Psykologi Lasse Karjalainen kokee, että hänen nykyisessä työpaikassaan ja -tehtävässään on niin paljon hyviä puolia, että hän ei halunnut uhrata niitä paremman palkan takia. Välillä työtarjouksen harkinta ja siitä kieltäytyminen kannattaa.
Kun työ on kivaa ja palkkataso on kohdallaan, ei työtä helpolla vaihda. Tämän sai kokea psykologi Lasse Karjalainen, joka sai työtarjouksen, jossa bruttokuukausipalkka olisi noussut 2 350 euroa.
”Intuitiivisesti ajattelin heti, että en halua hyväksyä työtarjousta. Siinä kohtaa sitä joutui kuitenkin miettimään. Bruttopalkka olisi noussut kuitenkin aika paljon ”, yritysvalmennusyritys Laavulla psykologina työskentelevä Lasse Karjalainen kertoo.
Hetken pohdittuaan Karjalainen totesi, että nykyisessä työssä on niin paljon hyviä puolia, että hän kieltäytyi tarjouksesta. Eikä hän ole katunut.
Asiakkaina kasvuyhtiöitä
Karjalainen valmentaa työssään erityisesti kasvuyhtiöiden johtoa – myös Duunitorin johtajia. Metodiksi hän kuvailee yritysvalmennuksen ja psykoterapian yhdistelmää.
Ehkä se johtuu työtarjouksesta, mutta Karjalainen on selvästi pohtinut oman työnsä mielekkyyttä. Kun häntä pyytää kertomaan syistä, joiden takia kieltäytyi työtarjouksesta, hän varoittaa, että se on pitkä selitys.
Heti alkuun tulee kuitenkin lyhyt versio.
”Nautin tästä työstä. Saan myös tehdä töitä poikkeuksellisen asiakasryhmän kanssa. Kasvuyhtiöiden johtajat ovat kyvykkäitä kehittymään, mikä on itsellekin kiinnostavaa.”
Kasvuyhtiöden kanssa työskentelyssä on Karjalaisen mielestä sekin hyvä puoli, että yritysten johtajien innokkuus, kokeilunhalu ja kunnianhimo tarttuu itseenkin.
”Olen heiltä oppinut, että voin tavoitella sitä, että en ole ainoastaan Helsingin paras työssäni, vaan Suomen tai Euroopan paras.”
Työtarjouksen harkinta ja kieltäytyminen kannatti
Karjalainen ei halua kertoa tarkkoja yksityiskohtia saamastaan työtarjouksesta. Sen hän kuitenkin kertoo, työtehtävät olisivat olleet psykologin tehtäviä ja asiakkaat julkisella puolella. Varsinainen työnantaja olisi kuitenkin ollut yksityinen.
Uusi työtehtävä olisi tarkoittanut Karjalaiselle tehtävien muuttumista. Nykyisin Karjalainen toimii myös Laavun psykologien esihenkilönä ja sparraa heidän kanssaan myös siitä, kuinka päästä myyntitavoitteisiin.
Karjalainen kertoo, että ihmisten johtaminen kiinnostaa, ja siinä hän haluaa kehittyä.
”Esihenkilöpositio on minulle tärkeää, koska johtaminen on sellainen asia, jota kohti haluan urallani mennä.”
Karjalainen myös arvioi, että pitkällä aikavälillä työtarjouksesta kieltäytyminen saattoi olla myös taloudellisesti järkevintä. Hän muistuttaa, että esihenkilöille maksetaan yleensä enemmän kuin psykologeille, jonka takia hänen kannattaa kerryttää nyt kokemusta johtamisesta.
Onnellisessa asemassa
2 350 euroa on enemmän kuin esimerkiksi lähihoitajan peruspalkka kuukaudessa. Karjalainen tiedostaa olevansa onnellisessa asemassa, että voi kieltäytyä sellaisesta ansionlisäyksestä.
Karjalainen kokee, että hänen nykyinen palkkatasonsa mahdollistaa jo sellaisen elämäntavan, että hänen ei ole pakko uhrata arkeaan paremman palkan eteen.
”Voin olla kiitollinen, että pystyin kieltäytymään palkannoususta. Ei ole ollenkaan itsestäänselvyys, että voi pitää muita työn hyviä puolia palkkaa tärkeämpänä.”
Karjalainen myös muistuttaa, että progressiivisen verotuksen takia käteen jäävä palkannousu olisi ollut pienempi kuin 2 350 euroa. Tarkkaa nettopalkkaa Karjalainen ei koskaan lähtenyt laskemaan.
Työyhteisö on tärkeä
Pelkät nykyiset työtehtävät eivät olisi saaneet Karjalaista hylkäämään työtarjousta. Tärkeänä syynä nykyiseen työssäviihtymiseen Karjalainen pitää nykyistä tiimiä.
”Työskentely on mutkatonta, hauskaa ja toki myös turvallista.”
Karjalainen kertoo, että työyhteisössä on tärkeää, että ei tarvitse peittää omaa persoonaansa. Siitä syntyy turvallisuuden tunne, jonka ansiosta töissä viihtyy ja pystyy antamaan itsestään parhaansa.
Karjalainen kokee, että hänelle turvallisuuden lisäksi on tärkeää kilpailullisuus. Sitä voisi kuvailla myös jatkuvaksi kehittämiseksi ja edelläkävijänä olemiseksi.
”Koen, että olen oikeiden ihmisten ympäröimänä oman kasvun ja kehittymisen näkökulmasta. He vievät minua eteenpäin ja haastavat ajatteluani.”
Lue myös:
Kannattaako työtarjous hyväksyä? Tarkista nämä asiat ennen sopimuksen allekirjoittamista
Palkkaneuvottelu edessä? Katso vinkit, joilla saat haluamasi palkan