Palkka

Mitä työntekijän tulee tietää palkanmaksusta? Tarkasta ovatko tärkeimmät faktat hallussa

Mitä työntekijän tulee tietää palkanmaksusta? Tarkasta ovatko tärkeimmät faktat hallussa
Työnantajan tulee toimittaa palkkalaskelma jokaisen palkanmaksun yhteydessä. Siitä voi tarkistaa muun muassa palkanmaksukauden ansiot ja palkasta tehdyt ennakonpidätykset.

Mietityttääkö palkanmaksu? Oletko kuullut yleissitovista työehtosopimuksista? Entä mitä voi tehdä, jos palkka on myöhässä? Palkkaan voi liittyä etenkin uran alussa epäselviä asioita. Lue, mitä palkasta ainakin pitäisi tietää.

Työsuhteessa työntekijä myy aikaansa tietyin ehdoin työnantajalleen. Tärkein ehto on yleensä palkka, joka useimmiten maksetaan rahana. Vastikkeena työstä voi saada lisäksi muita etuuksia, kuten asunto- tai autoedun.

Mutta tiedätkö, kuinka paljon palkkaa sinun kuuluisi saada ja milloin se täytyy maksaa? Entä oletko varautunut siihen, jos joskus palkkaa ei maksetakaan niin kuin pitäisi? Palkanmaksu saattaa herättää kysymyksiä etenkin uran alkutaipaleella.

Tässä jutussa vastataan tärkeimpiin palkanmaksuun liittyviin kysymyksiin.

Lue myös, mitä muuta sinun tulee tietää työsuhteesta Duunitorin Työsuhdeoppaasta »

Entä tiedätkö, mitä muut työssäsi tienaavat? Katso Duunitorin Palkkavertailusta eri ammattien ja työtehtävien palkat ja vertaa omaasi.

1. Millä perusteella palkka määräytyy?

Palkan suuruus riippuu työntekijän ja työnantajan välisestä sopimuksesta. Joillakin aloilla käytetään pohjana yhteisesti määriteltyjä sopimuksia. Näitä kutsutaan yleissitoviksi työehtosopimuksiksi. Yleissitovilla sopimuksilla työntekijöitä ja työnantajia edustavat liitot ja järjestöt sopivat perälaudasta, joka määrittää vähimmäisvaatimukset alan työsopimuksille.

Voit tarkistaa, kuuluuko sinun alasi yleissitovan työehtosopimuksen piiriin esimerkiksi Finlexistä. Yleissitovan sopimuksen saat käsiisi myös ammattiliittosi nettisivuilta.

Jos alallasi ei noudateta yleissitovaa sopimusta, palkka määräytyy täysin työnantajan ja -tekijän välisen työsopimuksen mukaan. Suomen laissa ei ole määritelty vähimmäispalkkaa tarkasti. Laissa todetaan vain, että työstä on maksettava tavanomainen ja kohtuullinen palkka. Voit käyttää palkkaneuvottelussa apunasi palkkatilastoja tai jonkin yleissitovan työehtosopimuksen palkkamääräyksiä, jos sopimus on lähellä tekemääsi työtä.

Jos uskot, että työnantajasi ei suostu maksamaan sinulle tarpeeksi palkkaa, maksettavan palkan tavanomaisuuden ja kohtuullisuuden ratkaisee viime kädessä tuomioistuin.

2. Kuinka usein palkka pitäisi saada?

Palkanmaksukausi on yleensä kuukausi tai kaksi viikkoa. Jos sinulla on kuukausipalkka, se tulee maksaa kerran kuukaudessa. Jos palkkasi perusteena on viikkoa lyhyempi aika, kuten tunti- tai päiväpalkka, palkka on maksettava vähintään kahdesti kuussa.

