Yrittäjän opas

Hakukoneoptimointi

Osio 4/6
Hakukoneoptimointi

Mitä hakukoneoptimointi on ja miksi siitä pitäisi kiinnostua? Maan kovimmat hakukoneoptimoinnin asiantuntijat vastaavat tärkeimpiin kysymyksiin.

Mitä hakukoneoptimointi on?

Hakukoneoptimointi on sitä, kun yksittäisen artikkelin, sivun tai koko verkkosivuston sijoituksia hakukoneiden hakutuloksissa pyritään parantamaan.

Hakukoneoptimointi on tehokas väline generoida bisnestä. Sen avulla voit löytää potentiaalisia asiakkaita ja ohjata heitä verkkosivustollesi.

”Jopa 70 prosenttia verkkosivuston kävijöistä tulee hakukoneista. Se on merkittävä kanava, jonka kautta tulee tutkimusten mukaan eniten yhteydenottoja ja konversioita,” digitaalisen markkinoinnin toimiston Oikion SEO-johtaja ja partneri Joona Tuunanen.

”Sen avulla voit vastata ihmisen tarpeeseen ja tarjota ratkaisun ongelmaan”, jatkaa digitaaliseen markkinointiin erikoistuneen Hopkinsin hakukonemarkkinoinnin konsultti ja partneri Arttu Raittila.

Monella pienyrittäjällä ei ole välttämättä kovin kummoista markkinointibudjettia. Hakukoneoptimointi on yksi harvoista keinoista, jonka avulla voi markkinoida ilman rahaa. Se ei vaadi oikeastaan muuta kuin hieman aiheeseen perehtymistä ja aikaa. 

Miten määritellä hakukoneoptimoinnin strategia?

Tärkeintä on ensin miettiä, mikä ihmisen tarve on ja miten palveluillasi tai tuotteillasi vastaat tähän tarpeeseen. Mihin tarjoat ratkaisua? Raittila antaa kaksi esimerkkiä.

Jos myyt kenkiä, voi olla haastavaa taistella isoja, kansainvälisiä toimijoita vastaan, jotka satsaavat hakukonenäkyvyyteen paljon aikaa, rahaa ja vaivaa.

Mieti, millaisia ongelmia ihmisillä voi olla kenkiin ja jalkoihin liittyen? Ihmiset voivat hakea Googlesta esimerkiksi apua hikoileviin jalkoihin. Kirjoita sivustollesi artikkeli hikoilevista jaloista ja voit erottua kilpailjoista.

Jos olet personal trainer, ajattele laajemmin sen sijaan, että markkinoisit Googlessa vain palveluitasi. Miten voisit löytää saman yleisön muulla tavoin? Tarjoa ratkaisua kropan eri ongelmiin ja kirjoita artikkeleita esimerkiksi juoksijan polvesta tai tenniskyynärpäästä.

Sopiva määrä avainsanoja pienelle verkkosivustolle on 10-15. Kirjoita näistä jokaiselle oma artikkelinsa.

Tekninen vai sisällöllinen hakukoneoptimointi?

Verkkosivuston hakukoneoptimointi jakautuu sivuston tekniseen ja sisällölliseen optimointiin. Teknisessä optimoinnissa tärkeimpiä asioita ovat muun muassa sivuston löydettävyys, nopeus ja mobiiliystävällisyys.

Karkeasti yli puolet käyttäjistä tulevat sivustolle mobiililaitteella, joten varmista, että sivustosi on responsiivinen eli latautuu niin tietokoneen selaimen kuin kännykän näytön kokoon. Muista myös, etteivät ihmiset jaksa odottaa kovin montaa sekuntia sivuston aukeamista.

Asiantuntijat korostavat, että pienyrityksille riittää, että valitsee teknisesti vakaan ja kehittyneen julkaisujärjestelmän, kuten WordPressin ja teknisen optimoinnin peruspalikat ovat kunnossa. Tärkeämpää on panostaa sisältöön.

Miten mitata kehittymistä?

Ensi alkuun asiantuntijat ohjeistavat seuraamaan yrityksen verkkosivuston kävijäliikennettä analytiikkatyökalun avulla.

”Analytiikan avulla saat ymmärrystä verkkosivustosta. Ilman sitä homma menee arvailuksi”, Tuunanen sanoo.

Analytiikan avulla tiedät, kuka sivustolla käy, mitä hän siellä tekee, mistä tulee ja kuinka kauan viihtyy. 

  • Googlen tarjoama maksuton Google Analytics -työkalu on melko vaivaton asentaa ja sen käyttöön löytyy suomenkielinen opas.
  • Toinen hyvä Googlen työkalu on Search Console. Se on ainoa tapa tietää, mitä ihmiset ovat kirjoittaneet Googlen hakukenttään, kun he ovat klikanneet hakutuloksissa sivustollesi.
  • Hakukonemarkkinointiin tarkoitettu Google Adsissa on avainsanojen valintaan tarkoitettu Keyword Planner -työkalu. Sen avulla näet avainsanojen hakuvolyymit ja voit etsiä uusia ideoita avainsanoiksi. Jos et käytä rahaa hakukonemarkkinointiin, työkalu ei näytä tarkkoja hakumääriä vaan haarukan volyymista.
  • Tällöin voit käyttää Ubersuggesttyökalua. Se kertoo haluamasi avainsanan hakuvolyymin ja antaa ideoita avainsanoille. 

