Työuupumus eli burnout on seurausta pitkittyneestä stressistä, ja siksi sen torjunnassa ennaltaehkäisy onkin äärimmäisen tärkeää. Jos oma työkyky on kuitenkin jo päässyt heikkenemään, on ryhdyttävä toimenpiteisiin.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 11.3.2018.
Työuupumuksen torjunnassa ennaltaehkäisy on avainasemassa. Jos työuupumus pääsee kuitenkin kehittymään vakavaksi, ei työntekijän oireiden hoitaminen riitä, vaan myös työolosuhteisiin on puututtava.
Työterveyslaitoksen johtaja ja työterveyspsykologian dosentti Kirsi Ahola linjaa, että ehdoton raja omaan uupumukseen puuttumiselle on se, kun huomaa, että oman työn laatu ei enää ole sitä mitä pitäisi olla, tehtävät eivät valmistu ajoissa tai tavoitteet jäävät saavuttamatta. Silloin ensimmäinen askel tilanteen käsittelyyn on keskustelu esihenkilön kanssa.
”Ensimmäisessä keskustelussa ei tarvitse puhua väsymyksestä, vaan kannattaa lähteä siitä, että työn eteneminen on vaarassa”, Ahola kertoo.
”Jos keskustelu ei syystä tai toisesta johda toimenpiteisiin, tai mikäli esihenkilölle herää huoli työntekijän terveydestä, voi olla syytä kääntyä työterveyden puoleen.”
Katso työuupumuksen oireet täältä »
Työntekijöiden jaksamista on tärkeää tukea jo ennen uupumista
Uupumistapauksissa on oireiden lisäksi ensiarvoisen tärkeää tarkastella syitä, jotka ovat tilanteeseen johtaneet. Kun työntekijän uupuminen havaitaan ajoissa, voidaan jo töiden uudelleen järjestämisellä saada hyviä tuloksia.
Esimerkiksi esihenkilön ja kollegoiden tuki, vaatimusten laskeminen tai ryhmätyöskentelyn lisääminen voivat yhdessä oman hyvinvoinnin hoitamisen lisäksi auttaa uupumuksen selättämisessä.
Liiallista kuormitusta voivat ennaltaehkäistä myös seuraavat asiat:
- selkeät työn tavoitteet ja tehtäväkuvat
- työnjaon ja vastuiden selkeys
- sopiva työmäärä ja työtahti
- mahdollisuus vaikuttaa omaa työtä ja työyhteisöä koskeviin asioihin
- tasapuolinen ja kuunteleva esihenkilö
- työyhteisön yhteiset toimintatavat, pelisäännöt ja käytännöt
Jos esimerkiksi työmäärä kasvaa liian suureksi, asia on hyvä ottaa puheeksi esihenkilön kanssa heti. Tällöin voitte yhdessä arvioida, mitkä työtehtävät ovat tärkeimpiä ja mitä voisi hoitaa myöhemmin tai kenties siirtää jollekin muulle – tai jättää kokonaan tekemättä.
Työpäivän aikana on myös tärkeää muistaa pitää riittävästi taukoja, ja huolehtia omasta jaksamisesta myös töiden ulkopuolella – riittävä määrä unta, liikuntaa ja mielekästä tekemistä vapaa-ajalla luovat hyvän pohjan jaksamiselle.
Pelkkä oireiden hoitaminen ei riitä
Jos työkyky on jo madaltunut, tarvitaan jonkin verran aikaa elpymiselle, konsultointiapua ja tukea toipumiseen. Myös omia toimintatapoja on tällaisessa tilanteessa syytä tarkastella ja muokata.
Vakavasti uupunut potee usein myös psyykkistä tai fyysistä sairautta, joka pitää hoitaa ennen kuin työtilanteeseen voidaan palata.
”Pelkästään ihmisen tai oireiden hoitaminen ei kuitenkaan riitä. Aina tarvitaan myös työtilanteen uudelleen organisointia, jotta työntekijä ei palaa samaan kuormittavaan tilanteeseen ja uuvu uudestaan”, Ahola muistuttaa.
Hän haluaa kuitenkin korostaa, että burnout tai uupumus ei ole pysyvä tila.
”Uupumisesta voi toipua, vaikka se vie aikaa. Voisi sanoa, että siinä oppii kantapään kautta kaikenlaista, toipuu entistä viisaampana ja osaa jatkossa tarkkailla omaa jaksamista entistä paremmin ja välttää uupumisen.”
Hallitse stressiä ja ennaltaehkäise työuupumus
- Jaa aikaa ja energiaa sopivasti kaikille elämänalueille.
- Pidä huoli, että töiden lisäksi arkeesi kuuluu myös palauttavia aktiviteetteja.
- Arvioi säännöllisesti omaa hyvinvointiasi.
- Tartu mahdollisiin epäkohtiin ja etsi vaihtoehtoisia toimintatapoja.
- Ota epäkohdat puheeksi työyhteisössä.
- Hae terveydenhuollosta apua, jos tilanne ei muuten ratkea.
Lähde: Työterveyslaitos
Lue myös:
Viekö työpäivä kaikki voimat? Vältä 5 yleistä virhettä ja jaksa paremmin
Epäiletkö, että työkaverisi on uupunut? Älä epäröi, vaan puutu tilanteeseen varhaisessa vaiheessa