Jännittääkö töihin paluu pitkän tauon jälkeen? Katso alta vinkit, jotka tekevät palaamisesta helpompaa.
Oletko tällä hetkellä työttömänä, vanhempain- tai hoitovapaalla tai kenties opinto- tai vuorotteluvapaalla?
Kuukausien tai jopa vuosien pituinen tauko työelämästä voi olla pakon sanelema tai todeksi tullut unelma. Kun paluu työarkeen lähestyy, mieleen voi hiipiä epävarmuutta. Mitä pidempi tauko on ollut, sitä enemmän töihin paluu voi jännittää.
Pitkän poissaolon jälkeen hermostuneisuus on luonnollista ja osoittaa, että suhtaudut työhösi vakavasti ja haluat onnistua siinä.
Jo kotiverkkarien vaihtaminen jakkupukuun tai t-paidan vaihto kauluspaitaan voi tuntua isolta harppaukselta – puhumattakaan identiteetin muutoksesta takaisin työminään.
Lue alta, miten töihin paluu sujuu tauon jälkeen mahdollisimman mutkattomasti.
1. Päivitä osaamistasi
Kaikilla aloilla tapahtuu kehitystä, ja joskus hyvin nopeastikin: esimerkiksi teknologian ja markkinoinnin aloilla on otettu isoja harppauksia viime vuosina, eikä tahti näytä rauhoittuvan.
Jos haluat olla jotakuinkin kärryillä alasi uusimmista trendeistä ja työkaluista, kannattaa hyödyntää esimerkiksi erilaisia ilmaisia kursseja ja webinaareja. Lisäksi alasta riippuen voi olla hyödyllistä lukea uusinta kirjallisuutta, uutisia tai tutkimustuloksia.
Voi olla järkevää myös seurata tai jopa osallistua oman alan ja oman verkoston keskusteluihin LinkedInissä. Tällöin siirtymä takaisin työmaailmaan helpottuu ja pääset helpommin takaisin kärryille sen suhteen, mitkä ovat alasi trendejä ja ajankohtaisimpia keskustelunaiheita juuri tällä hetkellä.
2. Totuttele arkirytmiin hyvissä ajoin
Oletko työelämätaukosi aikana kenties tottunut uudenlaiseen päivärytmiin, joka ei sovi yhteen työarjen kanssa? Jos olet esimerkiksi tottunut kukkumaan pikkutunneille ja nukkumaan myöhään, voi olla hyödyllistä alkaa totutella työsi edellyttämään vuorokausirytmiin.
Uuteen unirytmiin tottuminen voi viedä jopa muutaman viikon, joten mitä aiemmin aloitat, sitä helpompaa töihin herääminen tulee olemaan.
3. Tapaa työkavereita
Jos olet palaamassa vanhaan ja tuttuun työpaikkaan, ainakin osa työkavereista on mitä luultavimmin sinulle ennestään tuttuja. Vaikka ette olisi olleet juuri yhteydessä poissaolosi aikana, paluuta voi helpottaa huomattavasti kahvittelu hyvän työkaverin kanssa jo ennen töihin palaamista.
Näin kuulet jo etukäteen, mitä töihin kuuluu ja keitä siellä on nykyään töissä – ja toivottavasti muistat, miten mukavat kollegat sinua odottavat.
4. Luota ammattitaitoosi
Tuntuuko, että ammattitaito on kaikonnut sinä aikana, jonka olet ollut pois töistä? Se ei varmastikaan ole totta.
Kirjoita itsellesi ylös, missä olet erityisen taitava. Voit listata sekä ammatillisia että ihmissuhdetaitoja. Muistuta itsellesi, millaista palautetta olet saanut töissä, opintojen aikana tai vaikka ystäviltäsi. Voit myös pyytää rohkeasti suosittelua aiemmalta kollegalta tai esihenkilöltä vaikkapa LinkedIniin.
Pohdi myös, mitä olet oppinut itsestäsi ja vahvuuksistasi sinä aikana, kun olet ollut poissa työelämästä.
5. Ole itsellesi armollinen
Töihin totuttelu ei tapahdu yhdessä eikä kahdessa päivässä, jos tauko työelämästä on ollut pitkä. Anna itsellesi aikaa palauttaa asiat ja rutiinit mieleen – kukaan ei odota, että paahdat ensimmäisinä viikkoina täydellä teholla.
Jos palaat tuttuun työpaikkaan, voit muistuttaa itseäsi siitä, että olet joskus aloittanut siellä täysin uutena työntekijänä ja oppinut silloinkin tehtäväsi.
Jos taas aloitat aivan uudessa paikassa, on sinulla herkullinen mahdollisuus aloittaa puhtaalta pöydältä. Uudelta työntekijältä suorastaan odotetaan paljon kysymyksiä, joten ei tarvitse nolostella, kun kysyt tarkennusta tai kertausta eri asioihin.
Voi myös olla hyvä idea aloittaa työt mahdollisuuksien mukaan keskellä viikkoa, jolloin ensimmäisestä viikosta tulee kevyempi ja paluusta arkeen lempeämpi.
Lue myös:
Maijaliisa valitsi nelipäiväisen työviikon: ”Oma aika ja hyvinvointi merkitsevät enemmän kuin raha”
Kärsitkö riittämättömyyden tunteesta? 6 vinkkiä, joilla lopetat itseruoskinnan