Miten työeläke kertyy? Mistä tiedän, paljonko saan eläkettä? Entä milloin voi jäädä vanhuuseläkkeelle? Kokosimme tärkeimmät tiedot eläkkeestä yhteen paikkaan.
Eläkeikä, eläkkeen määrä, työeläkeote… Työeläke koskettaa kaikkia nykyisiä, tulevia ja entisiä palkansaajia ja yrittäjiä. Silti eläkkeen kertymisen periaatteet ja muut yksityiskohdat ovat usein hämärän peitossa.
Tässä artikkelissa kerromme tärkeimmät tiedot työeläkkeen karttumisesta, eläkeiästä sekä erilaisista eläkemahdollisuuksista.
Työeläke ansaitaan palkkatyöllä työsuhteessa tai yrittäjänä toimimalla. Vuosien varrella karttunutta työeläkettä pääsee nostamaan viimeistään vanhuuseläkkeelle jäädessä.
Työeläkkeen suuruus määräytyy ansioiden mukaan, eikä eläkkeellä ole euromääräistä ylärajaa. Jos työeläkkeen määrä jää pieneksi, Kelan maksama kansaneläke ja takuueläke voivat täydentää sitä.
Lue lisää yrittäjän eläkkeestä täältä.
Miten työeläke karttuu?
Työeläke lasketaan kaikista työuran aikaisista ansioista palkkatyössä ja yrittäjänä. Myös luontoisedut, kuten ravinto-, puhelin- ja autoetu kartuttavat eläkettä.
Työeläkejärjestelmässä vanhuuseläkettä karttuu työntekijöille kaikesta 17 vuoden ja yrittäjille 18 vuoden iästä lähtien tehdystä työstä.
Mitä pidempään on töissä ja mitä korkeammat palkka- tai yritystoiminnan tulot ovat, sitä suurempi eläke ehtii kertyä.
Oman eläkkeen karttumista voi seurata työeläkeotteesta, jonka voi tarkistaa verkkopalvelussa.
Eläkkeen karttuminen loppuu vakuuttamisvelvollisuuden ikärajaan, joka on vuonna 1957 ja sitä ennen syntyneillä 68 vuotta, vuosina 1958–1961 syntyneillä 69 vuotta sekä vuonna 1962 ja sen jälkeen syntyneillä 70 vuotta.
Näin työeläke karttuu:
- Eläkettä karttuu 1,5 prosenttia koko palkasta vuodessa.
- Vuosina 2017–2025 eläkettä karttuu 53–62-vuotiaille 1,7 prosenttia vuodessa.
- Jo eläkkeellä olevalle karttuu eläkkeen rinnalla tehdystä työstä eläkettä 1,5 prosenttia.
- Jos vanhuuseläkkeelle ei jää heti vanhuuseläkeiän täytettyään, karttunutta eläkettä nostetaan 0,4 prosentin lykkäyskorotuksella jokaista lykkäyskuukautta kohti, eli 4,8 prosenttia vuodessa.
Eläkettä karttuu myös ansiosidonnaisten sosiaalivakuutusetuuksien pohjana olevien ansioiden perusteella sekä tutkintoon johtaneesta opiskelusta ja alle 3-vuotiaan lapsen kotihoidon ajalta.
Miten paljon saan eläkettä? Eläkelaskuri kertoo
Työeläkejärjestelmän mukaiselle vanhuuseläkkeelle voi jäädä, kun on täyttänyt alimman vanhuuseläkeiän. Vanhuuseläkeikä määräytyy syntymävuoden perusteella.
Vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneiden eläkeikäraja on kytketty elinajan kehitykseen, jotta osa odotettavissa olevasta eliniän pitenemisestä käytettäisiin jatkossa työssäoloon.
Voit laskea arvion eläkeiästäsi eläkelaskurilla.
Osittainen vanhuuseläke voi tuoda joustoa arkeen
Jos arkeen kaipaa joustoa jo hieman ennen kuin vanhuuseläkkeelle jääminen on ajankohtaista, voi ratkaisu olla osittainen varhennettu vanhuuseläke. Osittainen varhennettu vanhuuseläke antaa mahdollisuuden ottaa osan karttuneesta työeläkkeestä maksuun jo ennen vanhuuseläkkeelle jäämistä.
Osittaisena varhennettuna vanhuuseläkkeenä voi ottaa maksuun valintansa mukaan joko 25 tai 50 prosenttia eläkkeestä.
Osittaisella vanhuuseläkkeellä voi työskennellä joustavasti omien toiveiden mukaan. Työskentelyä ei rajoiteta, mutta ei myöskään edellytetä.
Jos osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen ottaa maksuun ennen omaa alinta vanhuuseläkeikää, eläkkeen määrää vähennetään pysyvästi 0,4 prosenttia jokaista varhennettua kuukautta kohti.
Voit laskea arvion osittaisesta vanhuuseläkkeestä täällä.
Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen alaikärajat:
- Vuonna 1963 ja sitä ennen syntyneillä 61 vuotta
- Vuonna 1964 syntyneillä 62 vuotta
- Vuonna 1965 tai sen jälkeen syntyneillä kolme vuotta alempi kuin alin vanhuuseläkeikä
Työuraeläke raskasta työtä tehneille
Työuraeläke mahdollistaa eläkkeelle siirtymisen vähän ennen varsinaista vanhuuseläkeikää niille työntekijöille ja yrittäjille, jotka ovat tehneet vähintään 38 vuoden työuran rasittuneisuutta ja kuluneisuutta aiheuttavassa työssä. Lue lisää työuraeläkkeen edellytyksistä täältä.
Työuraeläkkeen alaikäraja on vuosina 1955–1964 syntyneillä 63 vuotta. Vuonna 1965 tai sen jälkeen syntyneillä työuraeläkkeen alaikäraja on kaksi vuotta alempi kuin alin vanhuuseläkeikä.
Työkyvyttömyyseläke auttaa työkyvyn heiketessä
Kun työkyky heikkenee, on ensisijanen vaihtoehto aina kuntoutus. Työkyvyttömyyseläke tulee ajankohtaiseksi vasta, kun sairaus tai vamma on heikentänyt työkykyä pitkäaikaisesti, yleensä vähintään vuoden ajan.
Työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää 17 vuotta täyttäneelle henkilölle, joka ei ole täyttänyt ikäluokan alinta vanhuuseläkeikää. Alle vuoden kestävään työkyvyttömyyteen voi saada Kelan maksamaa sairauspäivärahaa.
Työkyvyttömyyseläke muodostuu ennen työkyvyttömyyden alkamista kertyneestä eläkkeestä sekä tulevan ajan eläkeosasta. Osatyökyvyttömyyseläke on puolet täyden työkyvyttömyyseläkkeen määrästä.
Lähteet: Sosiaali- ja terveysministeriö, Työeläke.fi
Lue myös:
Tiesitkö kuinka paljon rahaa jokaisella tulisi olla säästössä? Katso toimivat vinkit säästämiseen
Eläkkeellä omalla tyylillä! Ari valmistelee kommuunia ja alkoi maalata, Martista tuli joogaopettaja