Nykyajan tietotyössä korostuu henkisen hyvinvoinnin merkitys – ja myös johtajat tarvitsevat tukea työssään. Lue, miten psykologinen valmennus on auttanut Duunitorin johtoa koko organisaation, valmennettavien ja valmentajan näkökulmasta.
Työpaikalla viihtyminen, hyvä työilmapiiri, voittava työkulttuuri, tuloksekas liiketoiminta. Kaikki nämä asiat edellyttävät hyvää johtamista. Johtaja taas tukee työssään tiimejä, mutta saattaa itse jäädä yksin ja vaille tukea monissa tilanteissa.
Samaan aikaan henkisen hyvinvoinnin ongelmat kasvavat työelämässä. Yhä useampi organisaatio ja yksilö on tunnistanut, että mielestä on tärkeää pitää huolta siinä missä kehostakin.
Miten työnantaja voi vastata näihin tarpeisiin? Duunitorilla ammattilaisten psykologista tukea on tarjolla koko henkilöstölle Auntie-palvelun ja yrityksen työterveyspalveluista vastaavan Heltin kautta.
Tämän lisäksi Duunitorin johto on kokeillut tänä vuonna kasvuyrityksiä valmentavan Laavu Performancen valmennusta. Nyt kerromme yrityksen, valmennettavien ja valmentajan näkökulmasta, miten johtajien psykologinen valmennus auttaa yksilöitä ja koko työyhteisöä.
”Tunnen edistyneeni jokaisen valmennuksen jälkeen”
Duunitorin operatiivinen johtaja ja toinen perustaja Martti Kuusanmäki käytti Laavun palvelua pitkään ennen kuin päätti kokeilla psykologista valmennusta koko yrityksen johdolle.
”Ajankohta Laavun palveluihin tutustumiselle oli täydellinen. Henkiseen hyvinvointiin panostaminen oli kasvussa, ja mielenterveydestä keskusteleminen oli arkipäiväistynyt”, hän kertoo.
"Valmentajani Lasse Karjalainen teki heti minuun vaikutuksen ammattitaidollaan. Jokaisen tapaamisen jälkeen tunnen edistyneeni konkreettisesti ja minulla on selkeät seuraavat askeleet, miten edetä."
Kuusanmäki päätyi Laavuun myös siksi, että perustajien ja johtajien valmennukseen keskittyvänä startup-yrityksenä se ymmärtää kasvuyritysten maailman kipukohtia.
Kun valmentaja ehdotti ajatusta valmennuksen laajentamisesta koko Duunitorin johdolle, Kuusanmäki innostui ajatuksesta.
Hyvä itsetuntemus auttaa johtamaan paremmin
Duunitori päätti hyödyntää valmennusta seuraavissa tavoitteissa:
- Johtajien itsetuntemuksen parantaminen
- Johtamistaitojen kehittäminen
- Johtajien hyvinvoinnin edistäminen
Kasvuyrityksen perustajana ja johtajana Kuusanmäki oli itse huomannut, että hyvä itsetuntemus on erityisen merkityksellistä menestyksekkään johtamisen kannalta.
Tiimi sai valmennusta yhdessä ja yksilöinä
Duunitori ja Laavu valitsivat menetelmiksi johtotiimin yhteisen valmennuksen ja johtajien yksilövalmennukset.
”Sekä yksilö- että tiimivalmennus toimivat myös yksinään, mutta tehokkain ratkaisu on molempien yhdistelmä”, sanoo Laavun päävalmentaja Lasse Karjalainen.
Ensimmäisessä tiimivalmennuksessa teemana oli itsetuntemus eli omien vahvuuksien ja kehittämiskohteiden ymmärrys. Toinen yhteinen valmennus keskittyi tunteiden johtamiseen ja siihen, miten tunteet vaikuttavat käyttäytymiseen ja suorituskykyyn.
”Valitsimme teemaksi tunteet, koska se on niin vaikea aihe”, Kuusanmäki kertoo.
Hän pitää tunteita oleellisina myös itsetuntemuksen kannalta: tiimin tunneilmaston ohella on tärkeää ymmärtää omia tunteita ja niiden vaikutuksia työhön.
Johtajien yksilövalmennusten sisällöt vaihtelivat: niissä käsiteltiin tunteiden ja itsetuntemuksen ohella muita kehittymisen kohtia ja vaikeita tilanteita. Jokainen valmennus räätälöidään valmennettavan tarpeiden mukaan.
