Mikä sinua motivoi? Tämä kysymys tulee usein vastaan työhaastattelussa. Kuinka siihen kannattaa vastata? Lue vinkit, joiden avulla vakuutat rekrytoijan.
Mikä sinua motivoi? Yleiseen ja varsin laajaan työhaastattelukysymykseen vastaaminen voi tuntua vaikealta, etenkin jos aihetta ei ole miettinyt etukäteen.
Motivaatio on kuitenkin yksi tärkeimpiä tekijöitä rekrytointipäätöksen kannalta, joten älä ohita kysymystä puolivillaisesti.
Parhaassa tapauksessa vastauksesi kertoo persoonallisuudestasi, kunnianhimosta ja innostuneisuudesta työtä kohtaan sekä omista taidoista ja odotuksistasi.
Valmistaudu siis vastaamaan kysymykseen huolella, jotta jäät positiivisesti mieleen työhaastattelussa. Tästä artikkelista löydät ohjeet, joiden avulla rakennat toimivan vastauksen.
Näillä 6 vinkillä selviydyt kysymyksestä kunnialla:
1. Tunne itsesi
Pohdi, mitkä asiat saavat sinut aamulla nousemaan ylös sängystä ja lähtemään töihin hyvällä fiiliksellä. Entä millaiset asiat tai projektit töissä tai koulussa saavat sinut innostuneeksi tai iloiseksi?
Mieti seuraavaksi, mistä innostuneisuus kumpuaa. Vaikuttaako siltä, että hakemastasi työstä löytää näitä elementtejä? Jos kyllä, älä epäröi kertoa niistä haastattelijalle ja näyttää innostustasi.
Omia motivaatiotekijöitä voi selvittää myös erilaisilla testeillä, kuten Duunitestillä.
2. Vältä latteuksia
Laaja tai liian yleisluontoinen vastaus voi vaikuttaa siltä, ettei sinulla ole vastausta lainkaan.
Haastattelija haluaa kuulla, mitkä asiat sinua motivoivat juuri tässä työssä. Anna esimerkkejä asioista, jotka motivoivat sinua aidosti ja kerro, miten se näkyy työssäsi.
Esimerkiksi tällainen vastaus kertoo motivaatiosta: ”Innostun asiakaspalvelutyöstä, sillä nautin asiakaskohtaamisista, oikeiden ratkaisujen löytämisestä ja saan energiaa, kun huomaan, että asiakas on tyytyväinen.”
3. Ole rehellinen
Fiksu ja kokenut haastattelija tunnistaa vilpittömyyden tai sen puutteen kehonkielestä ja äänensävystä. Ole siis rehellinen itsellesi ja haastattelijalle.
Teeskentely ei kannata, sillä niin tekemällä voit pahimmillaan päätyä epämotivoivaan ja lannistavaan työhön, jossa et saa onnistumisen kokemuksia ja joka ei vastaa toiveitasi.
Jos työ esimerkiksi vaatii jatkuvaa esiintymistä, mutta pelkäät sitä kuollaksesi, ei työ välttämättä ole menetettyjen yöunien väärti. Kerro siis rehellisesti vahvuuksistasi ja heikkouksistasi.
4. Ole ytimekäs
Tuntuuko, että sinua motivoi oikeastaan kaikki? Kirjoita motivoivat tekijät ylös ja laita ne tärkeysjärjestykseen.
Tiivistä motivaatiosi muutamaan ytimekkääseen lauseeseen, joilla osoitat, että olet kiinnostunut tehtävästä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Voit jättää pois niitä asioita, joilla ei ole yhteyttä hakemaasi tehtävään.
5. Näytä innostuksesi
Älä salaa innostustasi. Kun olet aidosti innostunut ja kiinnostunut työstä ja työnantajasta, kertoo se vahvasta motivaatiosta ja ennustaa myös pidempiaikaista sitoutumista työhön.
6. Kerro saavutuksistasi
Kun puhutaan siitä, mikä työssä motivoi, sinulla on loistava mahdollisuus kertoa omista saavutuksistasi. Voit kertoa, miten motivoidut onnistumisista ja samalla ujuttaa mukaan muutaman osuvan esimerkin siitä, mitä olet aiemmissa tehtävissäsi tai koulussa saavuttanut.
Palkka kiinnostaa meitä kaikkia, ja toimeentulon varmistaminen on tietysti tärkeä tekijä työpaikkaa valitessa. Älä kuitenkaan anna sellaista kuvaa, että palkka on ainut asia, joka sinua tehtävässä motivoi.
Jos haet työpaikkaa muhkean tilipussin toivossa esimerkiksi provisiopalkatusta myyntitehtävästä, voi raha olla hyväkin motivaatiotekijä. Silloinkin voi kuitenkin olla fiksumpaa puhua työhaastattelussa motivoituvansa vaikkapa onnistumisista, kaupan solmimisesta tai itsensä ylittämisestä.
Lue myös:
Miksi haluat vaihtaa työpaikkaa? Vastaa näin työhaastattelussa
Kerrohan itsestäsi! Tätä työhaastattelujen klassiset kysymykset tarkoittavat oikeasti
Näin vastaat kysymykseen – ”Mikä on palkkatoiveesi?”
”Miksi hait tätä työpaikkaa?” Näin hurmaat rekrytoijan vastauksellasi työhaastattelussa