Työhakemus

Tällainen työhakemus toimii joka tilanteessa – muista ainakin nämä 5 asiaa

Tällainen työhakemus toimii joka tilanteessa – muista ainakin nämä 5 asiaa
Kerran huolella tehty työhakemuspohja nopeuttaa työnhakua myös jatkossa, kun räätälöintiä tarvitsee tehdä vain vähän.

Kun työpaikkaa hakee tositarkoituksella, ei yksi hakemus riitä – niitä saatetaan tarvita kymmeniä. Lue, miten teet työhakemuspohjan, joka toimii pienellä muokkauksella lähes joka tilanteessa.

Kenties yleisin vinkki työnhakuun ja työhakemuksen tekemiseen on hakemuksen räätälöiminen jokaiseen haettuun työpaikkaan erikseen. Vinkki on tarpeellinen, sillä geneerisellä massahakemuksella erottuminen – ainakaan positiivisesti – on vaikeaa.

Motivaatio työtehtävää kohtaan on yksi työnantajia eniten kiinnostavista ominaisuuksista työnhakijoissa, joten työnantaja etsii hakemuksesta merkkejä siitä, että hakija todella haluaa osaksi juuri heidän tiimiään – siksi räätälöinti on maineensa arvoista.

Jos kuitenkin ollaan ihan rehellisiä, ei jokainen haettava työpaikka voi mitenkään olla unelmien pesti, josta runoilee vaivatta timanttisen hakemuskirjeen kuin paraskin työnhaun Runeberg. 

Etenkin kesätöitä tai ensimmäistä työpaikkaa metsästäessä moni hakee kymmeniä eri työpaikkoja, usein vielä sellaisia, jotka eivät välttämättä saa kiljumaan innosta – vaikka työn saadessaan sen hoitaisikin mallikelpoisesti. 

Tämän artikkelin ohjeilla kirjoitat hakemuskirjeen, joka pienillä muokkauksilla toimii useimmissa hauissa ja antaa vaikutelman motivaatiosta ja räätälöinnistä. Panostuksen ja räätälöinnin määrää voit säädellä sen perusteella, kuinka palavasti paikan todella haluat.

Kerran hyvin muotoiltu työhakemuspohja mahdollistaa sen, että sitä on helppo muokata haetun paikan mukaan. Katso tästä vinkit monikäyttöiseen työhakemuspohjaan, jolla voit hakea kohtuullisen pienellä vaivalla lukuisia eri paikkoja.

1. Aloita työhakemuspohja tiiviillä esittelyllä itsestäsi 

Kerro itsestäsi informatiivisesti ja tiiviisti, mutta tuo rohkeasti mukaan myös omaa persoonaa. Mieti, mitkä ovat yleisimpiä arvostettuja ominaisuuksia hakemissasi tehtävissä ja vaihtele kuvauksen adjektiiveja tai ominaisuuksia sen perusteella, mitä ilmoituksessa toivotaan – toki rehellisyyden rajoissa. Voit kokeilla esimerkiksi jotain tällaista:

”Olen Maija, asiakaspalveluhenkinen tuleva merkonomi, joka nauttii erityisesti ainutkertaisen asiakaskokemuksen luomisesta ja syttyy kinkkistenkin ongelmien ratkaisemisesta – juuri siksi liittyisinkin innosta kihisten (yrityksen nimi tähän) asiakaspalvelutiimiin.”

Katso videolta vinkit ja esimerkit työhakemuksen aloittamiseen:

2. Kerro, mitä sinä voit tuoda työnantajalle

Kerro tässä vaiheessa hakemusta, millaista alaan liittyvää osaamista ja kokemusta sinulle on kertynyt aiemmista työpaikoista tai opintojen tai harrastusten kautta. Mainitse aiemmat työtehtäväsi, jotka ovat merkittäviä nyt hakemasi tehtävän kannalta tai korosta koulutustasi, mikäli se on suurin vahvuutesi juuri tähän tehtävään.

Tämä on myös hyvä paikka kertoa tavoitteistasi – tietysti niin, että se kytkeytyy siihen, mitä hakemassasi yrityksessä pääset tekemään. Voit esimerkiksi mainita, että tavoitteesi on kasvaa myyntityön huippuammattilaiseksi, ja että tekisit sen mieluiten juuri tämän firman ammattilaisten siivittämänä.

Mikäli kokemusta tai sopivaa koulutusta ei vielä takataskusta löydy, voit kertoa muista vahvuuksistasi. Voisiko esimerkiksi kielitaitosi, sosiaalisen median osaamisesi tai vaikka harrastustaustasi olla jotain sellaista, joka kannattaisi nostaa esiin? 

3. Osoita motivaatiosi 

Kerro viimeistään tässä vaiheessa, miksi haet juuri tätä työpaikkaa juuri tässä organisaatiossa. Mikä siinä on erityisen kiinnostavaa? Onko firma tunnettu innovatiivisuudestaan, hyvästä hengestään tai vaikka kansainvälisyydestään? 

