Elina Aaltosen mielikuvat akkutehtaalla työskentelystä ovat muuttuneet puolessatoista vuodessa täysin. Aaltonen avaa, millaista on työskennellä tulevaisuuden teknologian parissa kansainvälisessä tiimissä ja miten kuka tahansa voi pärjätä Valmet Automotiven akkutehtaalla.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelun pohjalta kaupallisessa yhteistyössä Valmet Automotiven kanssa.
Hae akkuoperaattoriksi Valmet Automotivelle >>
”Ajattelin, että työ on samanlaista kuin muissa tehtaissa ja että akku on vain pieni köntti autossa.”
Tällaisia mielikuvia Elina Aaltosella oli Valmet Automotiven akkutehtaalla työskentelystä, ennen kuin hän aloitti työt siellä keväällä 2020.
”Olin väärässä! Työ on paljon monipuolisempaa ja hyvällä tavalla haasteellisempaa kuin ajattelin sen olevan. Ihmiset täällä ovat ihania ja ottavat uudet työntekijät hyvin vastaan.”
Aaltonen työskenteli ensin sisäisen logistiikan parissa, mutta siirtyi sitten laatuoperaattoriksi laboratorioon.
”Entinen kollegani, joka vetää laboratoriota, näki minun ajelevan trukilla ja huikkasi: ’Mitä sinä siellä teet, tule tänne töihin!’ Ja minä tulin, sillä olin työskennellyt laboratoriossa jo aiemmin työurallani.”
”Olemme tekemässä jotain ihan uutta”
Ei ihme, että Aaltonen tuntuu olevan kuin kotonaan laboratoriossa. Hän ja muut laatutiimiläiset varmistavat siellä, että akut vastaavat tiukkoja laatuvaatimuksia.
”Työpäivät ovat hyvin vaihtelevia, enkä ikinä aamulla tiedä, mitä päivä tuo tullessaan. Meillä on totta kai määrätyt rutiinit, joiden avulla varmistamme laadun. Muuten työtehtävät riippuvat siitä, mitä tuotantolinjoilla, projekteissa ja akkujen kehityksessä tapahtuu.”
Aaltonen käyttää työssään paljon erilaisia mikroskooppeja ja tekee mittauksia esimerkiksi 3D:n avulla. Laatuoperaattori huolehtii myös, että tuotantolinjojen hygienia on aina huipussaan.
”Haasteellisinta mutta samaan aikaan kiinnostavinta tässä työssä on uusi teknologia, jota ei ole ollut aiemmin Suomessa. Olemme tekemässä jotain ihan uutta, ja se näkyy joka päivä.”
Vaikka uuden oppiminen ei aina ole yksinkertaista, tehtaalla vallitseva hyvä yhteishenki tekee matkasta huomattavasti kevyemmän.
”Pääsemme eteenpäin yhdessä, sillä kaikki auttavat kaikkia. Meillä on todella hyvä ilmapiiri, ja siksi täällä on niin kiva olla. Vastuuta ja vapautta on sopivassa suhteessa, ja pidän siitä, että saan ottaa vastuuta niin paljon kuin itse haluan.”
Metallimaalarista laatuoperaattoriksi
Laboratoriossa päivänsä viettävä Aaltonen on koulutukseltaan metallimaalari. Maalaushommissa vierähti 12 vuotta, ennen kuin hän siirtyi Nokialle.
”Ehdin työskennellä Nokialla 18 vuotta. Valitettavasti työt loppuivat tehtaan alasajon myötä.”
Se oli kova isku työntekijöille ja Salolle. Nyt merenrantakaupungissa on koittanut uusi aika, sillä Nokialta tyhjilleen jääneissä tiloissa porskuttaa Valmet Automotiven akkutehdas.
”Maailma sähköistyy, ja me olemme siinä etunenässä. Jos haluaa olla tekemisissä tulevaisuuden teknologiakehityksen kanssa, tämä on mahtava paikka tulla töihin.”
Ennen Valmet Automotivelle hakemista Aaltonen työskenteli jonkin aikaa pienessä yrityksessä, mutta huomasi kaipaavansa takaisin kansainvälisiin ympyröihin.
”Mieheni on töissä Valmet Automotiven autotehtaalla Uudessakaupungissa, jossa minäkin työskentelin jonkin aikaa. Tykkäsin olla siellä töissä, mutta koska asumme Salossa, akkutehtaan sijainti oli parempi.”
”Meidän jaksamisestamme todella huolehditaan”
Aaltonen haaveili kansainvälisestä työpaikasta, ja sen hän myös sai. Akkutehtaalla työskentelee tällä hetkellä yli kymmenen kansalaisuutta.
"On hieno asia, että meillä on työntekijöitä ympäri maailmaa, sillä se kehittää kaikkia. Meksikolainen työkaverini opetti minut tekemään tacoja, ja minä puolestani opetin hänelle, miten suomalaista pullaa leivotaan", Aaltonen sanoo ja nauraa.
Työkaverit huolehtivat toisistaan, mutta työnantaja kantaa oman kortensa kekoon: ePassin ja hyvän työterveyshuollon lisäksi työntekijät pääsevät nauttimaan samasta rakennuksesta löytyvästä kuntosalista ilmaiseksi.
”Tulee tunne, että meistä ja meidän jaksamisestamme todella huolehditaan.”
Töitä on tarjolla kaikille
Töitä akkutehtaalla riittää Aaltosen mukaan kaikille aiemmasta työ- tai opiskeluhistoriasta riippumatta, sillä työtehtäviin perehdytetään niin hyvin.
”Täällä työskentelee esimerkiksi entinen taksikuski, sairaanhoitaja, kemisti, autokoulunopettaja ja kaupan kassa. Meillä on myös suoraan koulusta tulleita työntekijöitä.”
Taustalla ei siis ole väliä, mutta tietyistä ominaisuuksista on hyötyä.
”Logistiikka on osittain fyysistä, joten hyvä fysiikka on siellä tärkeää. Tuotantolinjoilla tarkkuus on vahvuus, ja laboratoriossa puolestaan tarkkuuden ohella tarvitaan uteliaisuutta.”
Kaikista tärkeintä on halu oppia uutta. Sitä Aaltosella on roppakaupalla.
"Opettelen tällä hetkellä erästä asiaa laboratoriossa, ja sen myötä tajusin, että ohjelmoinnista olisi hyötyä akun tutkimuksissa. Niinpä lähdin opiskelemaan ohjelmoinnin perusteita. Minulla on vielä paljon annettavaa Valmet Automotivelle."
Kiinnostuitko? Hae töihin akkutehtaalle Aaltosen työkaveriksi »
Lue myös
- Engineer Antu found his dream job at Valmet Automotive – he shares why you should consider a career at battery plant: “It’s fantastic!”
- Hitsaajasta robotiikan projekti-insinööriksi – Mika on tehnyt kaksi kertaa Suomen historiaa: ”Kiehtova maailma vei mukanaan”
- Sofia meni autotehtaalle töihin hetkeksi, mutta ihastui ja jäi – oppi kaiken nollasta: ”Monipuolinen työ koukutti”