Edessä avautuu suuri halli, jossa moottorikelkkojen rungot lipuvat tasaisesti eteenpäin. Kelkkojen liikkuessa linjastolla tehtaan työntekijät hoitavat osuutensa uuden kelkan kokoamisesta. Koekäytön jälkeen kelkka lähetetään lopulta jälleenmyyjän kautta asiakkaalle. Mutta mitä tapahtuu matkan varrella, kun kelkkaa valmistetaan?
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä BRP Finlandin kanssa. Rovaniemen moottorikelkkatehtaalle etsitään nyt uusia työntekijöitä!
Hae töihin moottorikelkkatehtaaseen »
”Olen aina tykännyt tehdä käsilläni, eikä tietokoneen ääressä istuminen vaan ole mun juttu. Tässä aika kuluu mukavasti”, sanoo tiiminvetäjänä työskentelevä Teija ja nostaa katseensa moottorikelkan lisäpenkistä, jota kasaa samalla nopealla vauhdilla.
Valmis penkin pohja siirretään kasan päällimmäiseksi ja uusi napataan tilalle. Teija kiinnittää pohjaan muutaman osan ja kiristää ruuvit tottuneesti. Työ on tuttua jo 12 vuoden ajalta ja sujuu sutjakkaasti – niin kuin pohjoisesta kotoisin olevan Teijan elämäkin Rovaniemellä.
”Tuli sopiva aika käydä katsomassa muita maisemia, niin työskentelin myös pari vuotta Etelä-Suomessa lastenhoitajana. Mutta ei se ollut mun paikka asustella. Täällä kun on ikänsä ollut, niin kaipasin takaisin”, Teija kertoo.
Pohjoisen parhaita puolia hän miettii hetken, kunnes osaa pukea tunteen sanoiksi: ”Normaali oleminen on paljon rauhallisempaa, eikä joka paikka ole niin täynnä ihmisiä. Samalla lähellä on esimerkiksi hienoa luontoa ja metsästysmahdollisuuksia.”
Ideat huomioidaan työn tekemisen tavoissa
Teijan ura moottorikelkkatehtaalla alkoi kelkan alustojen rakennuksesta, jossa hän työskenteli pari vuotta. Kun hän eteni tiiminvetäjäksi, tiimi työskenteli voitelu- ja jäähdytysjärjestelmien parissa. Tämänhetkisen tiimin alueena ovat esimerkiksi kelkkojen teippaukset ja katteiden eristykset.
Kesken haastattelun hallissa alkaa soida tuttu hittikappale, joka saa Teijan hymyilemään.
”Kun tuollainen biisi alkaa soimaan, joku kutsuu tiiminvetäjää paikalle. Mullakin on tuolla toisessa päässä oma edellisen tiiminvetäjän valitsema kutsumusiikki, Apulannan Armo. Annetaan sitten vaikka armoa”, hän kertoo pilke silmäkulmassa.
Varsinkin oman tiimin sisällä tapahtuvia menetelmiä pystyy kehittämään ja muuttamaan tarpeen mukaan.
Tiiminvetäjänä Teija ylläpitää tiimihenkeä ja huolehtii työntekijöiden opastamisesta esimerkiksi uusiin malleihin liittyen. Hän kokee, että tehtaalla työn tekemisen tapoihin on etenkin tiiminvetäjänä suhteellisen helppoa vaikuttaa.
”Varsinkin oman tiimin sisällä tapahtuvia menetelmiä pystyy kehittämään ja muuttamaan tarpeen mukaan. Jos ehdotukset ovat tarpeeksi hyviä, niihin kyllä tartutaan ja tehdään muutoksia.”
Työkierrolla vaihtelua työpäivään
”Tämä sopii ihmisille, jotka tykkäävät tehdä hommia käsillään. Aika vähän istutaan – ollaan seisaalleen ja mennään ja tullaan koko ajan”, Teija kuvaa. Kelkan mallista riippuen työn tekeminen on välillä ripeämpää, kun taas välillä saa tehdä vähän rauhallisemmin.
