Raha ei enää ratkaise – yhä useampi valitsee lyhennetyn työajan ja panostaa arjen mielekkyyteen. Nelipäiväinen työviikko on myös 28-vuotiaan Lauran ratkaisu. Lue, miksi hän päätyi lyhyempään työviikkoon ja miten matalampia tuloja voi kompensoida.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 17.5.2019.
28-vuotias Laura Merinen työskentelee asiakaspalvelijana tavaratalossa. Hänellä on omasta tahdostaan osa-aikainen 29 tunnin viikkosopimus.
”Vanhempi sukupolvi ei tunnu aina ymmärtävän, miksei työ kelpaa jos sitä riittäisi. Minulle kokemukset ovat tärkeämpiä kuin omaisuuden kerryttäminen”, Merinen sanoo.
Hän on huomannut, että monelle ajatus lyhyemmästä työviikosta jää huoleen taloudellisesta pärjäämisestä.
”Monet eivät halua pienentää työmääräänsä, jos tulot tippuvat. Itse koen, että mitä enemmän tienaa, sitä enemmän kuluttaa. Meidän yhteiskunnassamme monella olisi varaa vähentää kulutustaan.”
Meriselle omistamista tärkeämpää onkin kokemuksien tuoma rikkaus. Häntä harmittaa, etteivät kaikki ymmärrä tällaista ajattelutapaa, vaan näkevät vain henkilön omaisuuden.
”Kokemuksista rikastumista ei juuri pidetä minään, eikä ihailla sitä kuinka tyytyväinen ihminen on, vaan sitä kuinka paljon hän omistaa. Mutta minä en kokisi saavani mitään siitä, jos tekisin enemmän töitä. Minusta tuntuu, ettei minulle jää tarpeeksi aikaa tehdä sitä, mitä haluan.”
”En enää odota koko ajan lomaa”
Meriselle lyhyempi työviikko on tuonut mukanaan paitsi tyytyväisyyttä työpaikalla, myös omassa elämässä.
”Jaksan nykyään työssä paljon paremmin. Ennen selailin jatkuvasti avoimia työpaikkoja, mutta nyt viihdyn työssäni hyvin.”
Merinen ei koe odottavansa lomia kuten ennen, sillä hän pääsee toteuttamaan itselleen tärkeitä asioita yhdessä kumppaninsa kanssa ympäri vuoden.
”Näen vuorotyötä tekevää puolisoani paljon enemmän ja pääsemme helposti lähtemään yhdessä vaikka mihin, kun meillä on monesti kolme yhteistä vapaapäivää peräkkäin. Olen paljon tyytyväisempi elämääni ja arkeeni näin.”
Rohkeasti esihenkilön puheille
Kaupan alalla osa-aikaisuus on yleistä, eikä Merinen ole saanut työpaikallaan lainkaan kummastelua valinnastaan.
”Kannattaa puhua esihenkilölle siitä, kuinka paljon paremmin työssä jaksaisi ja siitä, miten motivaatio tehdä hyvää jälkeä pysyisi korkealla silloin, kun työ ja vapaa-aika ovat hyvässä tasapainossa”, hän kannustaa.
Jokaisella on elämälleen erilaiset toiveet, joita Merisen mukaan tulisi ymmärtää paremmin. Kaikki eivät halua työn määrittelevän elämää liiaksi.
”Asenteet ovat muuttuneet ehkä jonkin verran, mutta edelleen työssä menestymistä ja omaisuuden kerryttämistä arvostetaan suuresti. Kaikki eivät kuitenkaan tahdo elää näin, ja se tulisi myös ymmärtää.”
Lue myös: