Työhakemus

Kannattaako lähettää avoin työhakemus? Rekrytoija antaa 5 vinkkiä toimivaan hakemukseen

Kannattaako lähettää avoin työhakemus? Rekrytoija antaa 5 vinkkiä toimivaan hakemukseen
Avoin työhakemus voi parhaimmillaan tarjota oikoreitin unelmien työpaikkaan.

Avoin työhakemus voi auttaa piilotyöpaikan löytämisessä. Rekrytoija Wilma Vilen kertoo, milloin avoin hakemus kannattaa ja mitä asioita siitä tulee löytyä.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 12.2.2021. Julkaisemme uudelleen suosituimpia artikkeleitamme.

Julkisissa, kaikille avoimissa rekrytoinneissa erottuminen voi olla työnhakijalle vaikeaa. Päteviä hakijoita voi olla kymmeniä, jopa satoja. Moni onkin pohtinut, voisiko avoin työhakemus olla avain unelmien työpaikan nappaamiseen.

Kysyimme Choice HR -rekrytointipalveluyrityksessä työskentelevältä Wilma Vileniltä, kuinka rekrytoijat suhtautuvat avoimiin hakemuksiin ja millaisella hakemuksella on mahdollisuus erottua.

Poimi talteen tärkeimmät tärpit, jotka voivat auttaa sinua ottamaan uuden askeleen urallasi.

Avoin työhakemus jakaa mielipiteitä

Avoin hakemus ei ole oikotie onneen, kuten monet työnhakijat ovat todenneet.

”Avoimet hakemukset jakavat mielipiteitä. Osa kokee, että ne päätyvät suoraan hakemusten hautausmaalle, jonka jälkeen niistä ei kuulukaan enää mitään”, Wilma Vilen myöntää.

Rekrytoijana hän kuitenkin näkee avoimissa hakemuksissa paljon potentiaalia: parhaassa tapauksessa avoin hakemus saapuu organisaatioon juuri oikeaan aikaan ja mahdollistaa uuden mielekkään työpaikan ilman työlästä rekrytointiprosessia. 

”Jos sinulla on mielessä työnantajia, jotka vaikuttavat kiinnostavilta, kannattaa ehdottomasti laittaa hakemus. Moni on päässyt unelmiensa työhön juuri avoimen hakemuksen kautta”, Vilen rohkaisee. 

Wilma Vilen on rekrytoinnin asiantuntija, joka on antanut myös uravalmennusta työnhakijoille.

Hän muistuttaa, että myös tavallisessa työnhaussa suurin osa hakijoista jää ilman paikkaa, eikä avoin hakemus siinä mielessä tee poikkeusta.

”Aina ei vain tärppää. Myös avoimien hakemusten kohdalla työnhakija saattaa joutua kohtaamaan tilanteita, joissa ei saa hakemukseensa mitään vastausta, edes sitä automaattiviestiä”, Vilen sanoo.

”Olen kuitenkin sitä mieltä, että jos työnantaja tarjoaa mahdollisuuden jättää avoimen hakemuksen, on heillä myös velvollisuus käydä niitä läpi.”

Hyvä avoin työhakemus on kohdennettu – muista nämä 5 asiaa

Wilma Vilen antaa rekrytoijan näkökulmasta viisi vinkkiä, joiden avulla teet kohdennetun hakemuksen unelmiesi työpaikkaan tai työtehtävään.

1. Tunnista kiinnostuksen kohteesi

Wilma Vilen uskoo, että avoin työhakemus toimii parhaiten silloin, kun hakija tuntee omat vahvuutensa ja on miettinyt huolella, mitä odottaa seuraavalta ura-askeleeltaan.

”Rohkaisen miettimään, mitä ehdottomasti toivoo ja odottaa seuraavalta työnantajalta tai tehtävänkuvalta. Tässä kannattaa olla itselleen mahdollisimman rehellinen. Kun toiveet osaa sanoittaa itselleen, näkyy innostus myös hakemuksessa.”

2. Kohdenna tiettyyn tehtävään

Kun olet kirkastanut itsellesi, millaisissa työpaikoissa ja millaisten aiheiden parissa haluaisit työskennellä, muistuttaa Vilen avaamaan näitä asioita konkreettisesti hakemuskirjeessä. Jos haaveissa on työskennellä esimerkiksi myynnin tai taloushallinnon parissa, kannattaa se tuoda selkeästi esiin.

”Kun kerrot hakemuksessa mahdollisimman selkeästi, millaista osaamista sinulla on ja millaisissa tehtävissä haluaisit toimia, on työnantajan helpompi miettiä, voisiko osaamisellesi olla tarvetta nyt tai lähitulevaisuudessa.”

Vilen on huomannut, että moni työnhakija ei haluaisi rajata pois mitään työmahdollisuuksia. Mahdollisimman laaja ja yleisluontoinen hakemus ei kuitenkaan ole välttämättä paras ratkaisu.

