Työhakemus

7 yleistä aloittelijan virhettä työhakemuksessa – ja miten vältät ne

7 yleistä aloittelijan virhettä työhakemuksessa – ja miten vältät ne
Kun tutustut sekä työnantajaan että omiin vahvuuksiisi ja motivaatiotekijöihisi huolella, vältät yleiset virheet työhakemuksessa.

Tuntuuko työhakemuksen kirjoittaminen hankalalta? Hyvä hakemus kertoo motivaatiostasi ja taidoistasi sekä avaa persoonaasi. Lue, miten vältät yleiset virheet työhakemuksessa.

Työhakemuksen kirjoittaminen voi tuntua tuskaiselta – etenkin, jos et ole vielä kovin harjaantunut työnhakija tai työkokemusta ei ole ehtinyt karttua merkittävästi.

Varsinkin uran alkuvaiheessa ansioluettelolla voi olla vaikea pärjätä kilpailussa, kun takana ei ole vielä vuosien kokemusta. Tällöin työhakemuksen merkitys nousee erityisen tärkeäksi ja on erinomainen paikka erottua. Hyvä työhakemus on keinosi avata motivaatiotasi, asennettasi ja taitojasi sekä napata paikka.

Listasimme yleiset virheet työhakemuksessa, joihin aloittelevat (ja miksei kokeneemmatkin) työnhakijat usein sortuvat. Kerromme myös, miten korjaat ne:

1. Työhakemuksesi on liian pitkä

Älä ota mallia koulun esseistä, sillä liian pitkät työhakemukset saavat rekrytoijan huomion herpaantumaan ja johtavat siihen, että tärkeimmät pointit hukkuvat tekstimassaan.

Korjaa: Pidä hakemus yksinkertaisena, selkeänä ja tiiviinä. Tässä kaikki, mitä hakemuksessa tarvitsee ilmetä:

  • miksi palkata sinut
  • miksi haet juuri tätä työpaikkaa
  • kuinka aiot menestyä työssä

Kerro nämä asiat tiiviisti, mutta havainnollistavasti ja anna persoonasi näkyä tekstissä ja sanavalinnoissa.

2. Hakemuksen tyyli ei ole osuva

Varo turhia korulauseita äläkä yritä vaikuttaa hienommalta kuin olet. Koukeroinen kieli saa sinut kuulostamaan kaikkkea muuta kuin siltä todelliselta, helposti lähestyttävältä ja hyvältä työntekijältä, joka olet.

Toisaalta hakemusta ei kannata heittää täysin lekkeriksi. Käytä hakemuksessa samanlaista tyyliä kuin työnantaja käyttää työpaikkailmoituksessa. Jos työnantaja viestii rennosti, hakemuskin voi olla tavallista rennompi.

Korjaa: Käytä selkeää yleiskieltä. Sen sijaan, että kirjoittaisit "haluaisin ilmaista kiinnostukseni yrityksessänne olevaa avointa työpaikkaa kohtaan", kirjoita mieluummin näin: "innostuin myyjän paikasta, koska…"

Hakemuksesi epäluonnolliset ja turhan muodolliset kohdat huomaat, kun luet hakemuksesi ääneen ja tarkkailet, mitkä ilmaukset tuntuvat kömpelöiltä.

3. Työhakemuksesi ei ole räätälöity

Olet varmasti kuullut ohjeen siitä, että hakemus tulee kohdistaa erikseen jokaiselle työnantajalle, jotta se tuo esiin aidon motivaatiosi. Tähän ei valitettavasti riitä se, että kerrot pitäväsi kyseisestä yrityksestä.

Korjaa: Tuo tietämyksesi työnantajasta esiin esimerkkien avulla. Tutustu aina työnantajaan huolellisesti ennen hakemuksen kirjoittamista.

Tutki, mitä työnantaja tarjoaa asiakkailleen, millainen brändi ja strategia sillä on ja millainen kulttuuri työpaikassa vallitsee.

Vielä parempi on, jos löydät tietoa juuri siitä tiimistä, johon olet hakemassa. Keräämäsi tiedon pohjalta pystyt kertomaan, mitä lisäarvoa voisit tuoda työnantajan ja tiimin toimintaan. Näin voit tuoda esiin kiinnostuksesi ja osoittaa, että sinulla on ideoita toiminnan parantamiseen.

4. Olet liian vaatimaton

Älä koskaan vähättele itseäsi työhakemuksessa! Unohda lauseet kuten "en ehkä ole paras hakija tehtävään, mutta…" tai "antakaa minulle mahdollisuus näyttää kykyni". Hakemuksessa ei kannata myöskään kertoa omista heikkouksistaan.

Korjaa: Keskity vahvuuksiisi. Vaikka sinulla ei olisikaan täysin vaadittua osaamistasoa, älä anna sen häiritä. Kerro itsestäsi rehellisesti, mutta sopivan itsevarmasti. Perustele hakemuksessa, miksi olet vahva ehdokas paikkaan. Lue työpaikkailmoitus ja vastaa siihen niillä taidoillasi, jotka sopivat parhaiten työnkuvaan.

Jos sinulla ei ole vielä paljoa työkokemusta, voit kertoa esimerkiksi kouluajan luottamustehtävistäsi, harrastuksistasi tai vapaaehtoistyöstä.