Miten valita oikeat avainsanat?

Nyt tiedät, mitä työkaluja käyttää. Mutta mistä tietää, mitä avainsanoja käyttää? Yksi perusasia ensin: avainsana on yksi tai kaksi sanaa tai jopa lause.

”Kysy tuttavilta, että jos he etsisivät palveluasi, mitä he kirjoittaisivat Googleen”, Tuunanen vinkkaa.

Raittila neuvoo myös tekemään kilpailijatutkimusta. Katso siis, mitä kilpailijasi tekevät ja millä sanoille he nousevat kärkeen hakutuloksissa.

Avainsanojen suhteen kannattaa olla myös spesifi. Liian geneerisillä avainsanoilla et välttämättä nouse hakutuloksissa tai löydä oikeita asiakkaita. Esimerkki: Jos olet kosmetologi Töölössä, hyvä avainsanapari voi olla kosmetologi Töölö. Hakuvolyymi voi olla pienempi kuin geneerisillä avainsanalla kosmetologilla tai melko laajalla avainsanaparilla kosmetologi Helsingillä, mutta puhelimesi saattaa soida enemmän.

Kuinka hakukoneoptimoidaan?

Käytä valitsemaasi avainsanaa näissä elementeissä:

  • pääotsikossa
  • sivun URL:ssa
  • väliotsikoissa
  • leipätekstin alussa
  • leipätekstin varrella niin että teksti kuitenkin kuulostaa yhä luonnolliselta ja on hyvää suomen kieltä
  • kuvassa: kuvan nimi, vaihtoehtoinen nimi, kuvateksti ja kuvan kuvauksessa. Kolmeen jälkimmäiseen kirjoita lyhyt lause, johon sisällytät avainsanan. Esimerkki, jos avainsana on häämeikki: Tässä esimerkki tekemästämme häämeikistä.

Muista nämä nyrkkisäännöt:

  • Google ymmärtää suomenkielisten sanojen taivutusmuotoja. Avainsana on hyvä esiintyä vähintään muutaman kerran. Älä kuitenkaan spämmää, Google ei arvosta sitä.
  • Googlen hakukonerobotti ymmärtää vain tekstiä. Älä siis kirjoita sisältöäsi kuviin tai käytä pelkkiä videoita.
  • Muista linkit! Google arvostaa sitä, että palvelet lukijaa ja tarjoat hänelle lisää sisältöä. Upota sivulle linkkejä muihin omiin sisältöihisi. Voit myös ohjata kävijää ulkoisille sivuille, jos se on relevanttia. Muista tällöin, että laitat linkin avautumaan uuteen välilehteen.

Kuinka nopeasti tuloksia voi nähdä? 

”Parhaimmillaan jopa vuorokauden sisällä”, Raittila sanoo.

Aika parantaa sijoituksia.

”Jos lähtee ihan nollista, tuloksia ei kannata odottaa muutamaan kuukauteen, koska Googlella menee hetki indeksoida ja arvottaa uusi verkkosivusto”, Tuunanen sanoo.

Pitääkö sivuja päivittää?

Hyväkin sijoitus hakutuloksissa voi tippua, jos Googlen algoritmi muuttuu, tulee uusia kilpailijoita tai et ole päivittänyt sivuasi. Optimointia voi aina kehittää ja tekstin laatua parantaa. Voit myös rikastaa sisältöä esimerkiksi erilaisilla tekstinostoilla, videoilla, uusilla linkeillä, kuvilla, infografiikalla.

Älä kuitenkaan sohi hyvin sijoittunutta sivua, jos et tiedä, mitä teet.

”Muokkauksilla voi myös huonontaa sijoitustaan. Älä esimerkiksi muuta URL-osoitetta. Tällöin menetät vanhan sivun saaman arvostuksen.”

Kun teet muokkauksia, ota varmuuskopio vanhasta versiosta ja katso parin viikon päästä, mitä sijoitukselle on tapahtunut.

Mistä kannattaa hankkia lisätietoa?

Miten yrittäjä voi hyötyä sosiaalisesta mediasta? Asiantuntija antaa kahdeksan vinkkiä.

Jatka Yrittäjän oppaan lukemista tästä – ja yritä jo!


Jaa sivu:

Vinkki työnhakijalle

Pysy ajantasalla ja tilaa uutiskirjeemme. Ajankohtaisia uutisia, blogitekstejä, vinkkejä työnhakuun ja työelämään.

Yrityksen perustaminen mielessä? Tästä oppaasta löydät tarvittavat tiedot – kaikki yrittäjyydestä yhdestä paikasta!

Työnantaja, haluatko enemmän hakijoita?

Duunitorin kampanjoilla saat lisää silmäpareja työpaikkailmoituksellesi sekä Suomen liikennöidyimmästä työnhakukoneesta, että kohdennetusta mainonnasta.

Autamme sinua tekemään modernia rekrytointia. Luomme juuri sinulle sopivan ratkaisun datan ja näkemyksen avulla, avainsanoina ilmoituskampanja, sisältömarkkinointi, työnantajakuvan kehittäminen tai vaikkapa uusi hakemukseton hakupalvelu.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.

Omat suosikit

Kirjaudu tilillesi käyttääksesi ominaisuutta.