Menikö työhaastattelu hyvin vai ei? Tietyt merkit kertovat, millaisen vaikutuksen teit haastattelijaan. Kuinka moni näistä osui kohdalle edellisessä haastattelussasi?
Työhaastattelu takana – nyt voi rentoutua! No, ei nyt ihan niinkään. Seuraavaksi jännitetään, oletko selvinnyt rekrytoinnin seuraavaan vaiheeseen tai peräti napannut unelmiesi pestin.
Mistä sitten tietää, kannattaako vielä elätellä toiveita vai laittaa uudet työnhakuverkot vesille? Ajatustenlukijoita emme ole, mutta on tiettyjä merkkejä, jotka saattavat antaa vihiä menestyksestäsi.
Tarkkaile siis näitä merkkejä tulevissa haastatteluissa tai kertaa mielessäsi, miten keskustelu eteni edellisessä työhaastattelussasi.
1. Saat positiivista vastakaikua
Vaikuttiko haastattelija tyytyväiseltä vastauksiisi? Nyökyttelikö hän innokkaasti tai ehkä jopa sanoilla vahvisti, että vastauksesi osuivat oikeaan?
Sekä kehonkieli että sanalliset vahvistukset ovat hyvä merkki työhaastattelussa onnistumisesta. Tarkkaile hymyjä, eleitä ja katsekontaktia. Jos sinulle jää hyvä mielikuva vuorovaikutuksesta, todennäköisesti myös haastattelija kokee samoin.
Peli ei kuitenkaan ole menetetty silloinkaan, jos haastattelija ei vaikuta kihisevän innosta. Vaikutelma voi syntyä esimerkiksi rauhallisemmasta temperamentista tai halusta testata kandidaatin stressinsietokykyä.
2. Sinulle myydään työpaikkaa
Usein työhaastattelussa hakija on se, joka myy ja markkinoi osaamistaan. Jos kuitenkin käy niin onnekkaasti, että haastattelija äityy ylistämään työpaikkaa ja sen etuja, olet vahvalla maaperällä.
Mitä enemmän saat haastattelun aikana positiivista tietoa työpaikan tavoista, kulttuurista ja työyhteisöstä, sitä todennäköisemmin sinut halutaan osaksi sitä.
Myös haetun toimenkuvan tehtävien yksityiskohtainen ja konkreettinen kuvaaminen lupaa hyvää valintasi kannalta.
3. Keskustelu siirtyy käytännön asioihin
Käsittelittekö haastattelun aikana palkkatoivetta, mahdollista aloitusajankohtaa tai irtisanomisaikaa? Näitä saatetaan kysyä rutiininomaisesti, mutta usein konkreettisiin työsuhteeseen ja sopimusteknisiin asioihin liittyvät keskustelut käydään vain parhaiden hakijoiden kanssa.
Myös kysymys muista avoimista rekryprosesseistasi lupaa hyvää. Silloin haastattelija haluaa todennäköisesti tietää, miten nopeasti sinut kannattaa napata omaan talliin.
4. Työhaastattelu venyy suunniteltua pidemmäksi
Vedettiinkö haastattelusi nopeasti läpi kuin liukuhihnalla vai jäittekö haastattelijan kanssa suustanne kiinni suunniteltua pidemmäksi aikaa?
Työhaastattelujen pituudet vaihtelevat, mutta alle 30 minuutin haastattelu on harvoin hyvä merkki. Rekrytoijat ovat usein kiireisiä, joten jos aika lentää ja haastattelu venähtää yli sovitun ajan, voit pitää sitä hyvänä merkkinä.
Toki haastattelijoiden joukossa on myös jaarittelijoita, mutta vain harva haluaa tuhlata kallisarvoista työaikaansa hakijaan, jota ei pidä sopivana tehtävään.
5. Sinut esitellään tiimille
Mikäli sinut esitellään haastattelun yhteydessä tiimille, johon ollaan hakemassa vahvistusta, voit ottaa sen positiivisena merkkinä – etenkin jos se tapahtuu haastattelun päätteeksi.
Voit myös tehdä johtopäätöksiä siitä, ketä työhaastatteluun osallistuu. Onko paikalla HR-asiantuntijan ja lähijohtajan lisäksi esimerkiksi yritysjohtoa? Mitä arvokkaampaa läsnäolijoiden aika on, sitä tärkeämmäksi haastattelusi on nähty.
Lue myös:
Katso 30 hyödyllistä työhaastattelukysymystä – ja älä unohda tärkeää seikkaa
19 kysymystä, joihin haluat vastaukset ennen jokaista työhaastattelua
”Miksi palkkaisimme sinut?” Näin vastaat työhaastattelukysymykseen ja vältät yleisen virheen