Henri Hujala tavoitteli aiemmin taloudellista riippuvuutta, mutta teki sitten täyskäännöksen. Kova tavoite vaihtui pehmeämpiin arvoihin. Nyt hän sijoittaa säännöllisesti, mutta ei halua tehdä pitkiä työpäiviä.
Yrittäjä Henri Hujala, 27, on valmistunut neljä vuotta sitten liikunnanohjaajaksi, mutta hän työllistää itsensä puhujana. Hän haluaa muun muassa inspiroida nuoria kiinnostumaan omista raha-asioistaan.
Hän muutti rakkauden perässä Vaasaan ja asuu siellä avopuolisonsa omistusasunnossa. Oman Turun-kotinsa hän jätti sijoitusasunnoksi.
Juttusarjassa tavalliset ihmiset kertovat sijoittamistarinansa. He käyvät läpi sitä, millainen oma suhde sijoittamiseen ja säästämiseen on ollut ennen ja millainen se on tällä hetkellä. Lopuksi suunnataan vielä katse tulevaisuuden haaveisiin ja tavoitteisiin.
Henri Hujala – sijoitukset
- Sijoitusten arvo yhteensä: kuusinumeroinen luku
- Paljonko rahastoissa: noin 20 % (3 indeksirahastoa ja 2 ETF)
- Paljonko osakkeissa: noin 20 %
- Paljonko asuntosalkussa: noin 60 %
- Mistä osakesalkku koostuu: 13 Helsingin pörssin yhtiötä. Suurimmat omistukset Gofore, Sampo, Nordea ja Neste.
- Isoin onnistuminen sijoittamisessa: Positiivisen sijoitus- ja rahapuheen ylläpitäminen ja ihmisten kannustaminen sijoittamiseen markkinatilanteista huolimatta. Olen aina nukkunut yöni hyvin.
- Pahin moka sijoittamisessa: Jos mokaksi luetaan tappion tekeminen niin siinä tapauksessa Ovaroon sijoittaminen. Siinä tuli noin 70 % takkiin.
Ennen – ”Opin, että raha ei tule tyhjästä, vaan sen eteen pitää tehdä töitä”
"Olen varttunut maaseudulla Maskussa viisihenkisessä perheessä. Isäni on maanviljelijä ja äitini lääkäri. Meidän perheessä on aina puhuttu rahasta tosi myönteiseen, kannustavaan sävyyn.
Raha on ollut mahdollistaja, mutta ei kaikista tärkein asia. Opin, että raha ei tule tyhjästä, vaan sen eteen pitää olla valmis tekemään töitä. Minulla on kaksi isosiskoa, jotka kyllä pitivät huolen, etten saanut kaikkea, mitä halusin. Mutta koin, että minulta ei puuttunut mitään. Sain kotoa hyvät valmiudet elämään ja olen siitä kiitollinen.
Isoisäni luona oli usein teksti-tv auki ja siinä vilisivät pörssikurssit. Olin 15-vuotias kun vihdoin kysyin häneltä, että mitä nämä ovat. Juttelimme hänen kanssaan taloudesta, pörssistä ja sijoittamisesta ja sisäistin korkoa korolle -ilmiön laskureiden avulla.
Laskin, kuinka paljon kavereilla menee tupakkatuotteisiin rahaa ja sain tulokseksi noin 50 euroa. Aloin laittaa tuon summan rahastoihin ja säästöön joka kuukausi. Rahat hommasin kesätöillä, pullopanteilla ja lahjaksi saamillani rahoilla.
Kun muutin lukion jälkeen pois kotoa Vierumäelle opiskelemaan, asuin kimppakämpässä kavereideni kanssa. Tein opiskelujen ohella töitä ja nostin opintolainaa. Lisäksi tarkan taloudenpidon avulla jopa opinto- ja asumistuesta jäi muutamia kymppejä yli kuukausitasolla.
Palkka ja opintolaina olivat siis niin sanotusti ylimääräistä, jota en tarvinnut elämiseen. Kaiken liikenevän laitoin sijoituksiin ja ASP-tilille, jonne kerryttämilläni säästöillä pystyin ostamaan ensiasuntoni Turusta."