Urakkapalkkaisen palkanmaksukausi saa olla enintään kaksi viikkoa, kun taas provisiopalkkaisen palkanmaksukausi saa olla kuukauden. Jos palkka muodostuu esimerkiksi kuukausipalkan ja provisiopalkan yhdistelmästä, maksukausi saa poikkeuksellisesti olla myös pidempi kuin kuukausi.

palkkapaivan ostokset
Palkan tulee olla työntekijän käytettävissä palkkapäivänä.

Palkka maksetaan palkanmaksukauden viimeisenä päivänä, jos työsopimuksessa tai työehtosopimuksessa ei ole sovittu muusta maksupäivästä. Eräpäivän osuessa viikonlopulle tai juhlapyhälle palkka maksetaan edellisenä arkipäivänä. Työsuhteen loppuessa palkka erääntyy työsuhteen päättymispäivänä.

Työnantajan tulee toimittaa palkkalaskelma jokaisen palkanmaksun yhteydessä. Siitä voi tarkistaa muun muassa palkanmaksukauden ansiot ja palkasta tehdyt ennakonpidätykset.

Lue myös: Palkankorotus mielessä? 6 vinkkiä, joiden avulla nostat palkkaasi

3. Mitä tehdä, jos palkka on myöhässä?

Oikein laskettu ja erääntymispäivänä maksettu palkka on työnantajan velvollisuus. Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa, ettei palkassa ole virheitä.

Jos olet esimerkiksi saanut liian vähän tai liikaa palkkaa, pyydä työnantajalta oikaisua palkanmaksuun. Jos et saa sovittua asiaa työnantajasi kanssa, voit pyytää neuvoja ammattiliitoltasi tai aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueilta. Mikäli virheellistä palkanmaksua ei saada soviteltua, viimeisenä keinona riita voidaan ratkaista tuomioistuimessa.

Jos olet saanut palkan myöhässä, sinulla on oikeus korkolain mukaiseen viivästyskorkoon. Jos huomautat palkan viivästymisestä kuukauden sisällä, työnantajan tulee maksaa palkka kolmen arkipäivän kuluessa.

Palkkasaatavat vanhentuvat viidessä vuodessa, jos työsuhde on voimassa. Työsuhteen päätyttyä saatavien kanneaika on kaksi vuotta. Vanhenemisaika katkeaa, jos nostat palkkasaatavistasi kanteen tai muistutat työnantajaasi niistä todistettavasti. Tämän jälkeen alkaa uusi vanhentumisaika.

Lähteet: Työsuojeluhallinto, Työsopimuslaki

Lue myös:

Eveliina, 28, säästi 1800 euron palkasta alle vuodessa 7000 euroa, vaikka aiemmin säästöön ei jäänyt mitään – näin hän sen teki

Tiesitkö kuinka paljon rahaa jokaisella tulisi olla säästössä? Katso toimivat vinkit säästämiseen

Sijoitusbloggaaja Merja Mähkä varoittaa aloittelevan sijoittajan pahimmasta virheestä – ”Sillä tavalla käy huonosti”



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Monipuolisia nuoriso-ohjaajan tehtäviä alan opiskelijoille

Monipuolisia nuoriso-ohjaajan tehtäviä alan opiskelijoille

Helsinki – Julkaistu 19.1.
Kesätyöntekijöitä WorkPowerille

Kesätyöntekijöitä WorkPowerille

Uusi Helsinki ja 11 muuta – Julkaistu 22.1.
Kesätyöntekijöitä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Kesätyöntekijöitä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Uusi Vantaa ja 3 muuta – Julkaistu 22.1.
Kesätöihin DNA:lle

Kesätöihin DNA:lle

Uusi Helsinki ja 23 muuta – Julkaistu 22.1.
Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Uusimaa ja 4 muuta – Julkaistu 3.1.
Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 10.1.
Kesätöihin Valion tuotantoon ja logistiikkaan

Kesätöihin Valion tuotantoon ja logistiikkaan

Helsinki ja 11 muuta – Julkaistu 15.1.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.