Onko työnkuva juuri sitä, missä olet parhaimmillasi, vai onko toimiala erityisen lähellä sydäntäsi? Voit myös kertoa kokemuksistasi esimerkiksi yrityksen tai organisaation asiakkaana, jos sinulta sellaista löytyy – toki hyvässä hengessä.

Osoita, että olet tehnyt kotiläksysi ja kerro, miksi juuri tämä työ on poikkeuksellisen houkutteleva. Kerro myös, millainen (positiivinen) mielikuva sinulla on työnantajasta ja miksi haluaisit tuoda työpanoksesi juuri heille. Älä sorru liioitteluun, mutta pienestä imartelusta ei varmasti ole haittaa.

4. Kerro luonteestasi

Viimeistään nyt on aika laittaa persoonaa peliin – mikä erottaa sinut muista hakijoista?

Kerro tärkeimmistä ominaisuuksistasi, jotka voit tuoda työhön – nämä ovat pääasiassa pysyviä ominaisuuksia, joten tätä osuutta työhakemuspohjasta ei tarvitse päivittää niin usein. 

Toki voit hieman tutkailla työpaikkailmoitusta ja painottaa sen perusteella erilaisia ominaisuuksia – toiseen paikkaan saatetaan etsiä enemmän rentoa ja huumorintajuista tyyppiä, kun taas toisissa tehtävissä kannattaa korostaa kunnianhimoa ja kilpailuhenkeä.

Jos olet sinnikäs, looginen, äärimmäisen visuaalinen tai lyömättömän hyvä tiimikaveri, on tässä hyvä hetki kertoa siitä. Kerro myös, miten aiemmat kollegasi tai ystäväsi kuvailevat sinua, ja pyri osoittamaan esimerkeillä, miten nämä ominaisuudet näkyvät päivittäisessä toiminnassasi. 

Kerro lisäksi, mikä sinua motivoi ja millaiset asiat sinulle työpaikassa ovat tärkeitä.

5. Tiivistä tärkeimmät pointit viimeiseen kappaleeseen

Tiivistä loppuun vielä kolme tärkeintä asiaa, jotka toisit mukanasi hakemaasi työhön – räätälöi nämä aina haetun paikan mukaan. Nämä voivat olla esimerkiksi alan asiantuntemuksesi, ongelmanratkaisukykysi sekä tinkimätön asenteesi – tietysti juuri oman osaamisesi pohjalta.

Päätä hakemuksesi kohteliaasti virkkeeseen, jossa toivot pääseväsi keskustelemaan työtehtävästä lisää työhaastattelun merkeissä.

Katso vinkit työhakemuksen tekemiseen myös videolta:

Lue myös:

Etkö millään löydä uutta työpaikkaa? Työnhakuohjaaja antaa 5 täsmävinkkiä, joilla onnistut

8 vinkkiä kesätyön nappaavan CV:n kirjoittamiseen

Katso 30 hyödyllistä työhaastattelukysymystä – ja älä unohda tärkeää seikkaa

Aika päivittää CV? Katso tyylikkäät ja helposti muokattavat CV-pohjat



Jaa artikkeli:


Mitä mieltä olit artikkelista?

Vastaa ja näet muiden vastaukset

Uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Luetuimmat


Tuoreimmat

Duunitori suosittelee

Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Asiakashankkijoita liikkuvaan rooliin Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen

Uusimaa ja 4 muuta – Julkaistu 3.1.
Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Palmian turvallisuusalan kesätyöpaikat 2024, pääkaupunkiseutu

Helsinki ja 2 muuta – Julkaistu 10.1.
Kesätöihin Rinnekodeille

Kesätöihin Rinnekodeille

Oulu ja 12 muuta – Julkaistu 15.1.
Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle

Haussa myyjiä Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle

Turku ja 2 muuta – Julkaistu 2.1.
Kesätöihin Metsä Groupin tuotantolaitoksille

Kesätöihin Metsä Groupin tuotantolaitoksille

Hämeenlinna ja 12 muuta – Julkaistu 8.1.
Kesätöihin Valion tuotantoon ja logistiikkaan

Kesätöihin Valion tuotantoon ja logistiikkaan

Helsinki ja 11 muuta – Julkaistu 15.1.
Kesätyöntekijöitä Satakunnan hyvinvointialueelle

Kesätyöntekijöitä Satakunnan hyvinvointialueelle

Satakunta ja 16 muuta – Julkaistu 2.1.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Uusi suosikki lisätty!

Suosikkejasi ei tallenneta! Rekisteröidy, niin voit palata niihin vielä myöhemmin.

Suosikit täynnä!

Rekisteröidy, niin voit tallentaa lisää suosikkeja ja palata niihin vielä myöhemmin.