Johdettavat antoivat positiivista palautetta
Lasse Karjalainen kertoo, että Duunitorin valmennettavat ovat saaneet oivalluksia johtamisestaan, stressinhallinnastaan ja yleisestä hyvinvoinnistaan.
Kun psykologiset ja tunnetaidot ovat kehittyneet, moni johtajista on myös saanut myönteistä palautetta tiimiläisiltään.
”Valmennus on auttanut johtajaporukkaamme löytämään yhteisen sävelen ja parantamaan johtamistaitojamme. Samalla Laavu on tarjonnut johtajillemme arvokkaan tilan, jossa he voivat jakaa ajatuksiaan ja huoliaan ammattilaisen kanssa. Joskus johtotehtävissä arki voi tuntua yksinäiseltä ja siltä, ettei ole ketään, jolle puhua”, sanoo Duunitorin Martti Kuusanmäki.
Valmennus yllätti Saaran: uusia oivalluksia ja konkreettisia työkaluja
Duunitorin Marketing Director Saara Holma oli hieman epäileväinen ennen valmennuksen alkua. Hän mietti, ovatko tapaamiset häntä varten, koska ei ollut mitään "kriisiä meneillään".
”Minulla ei ollut aiempaa kokemusta tällaisesta palvelusta. En ollut varma, hyötyisinkö siitä, koska minulla ei ollut mitään akuutteja ongelmia. Mutta nyt olen iloinen, että kokeilin valmennusta. Aina on asioita, joita työstää.”
Puolen vuoden valmennuksen jälkeen Holma on havainnut selviä tuloksia.
”Minulla on nyt konkreettisia työkaluja, jotka ovat jo parantaneet hyvinvointiani. Olen tuntenut oloni helpottuneeksi ja inspiroituneeksi.”
Holma on oppinut paljon itsestään, ajatusmalleistaan ja käyttäytymisestään – esimerkiksi omasta johtamistyylistään.
”Olen kokenut ahaa-elämyksiä, kun olen esimerkiksi ymmärtänyt, mistä tietty tunne tulee.”
Holma on varma, että valmennus kantaa hedelmää koko organisaatiolle. Johtamistaitoihin ja henkiseen hyvinvointiin satsaaminen on kaikkien etu.
”Kun tiimi voi hyvin, se näkyy aivan varmasti yrityksen tuloksissa”.
Millaisille työnantajille psykologinen valmennus sopii?
Laavun Lasse Karjalaisen mielestä psykologinen valmennus tarjoaa parhaan hyödyn yrityksille, jotka pyrkivät kasvamaan ja kehittymään – mutta haluavat tehdä sen psykologisesti kestävällä tavalla.
Kasvuyritykset toimivat yleensä erittäin kilpailullisessa ja vaativassa ympäristössä. Siksi on erityisen tärkeää varmistaa tiimin psykologinen suorituskyky ja hyvinvointi.
”Henkilökohtaisesti olen kyllästynyt lukemaan uutisia burnoutien ja muiden mielenterveyteen liittyvien ongelmien kasvavasta määrästä. Pystymme paljon parempaan”, Karjalainen sanoo.
”Olen erittäin tyytyväinen, että Duunitorin kaltaiset ajatusjohtajat pyrkivät muuttamaan tätä kulttuuria.”
Psykologisesti kestävän työelämän rakentaminen edellyttää Karjalaisen mielestä, että johtajat parantavat itsetuntemustaan. On tärkeää ymmärtää vahvuutensa ja heikkoutensa johtajana sekä varata aikaa niiden pohdinnalle.
Duunitorin Saara Holma ajattelee, että psykologinen valmennus sopii kaikille organisaatioille, jotka tahtovat ehkäistä työuupumusta ja muita mielenterveyden ongelmia.
”Me käymme kuntosalilla pysyäksemme fyysisesti kunnossa. Valmennuksessa on kyse samasta asiasta, mutta mielen kuntoilusta: sen avulla pysymme henkisesti kunnossa. Psyykkinen tuki auttaa voimaan paremmin työssä ja välttämään tai ainakin vähentämään sairauspoissaoloja.”
Lue myös:
Mitä jos jokainen työntekijä saisi oman valmentajan? Näin poikkeuksellinen malli toimii
Miten tulla oikeasti hyväksi johtajaksi? Nämä 6 ominaisuutta tarvitset