Mervi Lamminen löysi itselleen uran muiden auttamisesta ja hyvinvoinnista sen jälkeen, kun itse uupui unelmatyössään. Lue, mitkä työuupumuksen merkit saivat hänet tajuamaan, että on aika toimia.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 8.9.2019.
Joitakin vuosia sitten Mervi Lamminen painoi töissä pitkää päivää. Hän teki vastuullista ja hektistä työtä johtoasemassa, mutta nautti joka hetkestä – tai niin hän ainakin itselleen uskotteli viikosta toiseen.
Eihän unelmatyössä voinut uupua, eihän, Lamminen pohti.
Lamminen koki isoja onnistumisen tunteita ja piti työtään merkityksellisenä. Samaan aikaan muu elämä alkoi pikkuhiljaa kaventua – aiemmin henkireikänä toiminut liikuntaharrastus sai jäädä ja työpäivien jälkeen ja lopulta myös niiden aikana olo oli kuin kuiviin puristetulla tiskirätillä.
Lopulta Lamminen ymmärsi, että oli pakko toimia. Hän jätti työnsä vailla tietoa siitä, mitä tekisi seuraavaksi.
”Mikään ei oikein enää innostanut – edes se mielekäs työ ei enää tuntunut niin hyvältä”, Lamminen kuvailee nyt.
”Pelotti, löydänkö koskaan työtä, jota rakastaisin yhtä paljon”
Radikaali ratkaisu ei syntynyt helpolla, vaikka tällaisissa tarinoissa se saadaankin aina kuulostamaan lastenleikiltä.
”Minua pelotti erityisesti se, löydänkö koskaan mitään yhtä mielekästä tekemistä tai mitään sellaista työtä, jota voisin rakastaa yhtä paljon kuin sitä rakastin.”
Katso videolta Mervin tarina – ja vinkit siihen, mitä kannattaa tehdä silloin, kun vauhti on luisumassa liian kovaksi:
Mutta kyllä Lamminen löysi. Ensin hän innostui startup-maailmasta ja päätyi töihin pieneen yritykseen. Myöhemmin liikeidea omasta, nimenomaan henkiseen hyvinvointiin ja sen edistämiseen keskittyvästä yrityksestä, alkoi itää Lammisen mielessä.
”Työssajaksaminen ja uupuminen ovat olleet minulle tosi tärkeitä aiheita aina. Olen ollut kiinnostunut siitä, miten jotkut ihmiset jaksavat tosi hyvin vaikeissakin tilanteissa ja miten tilanteet ovat joillekin toisille paljon haastavampia”, Lamminen kuvailee.
Ei enää puolivillaista tai kädenlämpöistä työtä
Oma työuupumus alkoi parantua hiljalleen työpaikan vaihdoksen myötä. Lamminen löysi liikunnan ilon uudelleen, mutta silti kesti pitkään, ennen kuin hän oli taas täysin oma itsensä ja pystyi antamaan työssään täyden panoksensa.
Uupuminen opetti ennen kaikkea sen, että työelämässä ei pidä tyytyä pelkästään ihan hyvään.
”Kädenlämpöiseen, puolivillaiseen työhön en halua enää tyytyä. Käytän työhön kuitenkin niin ison osan elämästäni, että minun täytyy pystyä tekemään jotakin, mistä oikeasti sytyn. Kun sain idean henkiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyvästä palvelusta, kaikki palaset loksahtivat kunnolla kohdalleen.”
Lammisen perustama Auntie Solutions Oy tarjoaa asiantuntijaosaamista esimerkiksi työuupumuksen, stressin ja unettomuuden selättämiseen, mutta myös esimerkiksi valmennuksia johtajuudesta ja motivaatiosta.
Työuupumuksen merkit jatkuvassa tarkkailussa
Lamminen kertoo tarkkailevansa omaa jaksamistaan nyt aivan toisella tavalla kuin ennen uupumusta. Pienetkin työuupumuksen merkit saavat hänen sisäiset hälytyskellonsa soimaan.
”Tiedän esimerkiksi, että jos ajan autolla kotiin ja jään aina istumaan autoon kuuntelemaan musiikkia liian pitkäksi aikaa, olen väsynyt. Olen myös hyvin tarkka liikunnasta sekä unesta. Jos alan lepsuilla niistä koska työt vievät niin paljon aikaa, olen väärällä polulla.”
”Yksi merkki on myös turhautuminen. Jos alan kovin paljon turhautua siihen, että asiat eivät etene niin kuin itse haluaisin ja stressitaso on niin korkea, etten pysty sietämään vastoinkäymisiä, on aika kääntää kurssia ja rauhoittua”, Lamminen kertoo.
Jos uupumusoireet alkavat hiipiä takaisin elämään, on Lammisella takataskussaan liuta erilaisia ja eritasoisia keinoja niiden torjuntaan. Vakavimmassa tapauksessa hän alkaa pohtia, onko elämän suunta oikea vai pitäisikö siihen tehdä radikaalimpia muutoksia. Kevyimmillään keinot ovat kuitenkin jokapäiväiseen käyttöön ja arkeen kaikille soveltuvia.
”Minulla on esimerkiksi lista hyvistä ystävistä, joille soitan kun alkaa tuntua siltä, että kaipaan jotain muuta ajateltavaa. Lisäksi kuuntelen tiettyjä musiikkilistoja – kyse voi siis olla muutaman minuutin jutusta, minkä tekee tai sitten isommasta, kuten pidemmästä lepotauosta.”
Jos joutuu pohtimaan jaksamistaan, on jo aika toimia
Mervi Lamminen uskoo, että oman taustansa ja omien kokemustensa ansiosta hänellä on eniten annettavaa nimenomaan hyvinvointityössä.
”En tiedä mikä voisi olla tärkeämpää kuin auttaa ihmisiä. Kokemukseni ovat sellaisia, jotka toivottavasti auttavat myös muita.”
Lammisen tärkein neuvo ihmiselle, joka pohtii, alkaako olla lähellä työuupumusta, on varhainen puuttuminen.
”Jos tulee mieleen se ajatus, että jaksankohan mä työssä, niin silloin jotain on jo käynyt. Sen ajatuksen ei pitäisi tulla normaalisti ihmiselle arkipäivässä jatkuvasti mieleen. Silloin pitää tehdä jotain ja lähteä miettimään, mitkä ovat siihen ne omat keinot”, Lamminen sanoo suoraviivaisesti.
Lue lisää työelämän rohkeita ratkaisuja täältä.
Lue myös:
Pelkäätkö, että työkaverisi on uupunut? Jos havaitset nämä merkit, on syytä toimia