:
Oletko tyytyväinen palkkaasi? Näin yli tuhat suomalaista vastasi – ”Kollega tienaa tuplasti enemmän”