Lue myös: Suomalaiset ovat liian vaatimattomia työnhakijoita, sanoo asiantuntija – etenkin yhtä asiaa kannattaisi korostaa enemmän

5. Keskityt liikaa itseesi

Rekrytoija tietää jo, että hakemasi työpaikka olisi sinusta mahtava juttu ja veisi urasi uusiin korkeuksiin. Enemmän heitä kiinnostaa, miksi sopisit tehtävään, millaista lisäarvoa toisit työntantajalle ja miten kehittäisit työtä.

Korjaa: Keskity siihen, mitä voit antaa työnantajalle. Mieti, mitkä asiat koulutuksessasi ja kokemuksessasi auttaisivat sinua kyseisessä työssä. Miten työnantaja voi hyötyä taidoistasi? Millaisia ideoita sinulla on?

Tuo myös innostustasi ja kiinnostustasi esille, sillä tietysti rekrytoija haluaa palkata tekijän, joka on motivoitunut työskentelemään juuri kyseisessä paikassa. Älä kuitenkaan vain totea, että olet todella kiinnostunut, vaan kerro, mikä tehtävässä houkuttelee ja miksi.

6. Kerrot työhön liittymättömiä tai itsestäänselviä asioita

Älä turhaan tee listoja positiivisista, mutta geneerisistä adjektiiveista, kuten "olen ahkera, oma-aloitteinen ja rehellinen työntekijä", sillä se ei erotu joukosta, ei kuulosta vakuuttavalta eikä oikeastaan kerro mitään ilman perusteluja. Ei kannata myöskään kertoa esimerkiksi sukupuoltasi, siviilisäätyäsi tai ikääsi, sillä ne eivät ole oleellisia tietoja työpaikan suhteen.

Korjaa: Kerro kokemuksesta ja taidoista, jotka sopivat tehtävään. Voit toki kuvailla itseäsi myös adjektiivein (jos et valitse kuluneimpia), mutta syvennä niitä esimerkeillä. Perustelu on asian ydin: voit aina sanoa, että osaat tätä ja tuota, mutta sinun on saatava rekrytoija myös uskomaan se.

Jos olet kuvaillut esimerkiksi olevasi ”ahkera”, voit kirjoittaa jotakin tällaista: "Jos työpaikalla on hiljaista, etsin jatkuvasti fiksua tekemistä: eräänä hiljaisena päivänä siivosin ja järjestin koko sadevaateosaston uudelleen ja sain hyvää palautetta esihenkilöltäni."

7. Painotat turhan paljon koulutusta

On ymmärrettävää, että ensimmäisiä työpaikkoja hakiessa CV näyttää tyhjältä. Silloin voi hyvin kertoa tärkeitä esimerkkejä myös koulumenestyksestä. Myöhemmissä vaiheissa uraa on kuitenkin turha luetella kaikkia käymiäsi kouluja ja kursseja ja niistä saamiasi arvosanoja, elleivät ne ole erityisen relevantteja juuri tätä työtä hakiessa.

Korjaa: Jos puhut koulutuksesta, kerro, mitä tärkeää opit. Millaista osaamista kehitit erikoistumalla tai valinnaisten aineiden avulla? Mitä kyseisen työn kannalta oleellista opit? Osallistuitko pakollisen opetuksen ulkopuolisiin aktiviteetteihin, kuten hallitustyöhön? Kerro saavutuksistasi, jos ne liittyvät jotenkin hakemaasi työpaikkaan. Aktiivisuus, kuten luottamustehtävien hoitaminen, osoittaa, että sinulla riittää motivaatiota myös muuhun kuin pakolliseen.

Tällaisen kokemuksen avulla voit osoittaa esimerkiksi, että olet järjestelmällinen, sinulla on johtamistaitoja tai että osaat työskennellä tiimissä.

Lue myös:

Tällainen työhakemus toimii joka tilanteessa – muista ainakin nämä 5 asiaa

Miten aloittaa työhakemus? Katso 12 vinkkiä ja esimerkit, joiden avulla erotut hakijoiden joukosta

Oletko sinäkin sortunut näihin? Katso työhakemusten pahimmat kliseet – ja miten erotut joukosta

Asiantuntija paljastaa työnhakijoiden yleisimmät virheet – oletko sortunut näihin?


authorimage

Meri-Tuuli Talsi

Lisää kirjoittajasta

Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Kesätyöntekijöitä WorkPowerille

Kesätyöntekijöitä WorkPowerille

Uusi Helsinki ja 11 muuta – Julkaistu 22.1.
Kesätyöntekijöitä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Kesätyöntekijöitä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Uusi Vantaa ja 3 muuta – Julkaistu 22.1.
Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Uusimaa ja 4 muuta – Julkaistu 3.1.
Monipuolisia nuoriso-ohjaajan tehtäviä alan opiskelijoille

Monipuolisia nuoriso-ohjaajan tehtäviä alan opiskelijoille

Helsinki – Julkaistu 19.1.
Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 10.1.
Kesätöihin ISS:lle

Kesätöihin ISS:lle

Espoo ja 10 muuta – Julkaistu 15.1.
UPM Kesätyöhaku

UPM Kesätyöhaku

Finland ja 18 muuta – Julkaistu 1.12.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.