Oletko ryhtymässä yrittäjäksi ja mietit, kuinka voit myydä osaamistasi tai tuotteitasi? Tuotteistus voi olla vastaus pulmaan!
Olitpa perustamassa kampaamoa, kahvilaa, kiinteistövälitysfirmaa tai konsulttiyritystä, sen voi tuotteistaa. Tuotteistus on yksinkertaisesti uuden tuotteen tai palvelun kehittämistä markkinoille. Se auttaa palveluidesi paketoinnissa, monistamisessa ja vakioinnissa.
Asiantuntija, Helsingin Uusyrityskeskus NewCon yritysneuvoja Roger Törnblom kertoo tässä jutussa, miksi tuotteistus kannattaa.
”Tuotteistus on tehokkain tapa viestittää potentiaalisille asiakkaille, mitä oikeasti tarjoa. Samalla teet ostamisen helpoksi”, Törnblom painottaa.
Mitä tuotteistuksessa pitää ottaa huomioon?
Mieti ensin mahdollista asiakastasi. Teetkö töitä asiantuntijana ja asiakkaasi ovat muita yrityksiä eli teet B2B-kauppaa, vai onko kyseessä yksityiselle kuluttajalle suunnattu tuote tai palvelu?
On tärkeää tehdä jonkinlaista markkinatutkimusta, jotta ymmärrät, mitä mahdolliset asiakkaasi tarvitsevat. Tämä on erityisen tärkeää, mikäli kyseessä on uusi liikeidea.
”Jokaiseen ideaan pätee sama neuvo. Kysy asiakkaalta, oletko kiinnostunut ja paljonko olet valmis maksamaan. Älä lannistu negatiivisesta palautteesta, vaan kehitä ideaasi”, Törnblom ohjeistaa.
Lue myös: Aloittavan yrittäjän muistilista »
Kun tuotteistat, vastaa ensin näihin kysymyksiin:
- Mitä tarjoat ja myyt?
- Ketkä ovat asiakkaitasi?
- Missä markkinasi sijaitsevat: ovatko ne kotimaassa vai pitääkö kansainvälistyä?
- Mitä asiakkaasi haluaa?
- Miksi asiakas haluaisi sinun tuotteesi?
- Minkä asiakkaan ongelman tuotteesi ratkaisee tai kuinka se häntä hyödyttää?
- Mitä hän on valmis maksamaan ja mistä hän maksaa?
Kuinka hinnoitella tuote?
Olipa kyseessä kukkakauppa tai asiantuntijayritys, hinnoittelu on varmasti yksi tuotteistuksen vaikeimmista osuuksista.
Törnblom helpottaa asiaa kertomalla, että usein tuotteilla ja palveluilla on oma markkinahintansa. Hän varoittaa, että hintoja kannata lähteä missään nimessä polkemaan, mikäli et pysty tuottamaan palveluasi kilpailijoita tehokkaammin.
”Älä brändää itseäsi halpisvaihtoehtona!” Törnblom painottaa ja jatkaa:
”Mikäli sinulta tingitään alennuksia kokemattomuuteen vedoten, älä anna alennuksia, vaan pyydä joitakin vastapalveluksia, esimerkiksi referenssiä verkkosivuillesi tai lyhyttä testimoniaalia eli suositusta, jossa asiakkaasi kehuu palveluasi tai tuotettasi.”
Törnblom varoittaa, mikä koko tuotteistuksessa saattaa mennä metsään:
”Moni asia voi mennä pieleen, mutta ehkä eniten olen törmännyt kuitenkin siihen, että hinta on epäselvä. Ostaja ei tiedä, mitä siihen kuuluu tai miten lopullisen hinnan saa selville.”
Hinnan lisäksi tuotteella pitää olla nimi ja sisältö. Törnblom antaa esimerkin valmiista tuotteistuksesta. Kahvilayrittäjä voi tuotteistaa aamupalan esimerkiksi näin: ’Tehoaamiainen’, johon kuuluu kahvi tai tee, tuoremehu ja sämpylä yhteishintaan 7,90 euroa.
Joko sinun oma tehoaamiaisesi alkaa hahmottua? Käy yllä lueteltujen kysymysten kimppuun ja tuotteista oma osaamisesi.
Termit hukassa? Täältä löydät jokaiselle yrittäjälle tarpeellisen sanaston »