”Olen huomannut, että kun uskaltaa tehdä rajauksia työnkuvan suhteen, löytää paremmin itselleen sopivat työpaikat ja -tehtävät – ja työnhaku alkaa tuottaa tulosta. Olen etenkin henkilöstöpalvelualalla huomannut, että jos hakijaa ei voi hakemuksen perusteella yhdistää helposti mihinkään liiketoimintaan tai tehtävänkuvaan, on sopivaa paikkaa hankala lähteä etsimään.”

3. Panosta avoimeen hakemukseen

Avoin työhakemus lähtee useimmiten omasta motivaatiosta ja innostuksesta tiettyä työnantajaa kohtaan, mikä jo itsessään helpottaa hakemuksen kirjoittamista.

Vilen kannustaa näyttämään hakemuksessa innostuksensa ja kertomaan avoimesti, mikä tekee juuri tästä työnantajasta erityisen houkuttelevan.

Kuten ei tavallisessakaan hakemuksessa, ei avoimessakaan hakemuksessa kannata keskittyä vain omiin toiveisiin. 

”Mieti, mitä haluaisit oikeasti tehdä siellä organisaatiossa ja miksi haluat juuri heille töihin. Kerro myös, millaista arvoa ja osaamista toisit mukanasi. Kun panostat hakemukseen huolella, on parempi mahdollisuus jäädä mieleen.”

4. Kokeile julkista työnhakupostausta

Toisinaan sosiaalisessa mediassa ja etenkin LinkedInissä tulee vastaan avoimia työnhakupostauksia teksti-, kuva- tai videomuodossa. LinkedInissä aktiivinen Vilen myöntää, että postaukset kiinnittävät hänen huomionsa. 

”Etenkin avoimet videohakemukset ovat jääneet mieleen. Kun katson näitä videoita, mietin, tulisiko mieleen joku tehtävä tai organisaatio, mihin henkilö voisi olla sopiva.”

LinkedIn on Vilenin mukaan hyvä kanava näille postauksille, sillä siellä työnantajat ja työnhakijat kohtaavat. Hänen mukaansa LinkedInissä vallitsee myös hyvä henki, ja ihmiset ovat mielellään avuksi.

”Julkinen työnhakupostaus on ihan pätevä tapa hakea töitä, ja joskus sen avulla saattaa tärpätä. Useimmiten työnhaku vaatii kuitenkin myös muuta aktiivisuutta ja hakemuksia avoimiin paikkoihin.”

5. Ole kärsivällinen

Siinä missä työpaikkailmoituksissa tavallisesti ilmoitetaan rekrytoinnin aikataulu, on avoimen työhakemuksen lähettäjän oltava erityisen kärsivällinen.

”Työnhaussa tuloksia ei välttämättä tule ensimmäisten päivien tai viikkojen aikana. Vaikka työpaikkaa ei olisi heti tarjota, se ei tarkoita, etteivät hakijat olisi rekrytoijan mielessä. Kun soveltuva tehtävä aukeaa, voi hyvinkin olla, että hakemus on jäänyt rekrytoijan mieleen.”

Jos hakemukseen ei tule minkäänlaista kuittausta, kannustaa Vilen olemaan rohkeasti yhteydessä sopivaan henkilöön yrityksestä. 

”Soittaa kannattaa muutenkin, jos mielessä on kysymyksiä yritykseen tai tiettyyn rooliin liittyen. Kerran eräs hakija on jopa onnistunut kutsumaan itsensä haastatteluun puhelimessa”, Vilen paljastaa.

Katso myös videolta vinkit avoimen työhakemuksen tekemiseen:

Lue myös:

Tällainen työhakemus toimii joka tilanteessa – muista ainakin nämä 5 asiaa

Miten aloittaa työhakemus? Katso 12 vinkkiä ja esimerkit, joiden avulla erotut hakijoiden joukosta

Asiantuntija paljastaa työnhakijoiden yleisimmät virheet – oletko sortunut näihin?

”Miksi hait tätä työpaikkaa?” Näin hurmaat rekrytoijan vastauksellasi työhaastattelussa



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Myyntitiimin kapteeniksi Seinäjoelle, Poriin tai Jyväskylään

Myyntitiimin kapteeniksi Seinäjoelle, Poriin tai Jyväskylään

Jyväskylä ja 2 muuta – Julkaistu 7.2.
Lastenlääkäriksi Mehiläiseen

Lastenlääkäriksi Mehiläiseen

Helsinki ja 21 muuta – Julkaistu 2.2.
Raskaan kaluston mekaanikko

Raskaan kaluston mekaanikko

Tampere ja 3 muuta – Julkaistu 5.2.
Asiakaspalvelijoita ja etuuskäsittelijöitä kesätöihin

Asiakaspalvelijoita ja etuuskäsittelijöitä kesätöihin

Helsinki ja 11 muuta – Julkaistu 1.2.
Kesätöihin ISS:lle

Kesätöihin ISS:lle

Espoo ja 10 muuta – Julkaistu 15.1.
Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 10.1.
Kesätöihin Helsingin kaupunkiympäristöön

Kesätöihin Helsingin kaupunkiympäristöön

Helsinki – Julkaistu 1.2.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.