Opinnäytetyön tekeminen oman alan yritykseen on erinomainen paikka selvittää puolin ja toisin, toimisiko yhteistyö myös vakituisessa työsuhteessa. Haastattelimme Digian asiantuntijoita, jotka kannustavat etsimään rohkeasti omanlaistaan yritystä ja aihetta.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Digian kanssa. Tutustu sovellustukihenkilön paikkaan, joka sopii myös opiskelijoille »
Opinnäytetyö osana muun tiimin arkea – ”Monet jäävät taloon kehittymään huippuammattilaisiksi, ja niin haluammekin”
Aikaisemmin Digialle opinnäytetöitä tehneet ovat tyypillisesti olleet samanaikaisesti myös töissä Digialla. Kun on tutkimansa tiimin tai prosessin arjessa konkreettisesti mukana, pääsee aiheeseen sukeltamaan syvemmälle. Kehittyminen talossa ei ole jäänyt vain opinnäytetyöhön, vaan sen suoritettuaan tekijä on usein jäänyt Digialle töihin kartuttamaan osaamistaan edelleen – ja tämä onkin tavoitteena.
"Opinnäytetyöntekijä tulee Digialle tyypillisesti ihan tavallisiin projektitöihin ja perehtyy tehtäviin ja arkeemme tiimin kanssa yhdessä. Samalla hän valikoi työstä kiinnostavan aiheen, jonka tutkimiseen hän voi käyttää osan työajastaan", Digian Team Manager Liisa Onninen kertoo.
Liisan mukaan julkiset opetusohjelmat reagoivat teknologian kehitykseen väistämättä pienellä viiveellä. Tämän vuoksi Digialla halutaan tarjota IT-alan opiskelijoille mahdollisuuksia kehittää osaamistaan, jotta se vastaa työelämän aitoja tarpeita.
”Kun opiskelija täydentää opintojaan vaikkapa API- tai integraatioprojektilla, hän saa työelämässä kysyttyä osaamista, jota peruskurssit eivät tällä hetkellä tuota. Jos henkilö tekee opinnäytetyön ja selvityksen aiheesta, jota meidän yrityksenä muutenkin pitää tutkia, se on win-win-tilanne.”
Tomi teki opinnäytetyönsä työn ohella – ”Parasta on, että ympärillä on jatkuvasti alan ammattilaisia”
Digialla nykyäänkin työskentelevä Tomi Rantanen suoritti taloon tullessaan opintoihinsa kuuluvat harjoittelut sekä opinnäytetyön.
”Aloitin Digialla jo kesken opintojen, kun olin suorittanut lähes kaikki pakolliset kurssini. Tein opinnäytetyöni parityönä ja saimme Digialta tutkittavaksemme aiheen, jossa yhdistyivät valvonta, jatkuvien palveluiden tiimi, integraatiot ja näihin liittyvä prosessi. Lopputulos on tarkoitettu uusien työntekijöiden perehdyttämisen avuksi, sillä työ sisältää teorian tiimimme toiminnasta”, Tomi kertoo prosessistaan.
Opinnäytetyön tekeminen työn ohella voi toki osoittautua haastavaksi, jos sitä ei suunnitella hyvin. Tämän vuoksi Tomi laati parinsa kanssa selkeät säännöt: opinnäytetyötä tehtiin päivä viikossa erillisessä huoneessa, jossa ei ollut muita häiriötekijöitä.
”Parasta on se, että täällä on jatkuvasti ympärillä ammattilaisia, jotka tekevät päivittäin töitä sen saman asian kanssa. Kun aihe valitaan läheltä omaa tiimiä, siihen saa paljon enemmän näkemystä ja apua myös muilta.”
Opinnäytetyö ei ole turha paperinivaska
Aito, sisäinen motivaatio synnytetään, kun opiskelijalla on selkeä kiinnostus tiettyyn aiheeseen, josta hän haluaa työnsä tehdä.
"Korkeakoulun iltaopiskelijoilla opinnäytetyön aihe kumpuaa selkeästi omasta kiinnostuksesta työtehtävään tai laajempaan työkontekstiin yrityksessä, jossa he ovat töissä. Nuoremmat päiväopiskelijat taas pohtivat, mikä olisi se toimiala tai yritys, jossa he haluaisivat työskennellä", korkeakoulun lehtorinakin työskentelevä digialainen Anne-Maritta Talaslahti selventää.
Aikaisemmin Digialle tehdyissä töissä opiskelijat ovat esimerkiksi arvioineet tai vertailleet tiettyjä toteutustapoja ja työkaluja tai konseptoineet tuotetta tai palvelua. Konkreettinen valvonta-dashboard on hieno esimerkki koko tiimin arjen helpottumisesta opinnäytetyön tuloksena.
Tomi muistuttaa, ettei vaikeilta kuulostavia aiheita kannata pelätä. Esimerkiksi integraatioissa ja jatkuvissa palveluissa on kyse asiakasläheisestä toiminnasta, jota lähes jokainen pystyisi Tomin mukaan ymmärtämään ja tekemään.
Pehmeä lasku unelmatyöpaikkaan – Digialla yhdistyvät liiketoiminta ja IT
Digialla opinnäytetyöntekijöiden projekteihin on sitouduttu hyvin ja apua on tarjolla myös ohjauksen muodossa: tällä hetkellä Tomi on avustamassa uusia opinnäytetyöntekijöitä aihealueissa, joista hänellä on tietämystä.
”Parasta on, että aihe syntyy yrityksen ja opinnäytetyön tekijän yhteistyön tuloksena, jolloin myös motivaatioperusta on korkeampi”, Anne-Maritta tietää.
Hän nostaa esille myös kansainvälisyyden: ”Omaan opinnäytetyöhönsä on mahdollista saada myös kansainvälistä rajapintaa, sillä useissa IT-taloissa projektit ovat kansainvälisiä tai tiimeistä löytyy vähintään kansainvälisiä asiantuntijoita.”
Tomi muistuttaa, että töiden aloittaminen isossa IT-talossa voi olla aluksi suhteellisen iso shokki etenkin suoraan korkeakoulun penkiltä tulleelle. ”Opinnäytetyön tekemisen ohella oppii jo siihen, miten täällä toimitaan”, hän rohkaisee.
”Todellakin avoimin mielin ja innokkaasti etsimään aiheita! Täällä yhdistyvät liiketoiminta ja IT, sillä teemme projekteja asiakkaille”, Anne-Marittakin kannustaa hakemaan.
Haluaisitko sinä päästä tutustumaan digialaiseen kulttuuriin ja oppimaan uutta?
Tutustu sovellustukihenkilön paikkaan, joka sopii myös opiskelijoille »
Lue myös
- Introverttejä nörttejä ja oluthanoja? 7 yleistä uskomusta it-alasta – psykologi paljastaa totuuden
- ”Koodaria minusta ei tule” – Psykologi Jaakko haastaa ennakkoluulonsa ja hyppää töihin it-alalle
- Digialla parhaat analytiikkaratkaisut syntyvät yhdessä tekemällä: ”Täällä kenenkään arvo ei määrity tittelin tai työvuosien perusteella”