Tämä sopii ihmisille, jotka tykkäävät tehdä hommia käsillään. Aika vähän istutaan – ollaan seisaalleen ja mennään ja tullaan koko ajan
”Asenne täytyy tietenkin olla kohdillaan. Ilman sitä ei ainakaan kovin pitkään viihdy. Eikä saa olla liian tosikko, silloin täällä ei pärjää”, Teija lisää naurahtaen.
Teija kertoo, että työporukka on selkeästi muokkautunut vuosien saatossa yhtenäiseksi etenkin niiden osalta, jotka ovat olleet talossa jo pitkään. ”Uudet ovat tietysti aina tervetulleita, ja heidät otetaan hyvin osaksi porukkaa”, hän kuitenkin painottaa.
Työtä tehdään tiimeissä, jotka saavat itse tiiminvetäjän johdolla vaikuttaa esimerkiksi työn tekemisen tapoihin ja siihen, kuinka usein työpistettä vaihdetaan päivän aikana.
”Työkierrolla saadaan vaihtelua työpäivään, sillä kyllähän saman toisto alkaa pidemmän päälle puuduttaa. Oman tiimini työntekijät ovat halunneet tehdä kiertoa tunnin välein, ja samalla pisteellä ollaan yleensä enintään kaksi kertaa päivän aikana.”
Tiimissä toisilta saa aina tukea. Kun uusi työntekijä aloittaa, hän saa perehdytystä työnjohtajalta, tiiminvetäjältään ja lopulta tiimiläisiltään. ”Kun aloittaa uutena, ei tarvitse kyllä kauaa peukaloitaan pyöritellä, vaan pääsee heti hommiin. Aluksi opetellaan yhtä työpistettä ja sitten omien tuntemusten mukaan vaihdetaan”, Teija valottaa.
Viikonlopuksi moottorikelkkailemaan
Rovaniemellä BRP Finlandin moottorikelkkatehdas on tunnettu paikka jo senkin takia, että se on alueella suurin yksityisen sektorin työnantaja. Globaalin yrityksen Suomen tehtaalla valmistetaan suurimmaksi osaksi suomalaislähtöisen Lynx-merkin moottorikelkkoja. Moni ei kuitenkaan tiedä, miltä tehdashallin sisältä oikeastaan näyttää, saatika millaista työ on.
Esimerkiksi työturvallisuus on nostettu näkyvälle paikalle tehtaan arjessa. Mikäli jotakin joskus sattuu, käy tehtaan johto katsastamassa tilanteen itse.
”Viime vuosina työturvallisuuteen on satsattu erityisen paljon. Jokainen voi myös kantaa kortensa kekoon tekemällä työturvallisuushavaintoja, jotka otetaan sitten selvittelyyn ja korjataan”, Teija kertoo.
Työntekijöiden iloksi tarjotaan myös monenlaisia, etenkin liikunnallisia etuja, joista vähäisin tuskin on mahdollisuus vuokrata yrityksen moottorikelkkoja pientä korvausta vastaan.
Myös Teija on hyödyntänyt vuokrausmahdollisuutta: ”Kaupungista ei tarvitse lähteä kauas, kun löytää jo huikeita maisemia ja laavupaikkoja.”
Teijan tapauksessa jo 12 vuotta on vierähtänyt tehtaalla monipuolisen tekemisen parissa – ja vielä riittää intoa paiskia hommia.
Näkisitkö itsesi töissä Rovaniemen moottorikelkkatehtaalla? Lue lisää ja hae mukaan:
Lue myös
- Työ moottorikelkkatehtaalla imaisi Riikan mukaansa hetkessä – nyt uraa on takana jo 16 vuotta: ”Ajattelin heti, että tämä on minun paikkani”
- Euroopan ainoan moottorikelkkatehtaan tuotekehitys tehdään Rovaniemellä: ”Olemme edelläkävijöitä moottoriteknologiassa”
- Moottorikelkkoja, vesijettejä ja mönkijöitä – Antto Nieminen löysi Rovaniemeltä unelmatyön intohimonsa parista