Nyt – ”Sukelsin itsetuntemuksen syvään päätyyn”
"Parikymppisenä asetin tavoitteeksi taloudellisen riippumattomuuden 45-vuotiaana. Se kuulosti mielestäni coolilta. Mutta tavoite muuttui merkityksettömäksi, kun koronapandemia iski. Olin ajanut itseni loppuun opiskelemalla ja pyörittämällä samalla elämyspalvelualan yritystä.
Lähdin maaliskuussa 2020 lataamaan akkuja Espanjaan, mutta lomasta tulikin selviytysloma, kun mietin, miten käy minun ja kymmenen tiimiläiseni työpaikan. Tullessani takaisin Suomeen jouduin 14 päivän karanteeniin. Sen aikana sukelsin ensimmäistä kertaa elämässäni itsetuntemuksen syvään päätyyn. Kysyin itseltäni kuka olen, mistä olen tullut, mihin haluan mennä ja miksi. Se muutti merkittävästi elämääni.
Uudeksi tavoitteeksi nousi elää omien arvojeni mukaista elämää ja tehdä itselleni merkityksellisiä asioita. Sijoittamista jatkan edelleen, mutta nyt pehmeät arvot edellä. Sijoittaminen on tuonut minulle hurjan paljon mielenrauhaa ja mahdollisuuden elää oman näköistä elämää ja tehdä itselle merkityksellistä työtä."
Vähintään 300 euroa sijoituksiin joka kuukausi
"Päätin hypätä yrittäjäksi, eikä se olisi ollut mahdollista ilman säästöjen ja sijoitusten tuomaa taloudellista turvaa. Teen töitä puhujana. Minut saa aamulla ylös halu inspiroida muita. Minulla on esimerkiksi Oma talous tutuksi -koulukiertue, jonka tarkoitus on inspiroida nuoria tarttumaan omiin raha-asioihinsa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Kuukausittaiset ansioni koostuvat pääosin puhujapalkkioista ja sijoitusasunnosta tulevasta vuokratuotosta sekä osingoista. Ne ovat keskimäärin noin 3 000 euroa. Kuukausittaiset menot ovat 1 800–2 000 euroa. Summa pitää sisällään niin pakolliset kulut, kuten asumisen ja ruoan, mutta myös vähintään 300 euroa säästöihin ja sijoituksiin. Olen tarkoituksella budjetoinut sijoittamisen menopuolelle.
Olen nyt sijoittanut 12 vuotta ja aloitin sillä 50 eurolla kuussa. Nyt rahastoihin menee keskimäärin 300–500 euroa kuussa ja joitain kertoja vuodessa ostan suoria osakkeita. Kertaostos osakkeille on vähintään 800–900 euroa.
Osakesalkussani on 13:ta Helsingin pörssin yhtiötä. Rahastoista kolme on indeksirahastoja, jotka hajauttavat maantieteellisesti ja kaksi on ETF-rahastoa, joista yksi sijoittaa Amerikan markkinoille ja toinen megatrendeihin, kuten automatiikkaan ja robotiikkaan."
Tulevaisuudessa – ”En halua tehdä pitkiä työpäiviä ja laiminlyödä ihmissuhteita”
"En tiedä, missä näen itseni 5–10 vuoden päästä. Minulle riittävä suunta on se, että pystyn elämään omien arvojeni mukaan. Haaveilen elämästä, jossa voin tehdä minulle merkityksellisiä asioita paikkariippumattomasti ja viettää aikaa läheisteni kanssa.
En halua tehdä pitkiä työpäiviä ja laiminlyödä sen vuoksi ihmissuhteitani. Koen, että se onnistuu entistä paremmin, kun saan enemmän ”passiivista” tulovirtaa omistuksistani. Arvostan työntekoa erittäin paljon ja olisikin vaikea kuvitella, että jäisin vain kotiin loikoilemaan, vaikka siihen olisi taloudellisesti mahdollisuus.
Uskon siihen, että omaa onnellisuuttaan ei kannata sitoa johonkin tiettyyn lukuun pankkitilillä, vaan siihen, millaiseksi ihmiseksi kasvaa matkalla kohti tavoitetta."
Lue myös: