Matti joutui työpaikkakiusatuksi ja henkisen väkivallan uhriksi. Vuosia jatkunut tilanne lähes vei häneltä työkyvyn ja johti masennukseen sekä pitkään sairauslomaan. Nyt uudessa työpaikassa asiat ovat vihdoin hyvin.
Kaikki alkoi suurilla lupauksilla. Matti houkuteltiin töihin suureen yritykseen, jossa kaiken piti olla enemmän kuin hyvin.
”Uskoin niihin lupauksiin, liikaakin. Ei olisi kannattanut”, hän sanoo nyt, reilut viisi vuotta myöhemmin.
Matin tarina on pysäyttävä – mutta ei valitettavasti ainutlaatuinen, tai edes harvinainen. Työpaikkakiusaaminen on ilmiö, jota tapahtuu ihan tavallisilla suomalaisilla työpaikoilla. Se tarkoittaa toistuvaa, häiritsevää tai syrjivää käytöstä työyhteisössä. Esimerkiksi Työterveyslaitos kuvailee työpaikkakiusaamista näin:
"Työpaikkakiusaaminen on toistuvaa, pitkään jatkuvaa kielteistä kohtelua, loukkaamista, mitätöintiä tai sosiaalista eristämistä. Arjen ohimenevä huono kohtelu muuttuu kiusaamiseksi, kun asiaton ja loukkaava käyttäytyminen on toistuvaa ja pitkään jatkuvaa."
Suomen Mielenterveys ry:n mukaan kiusaaminen voi myös pahimmillaan olla traumatisoitumista aiheuttava kriisi, jonka seuraukset voivat näkyä esimerkiksi unettomuutena tai ahdistuneisuutena.
Juuri näin kävi Matin kohdalla. Hän joutui jäämään pitkälle sairauslomalle työpaikallaan kohtaamansa henkisen väkivallan vuoksi. Lopulta hänet pelasti ja kiusaamiskierteen katkaisi vasta irtisanoutuminen.
”Koko työurani lähes loppui ennenaikaisesti. Lopulta ainoa asia joka pelasti minut, oli irtisanoutuminen.”
Matti haluaa kertoa tarinansa, jotta joku muu samassa tilanteessa oleva voisi saada siitä apua. Matti esiintyy tässä jutussa nimettömänä, jotta hänen kokemuksensa eivät vaikuttaisi hänen asemaansa nykyisellä työpaikalla.
Työpaikkakiusaaminen sai alkunsa yhteisestä projektista
Työpaikkakiusaaminen alkoi lähes heti Matin aloitettua uudessa työssään. Hänellä oli jo tuolloin pitkä kokemus alaltaan, ja työ ja sen sisältö olivat hyvin tuttuja.
Matti päätyi samaan projektiin ensimmäisen kiusaajansa kanssa. Ongelmat alkoivat melko pian.
”Se meni nopeasti siihen, että hän vain käskytti minua, vaikka oli työssään kokemattomampi. Erilaisissa tilanteissa hän ilkkui, kuittaili ja naureskeli minulle. Hän myös tuntui suhtautuvan kaikkeen sanomaani ylimielisesti. Jos esimerkiksi sanoin, että en pääse palaveriin, hän vain naureskeli, että mitä sinulla muka silloin on”, Matti kuvailee.
”Minun sanallani ei ollut mitään painoarvoa.”
Matti halusi käsitellä kiusaamista yrityksen luottamushenkilön kanssa, ja tapaaminen järjestyikin.
”Silloin kaikki ylimielisyys oli poissa. Tämä henkilö oli selvästi epämukavassa olotilassa, eikä kieltänyt tekojaan.”
Lopulta yhteinen projektikin saatiin maaliin, ja Matti sai omasta työstään paljon kiitosta muilta.
”Kaikki mitä tein, oli väärin”
Matti siirtyi tässä vaiheessa eri projektiin kuin ensimmäinen kiusaajansa. Tilanne ei kuitenkaan parantunut – päinvastoin. Matti päätyi samaan tiimiin vielä pahemman työpaikkakiusaajan kanssa.
Tästä alkoi vuosia kestänyt piina.
”Hän on pahin minua vastaan tullut ihminen. Hän oli aluksi arka ja tuntui hyvin faktaorientoituneelta ihmiseltä, jolta puuttuivat vuorovaikutustaidot”, Matti kertoo.
Kyseinen henkilö näytti pian todelliset kasvonsa ja tuntui ottavan Matin silmätikukseen.
”Aloin sanoa hänelle vastaan projektissa, jossa hän määräsi kaikesta. Rupesin vastustamaan ja sanoin, että ei tätä kuuluisi tehdä näin. Kun olin esittänyt eriävän mielipiteen, minusta tuli hänelle kohde. Seuraavat vuodet kaikki mitä tein, oli väärin.”
Matti kuvailee työn arjen muuttuneen sellaiseksi, että jos hän avasi suunsa, kaikki ideat torpattiin.
”Palavereissa tämä kiusaaja pyöritteli silmiä, naureskeli ja mitätöi kaiken, mitä sanoin. Kaikki ideani olivat hänen mielestään huonoja. Jos kävimme lounaalla ja sanoin mitä tahansa, niin hän kumosi sen jollain faktalla.”
Matti yritti jälleen ratkaista tilannetta puhumalla. Hän ehdotti kiusaajalle kahdenkeskistä juttutuokiota ja kysyi suoraan, onko hän loukannut tätä jotenkin tai tehnyt jotain väärin.
”Ammattitaidostani ei tullut mitään valittamista. Kävin läpi tilannetta omasta näkökulmastani ja kerroin, miltä väheksyminen ja jyrääminen minusta tuntuivat.”
Keskustelu paljastui kuitenkin pahaksi virheeksi.
”Sen jälkeen en voinut avata suutani ilman, että tuli jotain sanomista tai ongelmia.”
Työpaikkakiusaaminen kannattaa nostaa heti esille
Työterveyslaitos kehottaa ottamaan kiusaaminen puheeksi mahdollisimman pian. Asiasta voi kertoa omalle esihenkilölle, HR:lle tai työsuojeluvaltutetulle. Monilla työpaikoilla on myös olemassa toimintamallit kiusaamistapausten varalle.
Kiusatuksi tulleen kannattaa kirjata ylös tapahtumia ja tilanteita, ja kertoa niistä mahdollisimman tarkasti ja konkreettisesti esihenkilölle.
Näin valmistaudut keskusteluun esihenkilön kanssa (lähde: Työterveyslaitos)
- Kirjaa tilanteet, joissa olet kokenut tulleesi kiusatuksi. Näin muistat tilanteet paremmin ja saat kerrottua niistä selkeästi.
- Kerää mahdollinen kirjallinen aineisto (epäasialliset sähköpostit, tekstiviestit).
- Mikäli sinun on helpompi ilmaista itseäsi kirjallisesti, kirjoita kokemuksistasi. Voit antaa kirjoituksesi esihenkilölle jo ennen yhteistä keskusteluanne.
- Mieti, mikä on tavoitteesi tilanteen muuttumisen kannalta. Mitä pitäisi tapahtua, että voit jättää asian taaksesi? Mitä olet itse valmis tekemään tilanteen rauhoittamiseksi?
Yleensä tilanteen selvittämiseksi esihenkilö juttelee kiusaajan kanssa, ja tämän jälkeen pyritään järjestämään yhteinen keskustelu, jossa ovat paikalla koettu kiusaaja sekä mahdollisesti esihenkilö, työsuojeluvaltuutettu tai luottamushenkilö.
Myös Matti otti tässä vaiheessa jälleen yhteyttä yrityksen luottamushenkilöön. Järjestettiin keskustelu, jossa oli mukana myös työterveyspsykologi. Keskustelussa käytiin Matin mukaan läpi kiusaajan toimintaa hyvinkin tarkasti.
”Silti kiusaaja vaikutti hyvin tunnekylmältä ja lähinnä murjotti ja tiuski. Hän ei tuntunut edes ymmärtävän, miksi tämä palaveri oli järjestetty. Lopulta hän vaati, että koko asiasta ei puhuttaisi kenellekään.”
Matti uskoo, että hänen työpaikallaan kiusaaminen mahdollistui ja sitä tapahtui siksi, että yrityksessä ei ollut varsinaisia esihenkilöitä, vaan kyseessä oli niin sanottu matala organisaatio.
”Ja se oli jo lähtökohtaisesti rikkinäinen kulttuuri, jossa johtoon kohdistuva kriittinen keskustelu tuntui kielletyltä.”
Kiusaaminen johti masennukseen ja pitkään sairauslomaan
Matin ja kiusaajan taival samassa tiimissä päättyi siihen keskusteluun. Matti siirtyi eri projektiin. Hän kuvailee seuraavia vuosia sumuiseksi jaksoksi elämässään. Vaikka kiusaajan kanssa ei tarvinnut enää tehdä yhdessä töitä, kohteli hän Mattia toimistolla kylmästi ja tuntui tarkkailevan häntä erilaisissa tilanteissa.
”Roikuin töissä. Minulla oli ihan selkeä työuupumus, mutta sisulla pystyin vetämään. Ajattelin vielä, että tämä on hyvä työpaikka ja kaiken pitää olla hyvin. En puhunut tapahtumista mitään kenellekään.”
Matti alkoi kuitenkin ajan myötä tutkia eri lähteistä, mitä tarkoittaa henkinen väkivalta.
”Kävin läpi omia kokemuksia ja nehän olivat lähes kuin oppikirjasta. Kaikki esimerkit täsmäsivät henkiseen väkivaltaan.”
Matti joutui lopulta jäämään pitkälle sairauslomalle. Diagnoosina oli keskivaikea masennus. Lääkäri määräsi rauhoittavia ja unilääkkeitä. Uni ei siltikään useimpina öinä tullut.
”Tuntui, että ei ole enää työelämään paluuta. Olin aina pienissä pätkissä sairauslomalla, ja töitäkin yritin tehdä, mutta kyllä se oli aika mahdotonta.”
Matti ei uskaltanut puhua kiusaamiskokemuksistaan kuin lähimmille työkavereilleen. Jossain vaiheessa joku alkoi levittää Matista ikäviä juoruja ympäri firmaa.
”Minulle naureskeltiin päin naamaa kun sanoin, että minulla on burnout ja olen ollut pitkään saikulla. Minusta tuli valehtelija kaikkien silmissä.”
Lopulta Matti totesi, että on pakko irtisanoutua. Sen hän teki ja katkaisi kaikki yhteydet työpaikkaan.
Uusi työ käänsi elämän suunnan
Työpaikkakiusaaminen aiheuttaa organisaatioille monenlaisia seuraamuksia ja kuluja. Esimerkiksi sairauspoissaolot lisääntyvät, töitä täytyy järjestellä uudelleen, työteho ja työn tuloksellisuus heikkenevät.
Pahimmat seuraukset tulevat tietysti kiusatuille: stressiä, keskittymisvaikeuksia, masentuneisuutta, hermostuneisuutta, univaikeuksia. Omanarvontunto heikkenee ja ahdistus syvenee.
Matille kävi onneksi lopulta hyvin. Hän löysi uuden työpaikan, jossa on ollut nyt melkein vuoden. Kaikki näyttää nyt valoisammalta.
”Tämä on oikeasti hyvä työpaikka. Kaikki kyselevät kuulumisia ja välittävät. Tämä on se oikea koti, se mihin olen halunnut. Tänne pääseminen oli onnenkantamoinen ja pelasti urani”, Matti tiivistää.
Hän ei ole vieläkään kertonut kiusaamiskokemuksistaan kuin muutamille ihmisille.
”Ihmiset eivät ymmärrä, jos heillä ei ole kokemusta tällaisesta. Pelottaa tosi paljon puhua näistä, koska leimaudun vaikeaksi tai heikoksi. Minulla on luottamusongelmia, en pysty vieläkään puhumaan asioistani. Yritän opetella päivä päivältä töissä.”
Matin neuvot työpaikkakiusatuille: ”Käytä kaikki keinot suojellaksesi itseäsi”
- Jos lähelläsi on ihmisiä, joiden toiminta näyttää tyypilliseltä narsistiselle, tunnekylmälle ja manipuloivalle henkilölle, on vain ajan kysymys milloin et enää palvele heidän päämääriään ja joudut itse kohteeksi. Ainoa vaihtoehto pysyä turvassa on poistua näiden ihmisten vaikutuspiiristä.
- Pidä huoli, että kokemasi epäasiallinen käytös dokumentoidaan kirjallisesti myös työnantajan puolelta.
- Käytä kaikki keinot suojellaksesi itseäsi, jos kiusaaminen jatkuu.
- Määrittele hyväksyttävän käytöksen rajat. Edellytä tätä kaikilta ja joka tilanteessa. Joustaminen tämän suhteen sysää sinut tilanteeseen, jossa ajan saatossa manipulatiivinen kiusaaja on venyttänyt rajasi olemattomiin.
- Älä ikinä suostu minkäänlaiseen salailuun tai peittelyyn kiusaamisen suhteen.
Lue myös: